Jump to content
PirateClub.hu

Fáj A Feje? Kapcsolja Ki A Wifit!


Clark
 Share

Recommended Posts

Egy brit tanulmány szerint a vezeték nélküli hálózatok és más elektromágneses eszközök közelsége bizonyos embereknél hiperérzékenységet vált ki. A magyar sugárbiológus szerint bizonyíték nincs rá, de azért nem árt óvatosnak lenni.

 

A Powerwatch nevű független brit felügyeleti szerv legújabb kutatásaira alapozva azt állítja, hogy egyes embereknél fejfájást, ingerlékenységet, koncentrációkiesést is okozhat a wifi. A Powerwatch szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a vezeték nélküli hálózatok és más elektromágneses eszközök közelsége bizonyos embereknél hiperérzékenységet vált ki, írja a TopTechNews. A szervezet elnöke ugyanakkor azt is hozzáteszi, úgy tűnik, az embereknek csak egy nagyon kis hányadát érinti ez a probléma.

Alasdair Philips, a Powerwatch igazgatója azt mondja, számos doktorral és fogorvossal találkozott, akik vezeték nélküli hálózatot telepítettek rendelőjükbe, majd egyes alkalmazottak fejfájásra vagy koncentrációs zavarokra panaszkodtak. Ám mikor eltávolították a wifit, ezek a panaszok megszűntek. Philips szerint egyes kutatások azt valószínűsítik, hogy tízezer emberből mindössze egy "elektroérzékeny", mások úgy vélik, minden harmadik embert érint a probléma. A Powerwatch szerint a lakosság 2-3 százaléka elektroérzékeny valamilyen szinten.

 

Gyanakodjunk, ha sok a fejfájásos panasz

 

A brit kormány egészségvédelmi ügynöksége (HPA) egy hónapja állított fel egy olyan csoportot, melynek az a feladata, hogy preventív eszközöket fejlesszenek ki a lakosság számára. A Powerhouse vezetője szerint a mobiltelefonok adótornyai sokkal nagyobb problémát jelentenek mint a wifi, ugyanakkor szerinte csak akkor szabadna vezeték nélküli hálózatokat használni, ha elkerülhetetlenül szükséges.

 

Philips azt tanácsolja a cégeknek, hogy ne vezessenek be wifi-hálózatot az irodában, de ha már megtették, akkor is figyeljék alkalmazottaikat, és ha a szimptómák jelentkeznek, ültesse őket egy vezetékes hálózattal felszerelt helyre. Azt is megemlítette, hogy az elektromágneses sugárzás elsősorban a hálózati csomópontok közelében koncentrálódik.

 

A wifi állítólagos káros hatására persze nem most hívják fel először a figyelmet: még 2003 őszén egy chicagói iskola ellen nyújtottak be keresetet a szülők, azt állítva, hogy a tanintézménybe telepített vezeték nélküli hálózat káros lehet az egészségre, "amint azt több szakértő is állítja".

 

Csak óvatosan

 

A vezeték nélküli hálózatok nem jelentenek nagyobb egészségügyi kockázatot, mint mondjuk a mobilkészülékek, állítja a Sugárbiológiai Intézet főosztályvezetője. Thúróczy György kérdésünkre azt is elmondta, ezek az eszközök általában külön-külön az egészségügyi határérték alatti elektromágneses expozícióval rendelkeznek, ám azok a kutatások, melyek több eszköz együttes jelenlétét vizsgálnák, csak a jövőben várhatóak.

 

A jelenlegi vezeték nélküli eszközök közül a mobiltelefonok produkálják a legnagyobb expozíciót, ám ez a behatás nem állandó - csak akkor áll fenn, mikor a fejünkhöz közel emeljük a telefont. A főosztályvezető egy finn-norvég kutatást említ, melynek során kimutatták, hogy a mobilok elterjedésével nőtt a fejfájásos panaszok száma. Ugyanakkor az elektromágneses behatásra általában csak a lakosság 0,1-2 százaléka érzékeny.

 

Bár a vezeték nélküli eszközök külön-külön biztonságosak, a sugárbiológus azt tanácsolja, hogy ha nem indokolt, ne használjuk ezeket az eszközöket egyszerre nagy számban.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

A legtöbb wifi eszköz 100-200mW teljesítményt bocsát ki, miközben egy mikró akár 700-900W-ot is.

Mondjuk persze egy nagy teljesítményű antennát nem érdemes ölelgetni. :D

 

De ez kb ugyanaz mint a frontoknál... Van aki érzékeny és van aki nem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...