Jump to content
PirateClub.hu

Hangalapú Kereső A Google-tól?


Clark
 Share

Recommended Posts

A jövőben talán mindennapos lesz, hogy mobilunkba diktáljuk, éppen mit keresünk, és a kijelzőn már meg is kapjuk a találatokat. Már megint a Google...

 

Hangalapú keresésre adott be szabadalmat a Google, írja az Ars Technica. Bár a cég egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt, mindenesetre Alexander Franz, a Google munkatársa még 2002-ben volt társszerzője egy cikknek (Searching the Web by Voice - "Keresés a weben, hanggal"), melyben részletesen leírják a hangalapú keresés módszerét. Ezt persze még tarthatnánk puszta gondolatkísérletnek. A mostani szabadalom egyik beadója éppen maga Alexander Franz.

Két évvel ezelőtt Craig Silverstein, a Google technológiai igazgatója a ZDNetnek adott interjújában már elmondta elképzeléseit a hangalapú keresésről. Szerinte néhány éven belül a Google olyan hangalapú interfészt fejleszthet ki, mely a felhasználóknak az utcák megtalálásában és a szupermarket polcain található élelmiszerek megtalálásában is segítségére lehet.

 

Bár a laikusok talán azt gondolhatják, hogy ebben az eljárásban a legnehezebb annak megvalósítása, hogy a bemondott keresőszóból hogyan lesz a gyakorlatban találati lista, Silverstein szerint nem ez a fő probléma, hanem, hogy min jelennek meg ezek a találatok. Persze senki sem járkál szupermarketben laptoppal a hóna alatt. Sokkal inkább a mobil vagy a kéziszámítógép lehet a megfelelő platform a hangalapú kereséshez. Mindehhez még hozzávehetjük, hogy a Google nemrégiben mutatta be kifejezetten mobilra optimalizált keresőoldalát, a Google Mobile-t.

 

Ha ezeket az információkat összevetjük, talán nem elrugaszkodott feltételezés, hogy a Google következő nagy dobása esetleg egy olyan hangalapú keresőszolgáltatás lesz, melyet kifejezetten mobilra optimalizálnak. Vagyis valóra válhat Silverstein álma: a szupermarketben vagy az autónkban a mobilunk és a Google segítségével pusztán keresőszavak bemondásával találhatjuk meg kérdéseinkre a választ.

 

A Google Labs korábban már kijött egy olyan demóalkalmazással, mellyel a fejlesztők kipróbálhatták a hangalapú keresést. A módszer nagyon egyszerű volt: egy megadott telefonszám tárcsázását követően be kellett mondanunk a keresőkifejezést, majd egy weboldalon megjelentek a keresés eredményei.

 

 

Persze azért a Google ötlete nem teljesen előzmények nélküli. A VoiceSignal a beszédet fordítja le szövegre, míg a V-Enable vagy a Promtu hangalapú kereséssel foglalkozik, éppen mobilokra optimalizálva. A V-Enable a piacvezető jelenleg. Állításuk szerint a hangalapú tartalomkeresés 90 százalékban sikeres, és a találati listára mindössze néhány másodpercig kell várni. Ezzel együtt a Google lenne az első nagy keresőmotor, mely valóban iparággá fejleszthetné a hangalapú keresést.

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...