Jump to content
PirateClub.hu

yodoid

Veterán
  • Pontszám

    46
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Posts posted by yodoid

  1. Kicsi Sándor András:
    Kihalt nyelvek, eltűnt népek
    100 nyelv halála
    2014
    Epub, 176 kb, indexelve
    https://mega.nz/file/P1YAVRCC#JJT3-LKlo7JSUXVsCqRx3ThCmS2hShx5Mr6ni-jgcqY

    A történelem forgószínpadáról időre időre népek tűnnek el, hogy új népcsoportoknak adják át a helyüket. Az eltűnt néppel együtt majdnem mindig a nyelve is kihal. Néhány esetben a meghódított nép nyelvcserével átveszi a győz­tesek nyelvét, elfeledve sajátját. Korunkban már nem a nagy csatákkal győzedel­meskedő birodalmak, hanem a világunkat átfogó globalizáció veszélyezteti a kisebb nyelveket.

    A Kihalt nyelvek, eltűnt népek című könyv 100 kihalt nyelvet ír le. A kötetben ismertetett eltűnt népek és nyelvek között vannak a történelmi tanulmányok miatt sokak számára ismerősen csengők is: akkád, avar, besenyő, dák, etruszk, gót, hun, jász, kun, latin, ószláv, sumer, szanszkrit, vandál. Megtaláljuk jó néhány olyan kihalt nyelvnek is a bemutatását, melyekkel sokan most találkoznak először, hiszen valamikori beszélőik vagy Európától távol éltek, vagy nem voltak a világtörténelem fontos szereplői.

    A kötet végén Földrészenkénti mutató található, amelyből megtudjuk, az ismertetett kihalt nyelvek közül hány található az egyes kontinenseken: Afrika 5, Amerika 6, Ausztrália, Óceánia 1, Ázsia 49, Európa 39.

    A Földközi-tenger térségében zajló nagy történelmi mozgások következtében kihalt népek lakóhelyét térkép illusztrálja.

    A szerző, Kicsi Sándor András (1957 ) a nyelvtudomány sokoldalú művelője, idáig 10 kötete jelent meg. Főbb témái a jelentéstan, orientalisztika és a nyelvé­szet története. Részt vett A világ nyelvei című enciklopédia munkálataiban. Jelen kötet a szerző több évtizedes filológusi és lexikonszerkesztői tapasztalataira épül.

    Ajánljuk mindazoknak, akik érdeklődnek a mára már eltűnt népek izgalmas sorsa és valamikori nyelvük iránt.

    • Like 3
    • Thanks 13
    • Upvote 1
  2. https://www.youtube.com/watch?v=XjRsKAol2iM

    1949-et írunk. Magyarországot a sztálini szocializmus igája nyomja. Az ország vezetői – Rákosi Mátyással az élen – a rettegett generalisszimusz hetvenedik születésnapjának megünneplésére készülődnek. Eközben egy isten háta mögötti tanyán, valahol a Hortobágyon, Ezdrás gazda szerető családja körében él, jobb időkre várva. Legidősebb fia, Simon, Dunapentelén építi az új világot, páratlan erejével még a sztahanovistákat is lenyűgözve. De a sors útjai kifürkészhetetlenek. Ezdrás gazdáért eljön egy fekete autó, Simon pedig szemben találja magát egy rejtélyes lénnyel, aki Rákosi Mátyás bőrébe bújva azon mesterkedik, hogy kirobbantsa a harmadik világháborút. Fogy az idő. Az atomháború, úgy tűnik, elkerülhetetlen. Már csak egy magányos hős mentheti meg a világot. Valaki, akit ősidőktől kezdve így hívnak: az Alangazár.

     

    index2.jpg

    index3.jpg

    index.jpg

  3. https://mega.co.nz/#!20QnBYpJ!AAAAAAAAAADHU-GCEMvFbwAAAAAAAAAAx1PhghDLxW8

    Epub

    Sámánok – különféle neveken, de hasonló jellemzőkkel és szerepben – a világ szinte minden archaikus kultúrájában léteztek, és léteznek sokfelé ma is. Mircea Eliade az első, aki ezt az igen összetett jelenséget egységes egészként kezelte és illesztette az általános vallástörténet keretei közé. Eliade bemutatja a sámánná válás lépcsőfokait, a különféle beavatási technikákat, a szibériai, az indoeurópai, az észak- és dél-amerikai, az indonéz, az óceániai samanizmust, a sámánszimbolikát, valamint a kapcsolódó mítoszokat és rítusokat. A magyar olvasó gyakran találkozhat ismerős motívumokkal, hiszen a mi sámánunk, a táltos alakja és szimbolikája sokáig elevenen élt a néphagyományban. A kötetet Hoppál Mihály utószava zárja, összefoglalva az 1968-as, bővített francia kiadás megjelenése óta eltelt időszak kutatási eredményeit.

     

    (Bocsi, vmi zavaros oknál fogva nem sikerült hozzászólásként megírnom... sőt.. nem tudok hozzászólni semmihez.. korábban tudtam.. )

    • Like 5
    • Thanks 10
  4. Bealby - Wells, H. G_
    csillag, A - Wells, H. G_
    idogep, Az - Wells, H. G_
    Kipps - Wells, H. G_
    Kokori tortenet - Wells, H. G_
    Krisztina Alberta apja - Wells, H. G_
    puspok lelke, A - Wells, H. G_
    szenvedelyes baratok, A - Wells, H. G_

     

    1.82mb, epub

    https://mega.co.nz/#!P95CVC6L!AAAAAAAAAABJEBpfkzG5ywAAAAAAAAAASRAaX5Mxucs

     

    • Like 3
    • Thanks 13
    • Upvote 1
  5. 
    https://mega.nz/#!6xhkjDyQ!b7ZAjMpay78lfpSRogy_k6GoDjXAiuc7KVhDwqtMjMU

    6,6mb, epub

    Felicity Huffman: A jó pasi kézikönyve

     

    Örömmel nyújtjuk át nektek, férfiak, A jó pasi kézikönyvét. Akár jófiúk vagytok, akár rosszfiúk, szinglik vagy kapcsolatban élők, nélkülözhetetlennek fogjátok találni a csajotok vagy a leendő csajotok megértéséhez. Olyan ötletek, információk és válogatott túlélési trükkök gyűjteményét kapjátok kézbe, amely bizonyára hasznotokra lesz. Gondoljatok rá úgy, mint a szerelem útikönyvére, a kapcsolat atlaszára.

    • Thanks 2
    • Upvote 1
  6. Rick Fraser: Új vadászok (Ragadozó 3)

    475kb, epub

    https://mega.nz/#!SgRiiJZS!BIKq7Hh1M7mUa72Ajl3kFQRUeBHPBvX2dMfiunxzkcU
    
    

    1998 nyara. Három év elteltével a Ragadozók visszatérnek, hogy felkutassák azt a harcost, aki 1995-ben végzett társukkal.
    Mike Harrigan már nincs a rendőrség kötelékében, de felkészülten várja az újbóli összecsapást. Mindig is sejtette, az idegenek visszatérnek, hogy ismét próbára tegyék képességeit.
    Ám az exzsaru nincs egyedül. Rajta kívül egy jól informált FBI-ügynök, Dutch Schaefer, a Conta Mana-i Ragadozó legyőzője és Leona Cantrell alkotják a kis csapatot, mely elhatározza, hogy a játszmában átveszi a Vadász szerepét…
    1998 nyara. A levegő szinte perzsel, ahogy a szél finom szemcséjű homokot szitál a kihalt utcákon. A világűr mélyéről három űrhajó közeledik megállíthatatlanul… És Mike Harrigan érzi, hogy ebben az átkozott hőségben hamarosan történni fog valami… Valami, aminek már a gondolatára is verítékcseppek kezdenek gyöngyözni a homlokán…
     

    • Thanks 3
×
×
  • Create New...