Jump to content
PirateClub.hu

loraz

Veterán
  • Pontszám

    29
  • Csatlakozott

  • Utoljára itt járt

Posts posted by loraz

  1. Most pedig nézzük, hogy miért fehérek a felhők? A felhőkre is fehér fény esik, milyet vernek vissza? Azt mondhatnánk, hogy ezek is molekulákból állnak, amik berezegve leginkább kék fényt bocsátanak ki, s így a felhők kékek lesznek. Azonban nem ez lesz a helyzet. A felhőben rendezettebben helyezkednek el a vízmolekulák, mint a levegőben, ami gáz. A felhőre eső fénysugár egyre gyengülve bár, de behatol a felhőbe. Csak egy kicsi részről történik visszaverődés a felhőn, ez a rész kb. olyan mély, mint a ráeső hullámhossz fele. Ám ettől még mindig kéknek kellene látnunk a felhőket! Azonban az is igaz, hogy az a terület, ahonnan a visszavert hullámok azonos fázisban érkeznek, azaz azok a területek, ahonnan egymást erősítő fénysugarakat kapunk, a fény hullámhosszával arányos nagyságúak. Tehát az azonos fényt kibocsátó oszcillátorok N száma a hullámhossz négyzetével arányos. A frekvencia pedig fordítva arányos a hullámhosszal, így:

     

    ahol az A az amplitúdó, N azon oszcillátorok száma, melyek ω frekvenciával sugároznak. Azt is tudjuk azonban, hogy az így keletkezett sugárzás intenzitása az A amplitúdó négyzetével arányos, azaz:

     

    vagyis leromlik az egyes oszcillátorok sugárzásának ω4-el menő kisugárzása (hiszen osztunk is a frekvencia negyedik hatványával a végső intenzitásban), a végeredmény tehát fehér fény lesz. (V. ö. a (12) és (14) képletet!) Ez magyarázza tehát a felhők fehér színét, valamint a cukorét, sóét, kristályos porokét is, valamint a hóét. Ezért fehér akkor a cigaretta füstje, ha nagyobb részecskéken abszorbeálódik a füst. Ha ugyanis a szemcsék nagyobbak a fény hullámhosszánál, máris van elég oszcillátor a törés és az interferencia visszaverődéséhez, ilyenkor fehér fény az eredmény. Ha kisebbek a részecskék a fény hullámhosszánál, a fenti két jelenség nem lép fel, így ez épp olyan, mint a levegőbeli szóródás, kék szín az eredmény

     

  2. Bora - Kelet-Európából Olaszország felé fúj

    Böen - Nagyon erősen változó irányú és sebességű orkán erejű téli szél az Északi-tenger partvidékén

    Főn - Az Alpok északi oldalán egy felfelé áramló meleg szél

    Misztrál - Északról a mediterráneum nyugati partjait érő téli szél

    Szieszta - Spanyolországban a déli órákban fújó forró szél

    Sirokkó - Észak-Afrikából Dél-Európa felé fújó meleg száraz nyári szél

    Blizzard - Észak-Amerikában a téli hóviharokat okozó észak-nyugati szél

    Burán - Észak- és Belső-Ázsiában fújó viharos téli szél neve

    Burster - forró sivatagi szél Ausztrália déli, délkeleti partjain.

    Kamszin - vagy chamzin forró, sivatagi szél Egyiptomban.

    Nemere - Az erdélyi Háromszék (ma Kovászna) megyében a Nemere csúcs felől érkező hideg téli szél

     

  3. nekem a nero 6 edition van meg. te ugye egy másik verziót használsz, aminek a neve a nero vision expressz és ha jól értem ez támogat avi>dvd funkciót.?

    szal azt kellene leszednem?

    ha meglesz, aztán majd kérdezek ha nem gond.

  4. hi tibiole.

    én a jóbarátok évadjait szeretném kiírni (kb évadonként 24avi=>Dvd-re), úgy h az asztali dvd lejátszón menjen.

    Ezzel a progival meg tudom csinálni?-vagy előtte össze kell fűznöm az avikat és csak utánna....????

    előre is köcce.

  5. először töltsd fel pl a "gigacenter képfeltöltés" menüpontnál (főoldal elején megtalálod), aztán a kapott http-és linket másold le (ctrl+c). Majd menyj a beállításaidhoz (a nevednél lévő sorban találod) és ott aláírás szerkesztése menüt keress (baloldalt), aztán ott a szövegdobozod tetején van az h kép beszúrása ikonja, bejön egy ablak és oda kell bemásolni az előbb elmentett linket (ctrl+v). ha nem sikerült akkor mond hol akadtál el. Elsőre bonyolultnak tűnik de nem az.........

  6. hi. lenne egy kérdésem.

    nem tom hogy vigyem át a baloldalra, leírnád pontosabban. az 1 képen jobb oldalt van és ha másolom és beillesztem akkor az elsőről is elvándorol a csík a bal oldalára.

×
×
  • Create New...