Jump to content
PirateClub.hu

Forradalom jön a rákgyógyászatban


retry
 Share

Recommended Posts

A genetika áttörést hoz a rák gyógyításában, mert a halálos betegséget sokkal könnyebb lesz felismerni, nyomon követni, és személyre szabott gyógyszerekkel lehet megszabadulni tőle.

 

Kellemetlen ajánlattal keresett meg az egyik biztosító: most még jutányos áron köthetek náluk rákbiztosítást. Mintha azt közölték volna, hogy a következő harminc évben úgyis daganat nő bennem, érdemes már most gyűjteni a kezelésre. Vagy a koporsóra. Alacsony a havidíj, de a szolgáltatásból hiányzik egy lényeges ösztönző, a gyógyítás ígérete.

Kódolt rákvadászat

 

Közös érdek, hogy a rákot időben kimutassák, pontos legyen a diagnózis, és személyre szabott a kezelés. A beteg egyértelműen jól jár, a biztosító pedig hatékonyan költheti el a műtétre szánt pénzt, és talán rövidebb ideig kell jövedelempótló támogatást nyújtania. Ehhez (is) jól jön majd az az új diagnosztikai eljárás, amelyet az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatócsoportja dolgozott ki.

 

Victor Velculescu módszere a rák génjeinek a változása alapján mutatja ki a tumorok jelenlétét. Most még igen költséges az eljárás, betegenként majdnem egymillió forintba kerül a DNS elemzése. Az ár azonban jelentősen csökkenhet, mert népszerű téma a DNS-kutatás, és egy 10 millió dolláros verseny is motiválja az elemzési módszerek fejlesztőit. Az összeget az kapja, aki 10 nap alatt 100 teljes emberi DNS-t dekódol, génenként legfeljebb 10 ezer dollárból.

 

1339611_d5104ff537988d924fbfed5a9f0b83c1_wm.jpg

Beteget vizsgálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban üzembe helyezett CT-berendezéssel, mely Magyarország jelenleg legkorszerűbb CT-gépe.

 

Az orvosok a személyre szabott analízist négy daganatos páciensen tesztelték. Elsősorban azt akarták ellenőrizni, hogy a műtét után is megtalálhatók-e a beteg szervezetében a rákra utaló nyomok, és a fő daganat eltávolítása után ki tudták mutatni egy májban lévő kisebb áttételt. A módszer azért forradalmi, mert a jövőben nemcsak a meglévő daganatok változását lehet majd így nyomon követni, hanem a CT és röntgen képernyőjén még láthatatlan, épp csak fejlődésnek indult rákos elváltozásokat is.

 

A rák DNS-én alapuló pontos diagnózis nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy a gyógykezeléseket teljesen személyre szabják. Van ugyanis olyan rák, amely nem kezelhető sugárterápiával, míg más ráktípusok ellenállnak bizonyos gyógyszereknek. Az is fontos, hogy gének alapján meg tudják különböztetni az agresszív és a kevésbé agresszív ráksejteket, hogy ennek megfelelő intenzitású legyen a kezelés.

Keverik a betűlevest

 

Sajnos hiába van jó diagnosztikai eszközünk, ha a rákokat nem ismerjük eléggé. Ezen a területen is történtek jelentős előrelépések, tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy a Sanger Intézet rákgenetikai projektjében a melanomás és a tüdőrákos sejtek összes genetikai mutációját leírták [1]. A melanoma, azaz a bőrrák esetében 33 ezer genetikai módosulást, a tüdőráknál 23 ezret találtak.

 

A Nemzetközi Rákgenom Konzorcium (ICGC [2]) 2008 óta dolgozik az első 50 ráktípus DNS-ének a leírásán, és a program célja az összes, több mint százféle ráktípus génjeinek a feltérképezése. A német kutatók a gyerekkori agytumor feltérképezésébe vágtak bele, az ausztrálok a petefészekrákot és hasnyálmirigyrákot vizsgálják, a franciák az alkohollal összefüggésbe hozható májrákot, kínai tudósok pedig a gyomorrákot kutatják. Az amerikai St. Jude kórház a gyerekkori ráktípusokat vizsgálja [3], ehhez 10-15 éve gyűjtik a tumormintákat, és a hároméves projektre 65 millió dollárt szánnak.

Rák, elkerülheted

 

Mihez kezdünk, ha gyanús DNS-t találnak bennünk az orvosok? Nagy Britanniában már az utódok kiválasztásakor is felhasználják ezt a tudást. 2009-ben egy kislány DNS-ét úgy választották ki, hogy véletlenül se legyen benne jelen a mellrákot okozó BRCA1 nevű gén. Ez ugyanis az anyuka családjában három generációban okozott rákot, és nem kívántak hasonló sorsot a születendő gyermeküknek.

 

1339613_2ba6ac59ebdfc4a09fe675e570184328_wm.jpg

DNS-vizsgálat egy molekuláris patológiai laboratóriumban

 

Egy hasonló gén, a szintén mellrákot okozó BRCA2 gén mentett meg egy nőt a szükségtelen beavatkozástól. Gail Waters már csak néhány hétre volt attól, hogy eltávolítsák mindkét mellét, mert két nővére is mellrákban halt meg. Szerencséjére éppen akkor fejtették meg a BRCA2 génjeit, és kiderült, hogy ő nem hordozza a halálos genetikai kódot. Így ugyanakkora esélye volt a mellrákra, mint bárki másnak, ezért lefújták a műtétet.

 

Teri Smieja esete éppen ellentétes, neki a BRCA1 mutáció hordozójaként 87 százalék esélye volt arra, hogy 70 éves korára rák fejlődik ki benne. A fiatal nő úgy döntött, hogy méhét és petefészkét is eltávolíttatja, ezzel ugyanis nemcsak a méh- és petefészekrák kialakulásának esélyét csökkentette 0 százalékra, hanem a mellrák kockázatát is 50 százalékra redukálta.

Biztosított jövő

 

Úgy képzelem a biztosító 2020-as ajánlatát, hogy szerződéskötés előtt befizetnek egy gyors vértesztre, hogy ellenőrizzék, mekkora kockázatot jelentünk. Az egészségügyi adatok kezelése kényes ügy, de ezzel életbe vágó adatokat tudhatunk meg. És már elkezdhetjük gyógyítani magunkat, jóval azelőtt, hogy rosszul éreznénk magunkat.

 

Forrás: index.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

És itthon is használják (használjuk). Csak persze ezeket a társadalombiztosító nem fizeti meg. Pedig nem is olyan vészes az ára.

Ha belegondolunk, hogy mennyi ezt-azt megvetettnek az emberekkel, de egy korai diagnózisért, vagy egyáltalán egy génmutációért, ami akár mell, prosztata, vastagbél, vagy tüdőrák bekövetkeztét prognosztizálja, a betegek, vagy páciensek 40 ezer forintot sokallanak.

 

Bezzeg egy Hajas-szalon fodrásztatért ez nem lenne sok.

 

Mire az ilyen diagnózist a TB térítené, addig számos ember meghal rákban. Egyébként a daganatos és a kardiovaszkuláris megbetegedések elhalálozás listavezetője a magyar nép...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...