Jump to content
PirateClub.hu

Sony Ericsson K550


DJ Logeen
 Share

Recommended Posts

Sony Ericsson K550i - a bajnokesélyes

 

A Cyber-shot mobiltelefonok vitathatatlanul sokat lendítettek a japán-svéd gyártó eladásain, s ezen felbuzdulva a Sony Ericsson új, elfogadható árú kameratelefonokkal szeretné elárasztani a piacot. A középkategóriás, kompakt kivitelű K550i épp ezt a célt szolgálja.

 

25745.jpg

 

Mára a mobiltelefonok között is komoly elismerést vívott ki magának a Cyber-shot márkanév, így a Sony Ericsson a K-szériás kameratelefonok családját gyarapítva nemrég piacra dobta a K550i hagyományos kialakítású készüléket. A 2 megapixeles autófókuszos kamera, az FM rádió, a bővíthető memória és mérsékelt ár mindenképpen figyelemreméltóvá teszi a K750i közvetlen leszármazottját.

 

Külső megjelenés:

 

A tábla kialakítású készülékház már első látásra minőségi benyomást kelt az emberben, ráadásul kompakt mérete és kis tömege miatt nagyon kézre áll. A tesztkészülék matt fekete burkolatot kapott, melyet ezüstös gombokkal és fémes berakásokkal dobtak fel; itt-ott ugyan tapasztalható némi recsegés, de összességében a felhasznált anyagok és az összeszerelési minőség hozza az elvárhatót.

 

Bal oldalt található a rádió és a zenelejátszó süllyesztett gyorsgombja, míg a töltő, a headset és az adatkábel csatlakozását lehetővé tevő Fast Port - a szokásos elrendezéstől eltérően - szintén ezen az oldalon kapott helyet. Ha jobban megnézzük, a készülék oldalán az M2 memóriakártya piktogramja látható, de hiába keressük a nyílást, ha azt a burkolat alá rejtették - erre a továbbiakban még visszatérünk.

 

Az új Cyber-shot modell jobb oldala több vizuális impulzust tartogat, ugyanis a zenelejátszó gyorsbillentyűjéhez hasonlóan a hangerőszabályzó - ami kamera módban zoom-ként funkcionál - szintén süllyesztett, s a tervezőknek hála, teljes billentyűzár mellett is használható. A kamera exponáló gombja azért is érdekes, mert a fókusz beállításához elég, ha az ujjunkat finoman ráhelyezzük (ilyenkor kis holtjáték tapasztalható a gomb részéről), majd a zöld keret megjelenése után egy határozott mozdulattal elsütjük a kamerát. A jobb alsó sarokban található nyílások a nyakbaakasztót preferáló felhasználók számára lehet hasznosak. A K550i tetején kapott helyet a jó öreg infraport, és a bekapcsológomb, aminek ugyan elég kemény a nyomáspontja, de legalább nem fogjuk véletlenül kikapcsolni a készüléket.

 

Ha hasra fektetjük a telefont, akkor tárul szemünk elé a gyönyörűen kivitelezett hátlap. A Sony Ericsson logó, illetve a Cyber-shot felirat szinte elmaradhatatlan, viszont a kamera lencsevédőjét teljesen újragondolták. Először is az egész kamera rész fémből készült, másrészt a nyitómechanizmust ezüstszínű műanyag csíkba foglalták. A lencsevédő reteszre koncentrikus köröket gravíroztak, ami nagyon látványos, viszont a gödröcskék könnyen piszkolódnak, ami elég ronda látvány nyújt. A nyitást segítő kis pöckökön túl ott virít a "2 megapixel, autofókusz" felirat, amely a lencsevédő eltolása után kiegészül egy önarckép tükörrel és magával az optikával, amelyet belül kék, kívül fémes keret vesz körül. A fotózást dupla LED vaku is segíti.

 

Az akkumulátor fedlapját sem egyszerű elsőre leszedni, ugyanis hiába toljuk lefelé a fedelet, az meg sem mozdul. A rejtvény megoldása a jobb oldalon található kis reteszekben rejlik: ha ezeket feltoljuk, akkor balról jobbra nyitható a hátlap. Kíváncsiak vagyunk, ez a megoldás mennyire lesz tartós, ha a zsanérként szolgáló kitüremkedések egy elhibázott pattintást követően ne adj Isten letörnének.

 

A memóriakártya nyílása a hátlapon elhelyezett jelzésnek megfelelően baloldalra került, és az akkumulátor kioperálása nélkül is cserélhető. Sajnos erre a műveletre nem került sor, ugyanis a gyári csomag nem tartalmaz M2 memóriakártyát. A 950 mAh teljesítményű BST-33 Li-polimer akkumulátorra nem volt panasz, hisz a W850i és W880 modellekből már ismerjük; kímélő használattal akár 4 napos készenléti idő is elérhető vele. A SIM kártya foglalata az akkumulátor alatt található és meg kell hagyni, továbbra sem könnyű belőle kiimádkozni a SIM-et.

 

Néhány helyen tévesen jelent meg, hogy a készülék TFT megjelenítőt kapott, holott TFD (Thin Film Diode) alapokon nyugszik, akárcsak a K600i és K610i esetében. Az aktív mátrixos TFD technológiával készült kijelzők a modern TFT-hez képest kevesebb energiát fogyasztanak, s ennek következtéken jelentősen növelik az akkumulátor üzemidejét. Emellett nagyobb fényerőt, kontrasztosabb képet és kevésbé élénk színeket produkálnak, mint az elterjedtebb TFT kijelzők. Összességét tekintve a 176x220 pixeles diplay semmivel sem rosszabb a versenytársakénál, napfénynél jól olvasható, és a K750i-hez képest a fizikai mérete is nagyobb, bár véleményünk szerint egy QVGA (240x320 pixel) felbontású megjelenítő simán elfért volna a készülékben.

 

Akinek a W880i billentyűzet-kiosztása nem nyerte el a tetszését, az a K550i-nél sem fog cigánykereket hányni a boldogságtól. A billentyűzet a Sony Ericsson újfajta elgondolását testesíti meg, miszerint a csíkszerű numerikus billentyűzeten kész élvezet SMS-t írni. Gyakorlati tapasztalatunk azonban némileg ellentmond e feltevésnek, mert megszokás ide, dizájn oda, a valóságban elég nehéz a szövegbevitel, épp a billentyűk közelsége és nem mindennapi kialakítása végett.

 

A kezelőszervek egy képzeletbeli vonalra szerveződnek: a navigációs gyűrű közepén egy joysticknak álcázott gomb terpeszkedik, míg a jobb illetve bal választógombok a C és Backspace funciókkal fénytelenek osztozkodni egy-egy leírhatatlan alakú billentyűn. A böngésző és a tevékenység menü gyorsgombjai félkör alakúak, és részben a telefon oldalára is lelógnak, nyomáspontjuk meglepően kemény. Az összes billentyű erős kék háttérvilágítást kapott, ami nappal nagyon jól néz ki, de sötétben már-már bántja a szemet.

 

Menürendszer

 

A készülék felhasználó felülete a korábbi Sony Ericsson mobilokból ismert, tehát sok újdonságot nem hordoz magában. Nagy bánatunk, hogy a készülékben ugyan van repülős üzemmód, de SIM kártya nélkül így is használhatatlan a telefon. Az aktív kijelző a jelerősséget, az akkumulátor töltöttségét, az aktuális riasztás időpontját, az időt és dátumot jeleníti meg. Az ötirányú navigyűrű segítségével olyan alkalmazások is elérhetőek, mint telefonkönyv, SMS menü vagy zenelejátszó, illetve a 4x3-as elrendezésű főmenü, amely kis jóindulattal nevezhető csak animáltnak.

 

Az almenük listaszerűen jelennek meg, és a mappák vagy alkalmazások neve mellett többnyire kis ikonok találhatóak. A gyári témáknak köszönhetően változtatható a színséma, a háttérkép és néha még a menü ikonjai is cserélhetőek. Aki életében először tart a kezében Sony Ericsson mobilt, azok számára kissé bajos lehet a menü használata, de a gyorsgombok segítségével könnyen elsajátítható a gyors navigálás. A jobb oldali gyorsgomb, azaz a Tevékenység menü abban segít, hogy a háttérben futó alkalmazásokat egy gombnyomással elérhetővé tegye, továbbá a lehető legrövidebb úton elnavigáljon bennünket az új eseményekhez, a böngésző menüjéhez és a saját könyvjelzőkhöz, amely az általunk legtöbbet használt funkciókat rejti.

 

Telefonkönyv, üzenetkezelés

 

A telefonkönyv használata nagyon egyszerű, hisz választhatunk, hogy a SIM kártyán vagy a telefon memóriájában tárolt névjegyzéket használja a készülék. A kettő együtt sajnos nem használható, viszont kérhetjük, hogy az új bejegyzést a SIM-re is mentse a készülék. A névjegyzék kapacitását 1000 kontaktban maximálták, viszont a hozzuk csatolt bejegyzések (telefonszám, fax, e-mail, webcím, kép, csengőhang, titulus, cég, pontos cím, születésnap, stb) száma összesen 2500 lehet. Megjegyeznénk, hogy születésnap megadásakor a készülék rákérdez, hogy a nevezetes dátumot elhelyezze-e a naptárban, és ha kedvünk tartja, riasztást is rendelhetünk a naptári bejegyzéshez.

 

Az üzenetfunkciókról sem tudunk sok újat mondani, az összes beérkező üzenetet egy mappába gyűjti a telefon, kivéve az e-mail üzeneteket. A rém egyszerű felületen a szövegbevitelt T9 szótár és karakterszámláló segíti. Az MMS-hez csatolható állományok maximális mérete 300 KB lehet, az e-mail kliens jól használható, akárcsak az újabb Sony Ericsson modellekben rendszeresített RSS olvasó.

 

A K550i híváskezelése kiváló, összesen négyféle csoportosítás szerint jeleníti meg hívásainkat: összes, fogadott, kimenő és nem fogadott. A vibra is elég erősnek bizonyult, viszont a külső hangszóróból hiányzik a basszus, ezért ne is várjunk mindent elsöprő sztereó hangzást.

 

Szervezőfunkciók, extrák

 

A szervező mindig sarkallatos pont egy mobiltelefonnál, ennek megfelelően külön indítóikont kapott a főmenüben. Itt található a riasztások, a naptár, a teendők, a jegyzetek, az időzítő, a stopperóra, a kódmemória, és a szinkronizáláshoz elengedhetetlen alkalmazás. A kalendárium napi, heti és havi nézete mellett emlékeztetőket és riasztásokat is beszúrhatunk különböző adatok megadásával. A prediktív szövegbevitel T9 szótár segítségével is történhet, ráadásul ötféle riasztási időpont is beprogramozható.

 

Az ébresztővel is kitett magáért a Sony Ericsson, hisz több riasztási időpontot is megadhatunk, 9 perces szundival, megnevezéssel és képpel. A hangrögzítésnek csak a memória szabad kapacitása szabhat határt, a számológépre és a stopperre az egyszerű jelző a legfrappánsabb. Természetesen nem maradhatott ki a kódmemória, a jegyzettömb és a zseblámpa funkció sem, amit a dupla LED hivatott ellátni (eszméletlen fényerővel). Unalmas perceinkben a MusicDJ és a VideoDJ programokkal; előbbivel jópofa videóklippeket készíthetünk a telefonban tárolt videók felhasználásával, míg utóbbival egyszerű polifonikus csengőhangokat

 

Multimédia

 

Mivel egy vérbeli Cyber-shot mobillal van dolgunk, egyértelmű, hogy az egész készüléket az átlagosnál fejlettebb kamera funkciókra hegyezték ki. A specifikációk szerint egy 2 megapixeles, autofókuszos, LED vakus kamera teljesít szolgálatot a K550i-ben, melyet aktív lencsevédő óv a sérülésektől. Papíron ez mind nagyon jól hangzik, de lássuk, mindez mit jelent a gyakorlatban.

 

Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, a fotózáshoz nem árt vízszintesbe helyezni a készüléket, majd eltolni a kameravédő reteszét, így automatikusan aktiválódik az egész kijelzőt elfoglaló kereső. A beállítások között lényegében a K750i-ből ismert lehetőségek köszönnek vissza, ezek közül a makró módot, az önkioldót és a panoráma-felvételt emelnénk ki elsősorban. A képméret három lépcsőben állítható (2MP, 1MP és VGA), játszhatunk a fehéregyensúllyal, megadható a képminőség (jó és finom), kikapcsolható a dátumozás és különböző effektusokat is kínál a Sony Ericsson K550i. Igyekeztünk minél többféle napszakban, helyzetben és módban fotózni, és azt tapasztaltuk, hogy a makró továbbra is nagyszerűen teszi a dolgát, a kissé zöldes színben játszó vaku csak közeli felvételeknél használható jól, és a sötétebb környezetre erős képzajjal reagál a készülék. Kicsit az volt az érzésünk, hogy a K750i, W800i és W810i óta nem sokat fejlődött ez a kamera, bár még így is bőven felveszi a versenyt a konkurens modellekkel.

 

A másik szívfájdalmunk a videófelvétel, ami továbbra is csak QCIF (176x144 pixel) minőségben valósul meg. Vagyis a Sony Ericsson továbbra sem szeretné, ha videókamerának használnánk a mobiljaikat, ami teljességgel elfogadhatatlan egy ilyen középkategóriás kameratelefonnál. Talán majd egy videókamerázásra kihegyezett modellel sikerül kiengesztelni bennünket.

 

A Sony Ericsson K550i-ből nem maradhat ki a zenelejátszó, ami a Walkman-szériás modelleknél lényegesen puritánabb külsőt és tudást mondhat magáénak. A MegaBass természetesen hiányzik, a lejátszó futtatható a háttérben, viszont a hangerőre és a hangminőségre így sem lehet panasz, köszönhetően a gyári fülesnek. A zenelejátszó egyébként támogatja az MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, WMA, M4A és MIDI fájlformátumokat. A videólejátszó szinte csak a legalapvetőbb igényeket elégíti ki, viszont képes teljes kijelzős megjelenítésre. A sztereó FM rádió összesen 20 különböző állomás tárolására alkalmas, és RDS támogatást is kapott, ami az állomás nevének megjelenítésében ki is merül. A W610i-ből ismert TrackID alkalmazás különlegessége abban rejlik, hogy a rádióból felvett vagy általunk eldudorászott dalrészleteket egy központi adatbázis segítségével azonosítani tudja a telefon, így nem kell azon bosszankodni, hogy vajon ki énekli a legújabb slágergyanús muzsikát.

 

Adatkommunikáció, böngészés

 

A hagyományos GPRS és EDGE mellett USB, infravörös és Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik a K-szériás újdonság. A Bluetooth 2.0 és HID (Human Interface Device) technológia révén lehetőségünk adódik asztali számítógépek, illetve egyéb Bluetooth-képes eszközök távirányítására, amit Kleingy kolléganőnk K750i készülékén volt szerencsénk kipróbálni. A hasznosságán kívül igazán nagyszerű szórakozás, főleg ha unatkozunk. A névjegyzék és a naptár PC-vel való szinkronizálásához mindenképpen szükség van a mellékelt CD-re, de a K550i Bluetooth-on és USB kábelen keresztül is használható.

 

A teljes képernyőt kitöltő HTML böngésző GPRS és EDGE kapcsolat felhasználásával hasít az interneten, bár túl sok opcióval nem látták el a japán-svéd tervezők.

 

Forrás: Mobilpont

 

Saját vélemény: Nagyon szép a kicsike, külsőleg egyedül a gombjai nem jönnek be, de a kijelzője enyhíti a fájdalmat, nagyon jó bármilyen fényerőnél. A többi tulajdonságával meg vagyok elégedve, talán még a kamera amítől többet vártam.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hi!

Elöször ezt a telót néztem ki, hogy ezt fogom megvenni! Jó ok, 2 megapixeles, autófókuszos kamera, de olyan olcsó telefon beütése van! Úgyhogy veszek egy K850i-t! :D 5 megapixeles....

Link to comment
Share on other sites

Jelentem ma megvettem :D Eddig minden rendben ment, akksi nem akar lemerülni pedig estére fel akarom tölteni, hogy alvás közbe menjen a rádió mint mindig :P Fotó fény elég erős :D (véletlenül belenéztem és 5 percig csak foltokat láttam... és még ha Xenon lenne :D )

Link to comment
Share on other sites

nekem is ilyen van , telo moddinggal :)

 

Szia !

Itt az a Topic ami csak a Teló "elemzésével" foglalkozik :

http://www.seria.hu/forum/index.php?f=150

És itt a Moddingolása : k550iból w610 :)

http://www.seria.hu/forum/viewtopic.php?p=45171#45171

Módosította Silverr
Tilos a direkt link,code tag használata kötelező!
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Én megcsinálnám W610-re, csak a gari akkor ugrik :S Pedig olyan jók a azok a flash menük :(

 

 

Gondolj csak bele...ha hardveresen romlik el a telód..hát, ismerjük be, az nagy valószínűséggel miattad van. Ha szoftveresen, az gyakrabb, akkor meg újrai szoftfrissítéssel meg tudod csinálni. És nem kell csak arra várnod 3 hetet, hogy elküdjék a szervízbe.

Link to comment
Share on other sites

Gondolj csak bele...ha hardveresen romlik el a telód..hát, ismerjük be, az nagy valószínűséggel miattad van. Ha szoftveresen, az gyakrabb, akkor meg újrai szoftfrissítéssel meg tudod csinálni. És nem kell csak arra várnod 3 hetet, hogy elküdjék a szervízbe.

Az igaz... Bár T610-em is egyfolytába szervízben volt, mert állandóan elment a kijelzője pedig zsír új volt... de kicserélték egy újra :P (De ez gyári hibás volt, a K550-nek eddig semmi baja nem volt :D ). És ugye minden törldik ami a telefonmemóriában van?

Link to comment
Share on other sites

Szerintetek az miért van, hogy csináltam egy sony ericssonos szoftverfrissítést, és azóta nem tudok játszani a Drakulinnal ami nagyon jó játék... És más játékokkal is voltak problémáim azóta... csináltam egy rendszer visszaállítást de nem segített...

Módosította Silverr
Kerüld a trágár szavak használatát! (Silverr)
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Ő nekem a hangja nem tetszik!!Nagyon torzít meg recseg hangzás élmény semmi egy walkman fejhalgatóval sem bír el!! :S Tudom most erre azt fogjátok mondani hogy akkor vegyek egy walkman mobilt de a

V630i-nek is jobb hangja, meg a k750-nek is jobb!! Pedig a K750i-is Cyber Shot!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nekem sem tetszett a hangja elég ratyi meg halk volt meg nem igazán cyber shot ez a telefon ezért feltettem rá a w610 es szoftvert meg 1 accoustic drivert és így nagyon szépen szól még az alap headsttel is (csak a gari ugrott) ja meg tudod használni flashmenüket szal így zsír... nem kell venni walkman mobilt :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
Nekem sem tetszett a hangja elég ratyi meg halk volt meg nem igazán cyber shot ez a telefon ezért feltettem rá a w610 es szoftvert meg 1 accoustic drivert és így nagyon szépen szól még az alap headsttel is (csak a gari ugrott) ja meg tudod használni flashmenüket szal így zsír... nem kell venni walkman mobilt :D

 

 

honnan szereztél ilyeneket tudnál adni linket pls nekem is kéne mer elég halk telefon

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...