Jump to content
PirateClub.hu

A dohányzás vakságot okozhat


Szipi
 Share

Recommended Posts

A dohányzás vakságot okozhat

 

A dohányzás azon kívül, hogy súlyos légzőszervi és keringési betegségeket okoz, károsan befolyásolhatja a látást is. A nikotinfüggőket kétszer olyan gyakran éri utol egy bizonyos vakságot okozó szembetegség, mint a nemdohányzókat - állapították meg brit kutatók. „Az úgynevezett öregkori pigment degeneráció és a dohányzás közötti kapcsolat legalább olyan erős, mint a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggés" - írta az Ananova című honlap.

 

 

Nagy-Britanniában legalább ötszázezer ember él együtt ezzel a betegséggel, ami a látás elvesztésének fő oka a szigetországban. Egy felmérésből kiderült, hogy a dohányzóknak mindössze hét százaléka tudja, hogy szenvedélyük közelebb viszi őket ehhez a súlyos, végső soron a látás elvesztését okozó állapothoz.

Tíz dohányosból hét ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy felhagyna a rágyújtással, ha bizonyosan tudná, hogy ezzel a szenvedéllyel szeme világának elvesztését kockáztatja.

„Hosszú évek óta dohányzom, és most időskori pigment degenerációt diagnosztizáltak az orvosok. Az egyik szememre valószínűleg meg fogok vakulni. Ha korábban tudtam volna, hogy elveszíthetem a szemem világát, már régen leszoktam volna a cigarettáról"- mondta az ötvenéves Pauline Edwards, ápolónő Sálfordból.

Link to comment
Share on other sites

hát jah anyum nekem is leállhatna, habár sztem őt nem érdekelné az olyan csekélységek mint a vakság, vagy a tüdőrák...

csak hát az elv emberek, a passzív dohányosok azért mégis csak jobban szívnak mint az aktívak <_<

egyébként ezt a nikotin okozza??? csak mert ha igen akkor a dohányosok áttérhetnének az eukaliptuszra :D 0% nikotin és kb. harmada annyiba lerül, és még jobb a hatása is (jah ez nem személyes tapsztalat hanem haveré de komolyan :D)

Link to comment
Share on other sites

nem dohányzok. de amúgy aki már 50éve szívja és semmi baja?

A rákra, így a tüdőrákra is kell egyfajta hajlam. Akiben nincs meg, az szívhatja, nem lesz rákos. Így van ez a herpesszel is. Valakinek állandóan kijön, valakinek soha. Pedig mindenkiben ott van. :)

Link to comment
Share on other sites

szerintem meg valamiben meg kell halni,nem vágyom rá,hogy 83évesen ne tudjak kimenni WC-re és magamat sem tom majd ellátni! Akkor inkább fiatalon,de jól élek!

 

 

Ebben teljesen egyet értek veled! :D

A másik fele, hogy mindenki a rákra hivatkozik, hogy aki dohányzik az rákot kap, pedig a dohányzás csak 25%-al növeli a rák esélyét! Ami szerintem nem olyan nagy mint ahogy ijesztgetnek vele. Ha a vakságot is csak ilyen mértékben növeli, akkor ez sem egy olyan érv ami miatt le akarnék szokni!

Link to comment
Share on other sites

Látok kicsiket is, 11-12 éves körüli kis gyerkőcöket, akik cigiznek, de ennek mi értelme?? Ettől vagányabb lesz?

Meg miért kezd el valaki dohányozni ha tudja, hogy nagyon káros és nagyon nehéz leszokni? Miért az a menő ha olyat csinálunk, ami kárt tesz bennünk vagy valaki másban?

Meg persze, hogy a függők tagadják, hogy úgy se lesz tőlle rákos meg vak..

 

Meg mi az, hogy inkább kevesebbet éljen, de azt élvezze? Mit élvez azon, hogy betegségekben fog szenvedni élete nagy részében? :? Sokkal jobban élvezné az életet, ha egészséges lenne és nem függő...

 

Én sose gondolkoztam azon, hogy egyszer is kipróbáljam és nem is fogok...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...