Jump to content
PirateClub.hu

Őssejt és hajszál


Szipi
 Share

Recommended Posts

Őssejt és hajszál

 

 

A haj folyamatosan növekszik, az elvésztett szálak pedig állandóan pótlódnak. Havonta körülbelül tizenkét és fél milliméterrel lesz hosszabb egy hajszál. Az embernek körülbelül százezer hajszála van, a szőkéknek száznegyvenezer, a barnáknak százhúszezer, a vörös hajúaknak kilencvenezer. Egyetlen hajszál élettartama öt évre tehető, egy új hajszál mintegy három-hat hónap alatt nő ki.

 

Mivel a haj gyorsan növekszik, kiváló forrása lehet az őssejteknek. Az őssejtek azok az éretlen sejtek, amelyekből bármilyen szövet kialakulhat a szervezetben.

A hajszál a hajtüszőből nő ki, a tüszősejtek pedig a tüszők oldalán lévő őssejttelepből képződnek. A pennsylvaniai egyetem kutatói már régen javasolták, hogy ezeket a sejteket kellene felhasználni a kopaszodás kezelésében. Újabban azonban dr. Jaszuki Amoh és munkatársai, a San Diegó-i University of California kutatói kimutatták, hogy ezek az őssejtek neurológiai betegségek, például a Parkinson-kór kezelésére is használhatók.

Kísérleteik során kiderült, hogy egerek bajuszának tüsző őssejtjei a nestin nevű anyagot termelik, amely anyag jól ismert jelzés a sejteknek, hogy

idegsejt fejlődjön belőlük. A következő lépésben azt vizsgálták, hogy képes-e érett idegsejt is kifejlődni ily módon.

Azt tapasztalták, hogy az egerek bőre alá ültetve az őssejteket, ki tudnak alakulni érett idegsejtek is. Az ilyen szőrtüsző őssejtekből bőrsejtek, izomsejtek és a pigmentek termelődéséért felelős melanociták is kialakulhatnak.

Az eredmények arra mutatnak, hogy kiváló terápiás lehetőség az őssejtekből kialakítható testi sejtek növesztése, és remélik a kutatók, hogy az így nyert szövetek minőségi szempontból is megfelelnek a szervezet különféle sejtjeinek és szöveteinek.

Link to comment
Share on other sites

többször próbáltam elolvasni ezt a szöveget, de így is nagyon nehéz értelmeznem. tulajdonképpen a szőrtüszőből vesznek ki őssejtet, és azt ültetik be? :blink: és ebből lesznek izom- bőrsejtek és melanociták? na vmi kezd leesni. és akkor tulajdonképpen állandóan kopaszodunk és új hajszál nő ki? és mi van a feketékkel, azt nem is említik. szipi

Link to comment
Share on other sites

szerintem nem simán egy hormon, hanem a hormonnak vmi rendellenes viselkedése. nem? :blink: mert a nőknél is van olyan hormon, ami stressz hatására megnövekszik, akkor elkezd hullani tőle az ember haja. a férfiaknál a korpás fejbőr miatt fordul elő teljes kopaszodás. lehet foltos vagy egyenletes hajhullás, és ennek okozója pedig lehet egy gennyes góc(beteg mandula) tályogos fogak stb, vagy a belső elválasztású mirigyek zavara.

 

A leginkább elterjedt tartós hajhullás okai máshol keresendők, s ezek az okok sajnos legalább olyan mélyen belénk kódoltak, mint pl. a szemünk színe. A kopaszodás mértékét ugyanis öröklött tulajdonságaink határozzák meg, az, hogy mennyire érzékeny a fejbőr, a hajhagymák az ún. androgén hormonokra. Ez a fajta kopaszodás férfiaknál legtöbbször a homlok két oldalán, illetve a fejtetőn jelentkezik, míg a nők inkább csak enyhébb, a fejtetőn bekövetkező hajritkulással számolhatnak.

 

A kopaszodás természetesen nem csupán a hajszálak elvesztését jelenti. Először csak vékonyabbak lesznek a hajszálak, majd megkezdődik a ritkulás folyamata. Az egészséges fejbőrön a hajszálak nem egyenletesen helyezkednek el, hanem 4-5-6 szálanként csoportokat alkotnak. A kopaszodás kezdetén egyegy csoportban már csak 3-4 szál foglal helyet, majd ez a csoportos elrendeződés megszűnik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...