Jump to content
PirateClub.hu

Gondolatolvasó mikrochip


Szipi
 Share

Recommended Posts

Gondolatolvasó mikrochip

 

Brain Nagle, húszéves amerikai fiatalember nyaktól lefelé teljesen lebénult. A Rhode Island-i John Donog-ue neurológus által vezetett kutató-soport mikrochipet ültetett az agyába, körülbelül egy milliméter mélyen, mozgásokat szabályozó agyi központba.

 

A chip mintegy száz nagyon vékony kis elektródából áll, és képes arra, hogy a páciens bizonyos egyszerű gondolatait számítógép segítségével végrehajtsa. A beültetett elektródákat összekötötték a számítógépel, ami ily módon képes volt lefordítani az agyi impulzusokat a gép kurzorának mozgására.

A beteg képes volt a berendezés segítségével például bekapcsolni vagy kikapcsolni a tévékészüléket, vagy változtatni a csatornákat, felhangosítani az adást. A számítógép képernyője távirányító rendszerként működött, a fiatalember a gondolataival tudta módosítani a kurzor mozgását.

Donoghue professzor szerint a végső cél az, hogy a lebénult emberek mozgásképességét, ha csak részlegesen és korlátozott formában is, de visszaállítsák. Távoli jövőben elképzelhetőnek tartja olyan elemmel működő eszköz használatát is, ami képes a beteg és bénult izmok stimulálására is.

Minden egyszerűnek tűnő mozgás során agysejtek milliói működnek összerendezetten, aminek kísérleti rekonstrukciója még nagyon messze van a jelentől. De ilyen kicsi mikrochip beültetése, bármennyire is csak nagyon kevés idegsejttel tud kapcsolatot létesíteni, igen fontos lépés lehet a kutatások folytatása szempontjából, melyet szerte a világon emberek milliói várnak reménykedve.

Link to comment
Share on other sites

én személy szerint roppantul örülök ezeknek a feltalálásoknak, meg kutatásoknak, mert így sok beteg ember életkörülményein lehet segíteni. óriási felfedezésnek találom. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...