Jump to content
PirateClub.hu

Félrevezető csontok


Szipi
 Share

Recommended Posts

Félrevezetö csontok

 

Aki azt hinné, hogy a csontjai alapján éve pontosan meg lehet mondani egy elhunyt személy korát, nem kis csalódással veheti tudomásul két angol kutató, Tania Kausmally és Jek Bekvalac vizsgálati eredményeit. 2000-ben egy építkezés során Chelsea városának régi temetőjében 26 csontvázat hoztak felszínre.

 

A szakemberek abból a szempontból elemezték ők hogy mennyire pontosan egyezik a történelmi feljegyzésekkel a szabványos módszerekkelmegállapított életkoruk. Egy eljárás segítségével a megtalált csontokon azokat a változásokat vizsgálták, amelyek például a gerincoszlop és a medencecsont találkozásánál mentek végbe.

Kiderült, hogy az esetek 66 százalékában hibásnak bizonyult a megbecsült életkor. A kutatok ugyanazokat a módszereket különfé emberek csontjain alkalmazva, gyakran teljesen eltérő életkori becsléseket kaptak: egy-egy csontváz esetében akár 81 százalékos ingadozást is tapasztaltak.

A gondot az okozza, hogy különféle kopások és torzulások az egyik emberen gyorsabban jelentkezhetnek mint a másikon. Elképzelhető, hogy egy harmincévesnek és egy hetvenévesnek a csontjai ugyanolyan állapotban vannak.

Az eredmények láttán egy másik angol kutatc Hoiger Schutkowski kijelentette: a csontváza ilyen alapon csak három életkori csoportba oszthatók: fiatal, középkorú és öreg.

Link to comment
Share on other sites

de ez szerintem attól is függ hogy mennyire élsz aktív illetve passzív életet... gondolok itt arra hogy egy él-sportolónak jóval több ilyen baja lessz mint annak, aki "csak" hobbi szinten sportol , pl reggelenként fut egy kört :)

 

amúgy ez a kopás nem lehet a vitaminhiány miatt ? :unsure:

Link to comment
Share on other sites

ezen a híren egy picit elszomorodtam, mert ugye már nem életkorhoz kötött ez sem, és semmire sincs garancia. :( szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...