Jump to content
PirateClub.hu

A férfias kopaszodás titka


Szipi
 Share

Recommended Posts

A férfias kopaszodás titka

 

A kopaszodás a férfiakat és a nőket egyaránt sújthatja. A tapasztalat szerint a hajhullásért az esetek kilencvenöt százalékában öröklött tényező a felelős, és csupán öt százalékban derül ki valami egyéb ok. Azoknál a fiúknál, akiknek már a serdülőkor végén ritkulni kezd a hajuk, szinte mindegyiknél kimutatható a hím nemi hormonok túlsúlya. A hormonális hatás döntő befolyását igazolja az a kutatási eredmény, mely szerint a kasztrált férfiak sohasem kopaszodtak.

 

A kopaszodás a fejbőr bizonyos részeit, a fejtetőt és a homlok, halánték környékét érinti leggyakrabban, a tarkótájékon ritkán fordul elő. Az úgynevezett férfias típusú kopaszság gyakorisága az életkorral növekszik, és a neve ellenére a nőket is érintheti. Örökletes hajlam miatt húsz-negyven éves kor között a nőknél is megindulhat a hajszálak elvékonyodása, amely különböző mértékű lehet, akár a fejbőr is láthatóvá válik a fejtetőn. A nőknél a férfi nemi hormonok túlsúlyával járó betegségek kiszőrösödéshez vezethetnek, ezzel párhuzamosan megindulhat a hajhullás. Ez a tünet fogamzásgátló tabletták szedésekor vagy az elhagyásuk után is felléphet.

Súlyos stressz is megváltoztathatja a hajnövekedés ciklusát, ez a fajta hajritkulás szülés, műtét, magas láz, vérveszteség, pszichiátriai megbetegedés vagy drasztikus fogyókúra miatt következhet be. A vitaminok túladagolása, daganat, gombás fertőzés is hajhullást okoz. De a haj állandó ideges piszkálása is komoly ritkulást okozhat: ezt trichotillomániának nevezik. .

A leggyakoribb, férfias típusú kopaszságot sok esetben sikeresen kezelik a magas vérnyomás csökkentésére használt szerek egyik hatóanyagával, a Minoxidillel. A különböző betegségek, fertőzések okozta hajhullásnál az alapbetegség kezelése általában jelentős javulást eredményez. A hajnövekedést egyébként jótékonyan befolyásolja a napfény.

Link to comment
Share on other sites

Hali !

 

Ez egy igen érdekes fejtegetés , de szerintem nem mindenben igaz , vagy nem mindenkire vonatkozik egyformán !

 

Például engem sajna családi oldalról elég sok stresszes dolog ért az utobbi időben vagy inkább trauma , de ettől nem kezdett el kihullani a hajam igaz 38 éves koromra szinte teljesen megőszültem ami bizony eléggé aggaszt !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...