Jump to content
PirateClub.hu

A lihegő kutya esete


Szipi
 Share

Recommended Posts

A lihegő kutya esete

 

Nagy melegben a kutya liheg. Egészen hangosan, aztán egy ideig csendben. Mi történik ilyenkor? Azt látjuk, hogy a kutya szája nyitva van, kilóg a nyelve, tehát logikusnak tűnik, ha arra gondolunk: nyitott szájjal gyorsan lélegzik, miközben szájának felületéről és nagy nyelvéről a nedvesség elpárolog, ami hőelvonással jár, így hűti magát.

 

Beható vizsgálattal azonban könnyen rájöhetünk, hogy a nedves orr jobb szolgálatot nyújthat a párologtatáshoz, mert itt a levegő a szaglóhártyák nagy nedves felületei felett kavarog. Knut Schmidt-Nielsen svéd kutató szerint valóban ez a helyzet: melegben a kutyák lélegzésének jellegzetes levegőáramlása egyirányú: belégzéskor csak az orron át, kilégzéskor pedig kizárólag a szájon keresztül.

A lihegő kutya esetében ez azt jelenti, hogy az orrban lévő nyálkahártya, nem pedig a száj és a nyelv, a párologtatás elsődleges helye. Következésképpen az orrban megfelelő mennyiségű nedvességnek kell létrejönnie, és feltételezhetően ezt az a nagy szaglógumó szolgáltatja, amely a kutyák orrában található. Ehhez hasonló mirigy nincs az emberben, és még a szakemberek sem igen tudnak a létezéséről.

Szerintük a kutyában nincs is különleges szerepe, csupán az, hogy „nedvesen tartja az orrát". De ha valóban ez látja el nedvességgel lihegés közben a hőelvonás érdekében a leheletét, akkor ennek szerepe bizonyos értelemben megfelel az ember verejtékmirigyeinek.

Érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy működését a hőszabályozó rendszer vezérli-e, ahogyan az emberi verejtékmirigyek esetében ez történik.

Az egyirányú levegőáramlás az orron keresztül azért fontos, mert igy szabályozható a kilélegzett levegő hőmérséklete. Amikor a hőterhelés közepes, a kutya csukott szájjal liheghet. Ilyenkor az orrán keresztül szívja be és fújja ki a levegőt. Ennek megfelelően a kilélegzett levegő hőmérséklete 29 Celsius-fok. Ha ugyanez a kutya még mindig ugyanazzal a gyakorisággal liheg, de átvált szájon át való kilégzésre, akkor a kifújt levegő csaknem azonos a testhőmérsékletével: 38 Celsius-fok.

Ebből arra az érdekes következtetésre is juthatunk, hogy több más emlősállathoz hasonlóan a kutyák viszonylag állandó frekvenciával lihegnek. Amikor a lihegés elkezdődik, a lélegzés átvált 30-40 légzés/percről hirtelen viszonylag magas szintre, percenként 300-400-ra!

Ha a kutya nagyon nagy hőterhelésnek van kitéve - vagyis roppant melege van -, nem alkalmaz köztes frekvenciákat; ehelyett rövid periódusokban rendkívül gyorsan liheg, majd ezeket a szakaszokat lassú lélegzéssel váltogatja, és ilyenkor elcsendesedik. Ennél már csak az a hatékonyabb a kutya számára, ha talál egy hűvös helyet, ahol leheveredhet.

 

Link to comment
Share on other sites

pedig eddig azt hittem, hogy:

nyitott szájjal gyorsan lélegzik, miközben szájának felületéről és nagy nyelvéről a nedvesség elpárolog, ami hőelvonással jár, így hűti magát.

 

:lol:

Link to comment
Share on other sites

nekem van vaum, és nagyon sokat liheg. de sajna mostanában derült ki, hogy gégeszűkülete(is) van, ezáltal megnagyobbodott a szíve, mivel sokkal többet kell lélegezni, hogy levegőhöz jusson, és nagyon felgyorsul a lélegzésszáma is. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...