Jump to content
PirateClub.hu

Romlatlan holttestek


Szipi
 Share

Recommended Posts

Romlatlan holttestek

 

Nemrég arról adott hírt egy ausztrál nő, Kira Kay, hogy egyik barátjának nagyapját Dél-Olaszországban exhumálták: a közelmúltban elhunyt felesége mellé akarták temetni, és bámulatos módon a testet teljesen érintetlenül találták! Egyáltalán nem látszott rajta, hogy bomlásnak indult volna. Pedig az illető kb. harminc évvel ezelőtt halt meg egy súlyos autóbaleset következtében, és egy közönséges koporsóban temették el.

 

Hihető egy ilyen eset? Az igazság az, hogy sokkal gyakoribb, ha egy holttest nem bomlik fel, mint ahogy a legtöbb ember feltételezi. Számos szentről terjedt el a legenda, hogy teste a temetés után csoda folytán maradt érintetlen. Nemrég televíziós filmet is láthattunk ezekről a romlatlan holttestekről, ahogy például a lourdes-i Szent Bernadetté földi maradványa is teljes szépségében látható üvegkoporsójában immár 125 éve.

Ez a fajta romlatlanság valójában annak tudható be, hogy a testben a zsírszövetek (adipose) ún. tetemviasszá (adipocera) válnak. Ilyenkor a viaszra emlékeztető állagú anyag főként telített zsírsavakból és ezeknek a sóiból áll.

A nők teste általában gyakrabban megőrződik, mint a férfiaké, valószínűleg azért, mert kezdetben több zsírból mehet végbe az átalakulás, és erre hatást gyakorolnak olyan körülmények is, mint a nedvességtartalom vagy a meleg.

A kérdéses személy, akit Dél-Olaszországban temettek el, valószínűleg több eséllyel került sírba azzal a kilátással, hogy a teste romlatlan marad, mint akit egy hideg angliai tőzegtalajba ástak el. Nem véletlen, hogy több tetemviaszos holttestet is találtak már Olaszországban.

Ez az állapot viszonylag gyorsan alakul ki, heteken belül, de számos esetben azért több évet is igénybe vehet. Az utóbbi esetben a holttest előrehaladott bomlási állapotba kerülhet, mielőtt a tetemviasz kialakul. Ám egy kövér tetem elég vizet és zsírt tartalmaz ahhoz, hogy gyorsan kialakuljon az adipocera állapot, függetlenül a temetési körülményektől.

A folyamatot az is segítheti, ha ruházat vagy műszálas fátyol borítja a testet, hasonlóképpen a nedves környezet és bizonyos anyagok jelenléte, például formaldehid. Ritkább esetekben nemcsak a zsírszövetek, hanem az izmok is tetemviasszá alakulnak. Ha az olasz test nagyon jó állapotban volt, ez az eset fordulhatott elő.

Dél-Olaszországban a sír helye arra utal, hogy ezek a feltételek megvoltak, ami valószínűleg megállította a bomlást. Valójában már azokban a testekben is megállítható ez a folyamat, amelyeket a talaj felszínén tartanak, például szénapadláson, ahol a környező száraz széna és a légjárás eltávolítja a vizet a holttestből.

Az ókori Egyiptomban erre kitűnően megfelelt a száraz homok, ami nyilván bátorítást adott a testek mumifikálásához.

 

Link to comment
Share on other sites

hát ha ez a zsírszöveten múlik, akkor rajtam nem sok tetemviasz lesz :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

fúj de gusztustalan :angry:

elmagyarázod, hogy mi a gusztustalan számodra? szerintem ez tök jóóó dolog, hisz nem rágják szét a kukacok az embert, hanem vmilyen módon konzerválódnak. :) szipi

Link to comment
Share on other sites

Miért jó dolog, hogy nem rágnak szét a kukacok? A természet rendje... Anyám is kéri, hogy majd hamvasztassák el, mert fél a kukacoktól :) Én azt mondom: Akkor már úgyis mindegy.

hamár a hamvasztásnl tartunk!! Én semmiképpen nem engedném ( Illetve nem akarnám... ), hogy elhamvasszanak, s a szüleimet sem engedem elhamvasztatni... nem engedem, mert nagyon rossz belegondolni, , hogy egyik nap ott volt, beszéltem vele, másnap már csak egy urna hamu... inkább legyen eltemetve, teljes nagyságában, de hamvasztani soha!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...