Jump to content
PirateClub.hu

Visszatérő fejfájás


Szipi
 Share

Recommended Posts

Visszatérő fejfájás

 

A fejfájás időnként mindenkit „elővesz", de vannak, akiket rend­szeresen gyötör. A fej­fájás lehet más beteg­jég jelző tünete, például magas vérnyomás, arcüreggyulladás, de lehet maga a fájdalom a betegség.

 

Ez a prob­léma veleszületett haj­amon alapul, hetente egyszer-kétszer vagy akár mindennap kínoz­za a beteget. A tompa, kellemetlen fájdalom tarkó- vagy homloktájon szimmetrikusan jelentkezik, leginkább a délutáni, esti órákban.

Rendszerint nem na­gyon erős, de kellemet­len, mert koncentráci­ós zavarokat okozhat. Nagy a kísértés, hogy fájdalomcsillapítóhoz nyúljon a beteg, ez pe­dig rendszeressé vál­hat. Ennek a fejfá­jástípusnak lehet a for­rása a feszültség, a stressz, a fej és nyakiz­mok tartós megfeszülése, az állandó ülő mun­ka, a rossz tartás, a mozgásszegény életmód.

Ezért a kezelése lazítással, úszással, sé­tával, relaxációval iga­zán hatásos. A rend­szeresen szedett fájda­lomcsillapítóhoz azon­ban hozzászokik a be­teg, egy idő után már nem is használ, ráadá­sul hosszas szedés ese­tén egyéb problémát is okozhat.

Ha mégis gyógyszeres fájdalom­csillapításra van szük­ség, az egyszerű ható­anyagú (például aszpi­rin, paracetamol) sze­reket kell választani.

Link to comment
Share on other sites

sajna a fejfájás elég sokrétű lehet. jelezheti a migrénes fejfájás a kávétól vagy egyéb ajzószertől való függést, de jelezheti az agydaganatot is. ezekre mindig oda kell figyelni, és orvosnak jelezni. szipi

Link to comment
Share on other sites

Na nekem 1x volt az eletemben migrénes fejfájásom. Azt hittem, h. ketté hasad a fejem. Kb. 3/4 óráig tartott. Eleinte még nem fájt annyira, majd a 10-15. percben kezdett rettenetesen fájni, abban az öt percben siettem megtalálni legalább 1 nyavajás fájdalomcsillapítót, de mintha órákig tartott volna. Aztán mikor megtaláltam akkor gyors le vele a gyomorba. Utána fél óra volt mire hatott a szer, de azt hittem ott halok meg az ágyamban, aztán mégse. Hu de megörültem utána annak az egy kis nyomorult gyógyszernek. Még jó, h. a férfiak nem kapnak olyan könnyen migrénes fejfájást.

Link to comment
Share on other sites

A migrén messze több, mit "egy kis fejfájás", bár nem mindenki van meggyőződve erről, ha a migrén megjelenik a munkahelyi vagy otthoni életünkben. A tünetek változóak, de általában súlyosak, és komolyan érinthetik a mindennapi életfunkciókat. A migrénesek körülbelül egyharmada minősíti magát a roham alatt súlyosan munkaképtelennek. Ezért a betegség személyi és gazdasági következményei jelentősek. A migrénes fejfájás valódi, és a beteg általában nem tudja kontrollálni - leszámítva esetleg azokat az eseteket, mikor elkerüli a "kiváltó" ételeket vagy egyéb anyagokat. A betegség évente körülbelül 25 millió amerikait érint. Az amerikai nők 20%-a, a férfiak 11%-a átélt már migrénes fejfájást.

 

A migrénes fejfájás a vaszkuláris (ér-eredetű) fejfájások - amelyek az agyban levő erek átmérőjének gyors változásával hozhatók összefüggésbe - közül a leggyakoribb. A szerotonin nevű ingerületátvivő anyag kibocsátása valószínűleg szerepet játszik a migrénes roham kialakulásában. A típusos migrénes roham egyoldali lüktető fejfájással, gyakran hányingerrel, esetleg hányással jár - a látászavar is gyakori, és az arc viszketése vagy zsibbadása is előfordulhat. Kezelés nélkül a rohamok általában 4-72 óráig tartanak. A fájdalom néha az egész fejre kiterjed, fizikai megterhelés rontja. Nem ritka az extrém fokú fény-és hangérzékenység. A beteg fázhat és sápadtnak tűnhet.

 

Link to comment
Share on other sites

Nekem régen gyakran volt migrénes fejfájásom. Kamasz koromban még egy-két hétig korházban is voltam.

Akkoriban annyira fájt a fejem (a homlokom mögött), h. akaratom ellenére könnyezett a szemem (emlékszem, folyton arra gondoltam ha kiugranék a 3.-ról, és szétloccsanna fejem, kigurulna belőle egy pirosan lüktető "bigyó" :rolleyes: ).

Rakás vizsgálat, röntgen, stb... mire a végén kibökte a doki: hát igen ez migrén nem tudják miért, s hogyan alakul ki. Ha lehet ne szedjek fájdalomcsillapítót (hát köszi! gondoltam akkor).

 

Azóta eltelt bő tíz év, és szinte teljesen elmúlt. Néha ha melegfront jön, előtte egy nappal fáj a fejem, de már korántsem annyira mint régen.

Link to comment
Share on other sites

A migrén jellemzői

 

Sok esetben nem veszik komolyan a migrénnel küzdő emberek problémáját. Mivel a legtöbb ember életében időnként előfordul egy-egy apróbb fejfájás, nem tulajdonít az eseménynek nagy jelentőséget, s nehezen tudja elképzelni, hogyan teheti tönkre egy migrénnel küzdő ember mindennapi életét. Pedig a migrén több mint egyszerű fejfájás.

A migrénes fejfájás a vaszkuláris, vagyis ér-eredetű fejfájások közé sorolható. A komoly fejfájás rohamokban tör a migrénnel küzdő betegre, s tünete nem kizárólag a fejben érzékelhető. Nem egyszer a lüktető fejfájás sápadtsággal, gyengeséggel, fény- és hang érzékenységgel párosulhat. A migrénes betegek egy része a roham idején cselekvőképtelenné válik, hiszen a fejfájás erősségét a fizikai megterhelés fokozza.

A migrén tehát nem egyszerű, gyógyszerekkel elmulasztható betegség. A rohamok időpontja kiszámíthatatlan, ezért a munkában és magánéletben is kellemetlen pillanatokat szerezhet a betegnek. Egyes betegeknél hetente 2-3 roham is előfordulhat, míg másoknál csupán évente egyetlen ilyen alkalom adódik. A rohamok ideje változó, általában 3-5 órán át tart, de ritkább esetben akár napokig is elhúzódhat.

 

A migrén tünetei

 

Erős fejfájás, mely periodikusan jelentkezik

Legtöbb esetben a fej egyik oldalán, halánték tájékon jelentkező erős fájdalom

Szédülés, émelység is jelentkezhet kísérő tünetként

Sápadtság, karikás szem

Látászavarok

Fokozott érzékenység az erős fény- és hanghatásokkal szemben

 

A migrén kialakulása és kezelése

 

A migrénes fejfájás akár már gyermekkorban is jelentkezhet. Ez esetben inkább a periodikus rosszullétek jelzik jelenlétét, s a tünetek között elsősorban nem a fejfájás, hanem az émelygés játssza a főszerepet. A gyermekek sok esetben kinövik a betegséget, a felnőttkorban kialakuló migrén azonban egy életen át is problémát okozhat.

Az erős fejfájás okának az agyban lévő erek átmérőjének változását, illetve az ennek következtében kialakuló véráramlás változást tartják. Ez a folyamat nem tartozik a test természetes funkciói közé, így a migrén kialakulásához szükséges az egyéni hajlam. Maga a betegség nem örökölhető, csupán az arra való hajlam. Egyes megfigyelések szerint a migrén bizonyos családokban halmozódik. Kialakulásának oka még nem tisztázott. Az utóbbi évtizedekben egyre több olyan elváltozásra derült fény, mely a migrén oka lehet.

Egyénenként különbözik, hogy milyen tényezők okozhatnak migrénes rohamot. Sok esetben az időjárás változása, a stressz, vagy bizonyos ételek és italok vezetnek erős fejfájáshoz. Az ismerten rohamhoz vezető ételek, italok és élethelyzetek kerülése már önmagában is nagy segítséget jelent.

Migrénes roham esetén a hagyományos gyógyszerek nem felelnek meg az elvárásoknak, speciális készítményekre van szükség. Ezek használata azonban csak szükséges esetén ajánlott, hiszen a legtöbb kombinált készítmény nem kívánt mellékhatásokkal bír. Amellett, hogy függőséghez vezethet, az étvágyat is fokozza.

 

A megelőzés fontossága

 

Migrén esetén a megelőző kezelés legalább olyan fontos, mint a már kialakult roham csillapítása. Mivel a rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek nem veszélytelenek, célszerű nagy hangsúlyt fektetni a migrénes rohamokat okozó tényezők elkerülésére. Aki migrénnel küzd, könnyen megfigyelheti, mely jelenségek váltják ki az erős fejfájást. Nem egyszer az olyan mesterséges anyagok okolhatók a problémáért, mint a fogamzásgátló szerek és az ételek adalékanyagai.

Sok esetben az étkezéssel kapcsolhatók össze az agyban történő változások. Bizonyos ételek, főként a mogyoró, szalonna, csokoládé, vagyis az általában allergiát okozó tápanyagok is okozhatják. Próbaként érdemes ezeket kihagyni az étrendből. Olykor a túl ritka, vagy éppen nagy mennyiségű tápanyag felvétel is migrénes rohamhoz vezethet. Célszerű naponta többször, kisebb adag ételt fogyasztani.

Amennyiben a stressz váltja ki a migrénes rohamot, érdemes elsajátítani néhány relaxációs technikát. A jóga, a speciális légzőgyakorlatok, illetve a rendszeres testmozgás is segíthet levezetni a stresszt, de megfelelő ideig tartó, nyugodt alvással is csökkenthető a feszültség.

 

A migrénre való hajlam örökölhető, s főként a nőket érinti. Az erős, periodikusan jelentkező fejfájás ellen nem nyújtanak hatékony segítséget a vény nélkül kapható készítmények, ezért minden esetben szakorvos segítségét kell kérni. Kellő odafigyeléssel, s az előírt diéta betartásával megelőzhető és elkerülhető a mindennapokat megnehezítő migrén.

Link to comment
Share on other sites

Nekem is gyakran szokott fájni a fejem főleg itt homlok tájékon, nagyon kellemetlen!

De rájöttem mivel lehet kezelni nagyon egyszerű!! Csak annyi hogy rengeteg folyadékot kell inni! Volt mikor egésznap fájt a fejem nem tudtam magammal mit kezdeni aztán ittam és pár perc múlva el mult a fej fájás! Csak lestem! Szóval én most is így csinálom! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

igen atttlee! a nem kellő mennyiségű folyadék elfogyasztása is okozhat fejfájást! ez igaz. szipi

Link to comment
Share on other sites

Nekem a múlt héten és azelött fájt a fejem szörnyen... kibírhatatlan volt... a bal szememtől a halántékomig fájdalom volt egész nap, a homlokmnál pedig vmi lüktető érzést éreztem, mintha valami börtönlázadást szerveztek volna az agysejteim :S Körösztanyám meg folyamatosan fejfájással panaszkodik... ezért szokott az alpokba járni, ott normális levegőtől kitisztul ... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...