Jump to content
PirateClub.hu

A robot veszélye


Szipi
 Share

Recommended Posts

A robot veszélye

 

 

A munkahelyen ismétlődő mozdulatsor okozta idegkárosodás úgynevezett „beteg dolgozó" szindrómához vezethet. A fáradtsággal vagy de­presszióval járó állapot könnyen összetéveszthe­tő a gyenge teljesítménnyel.

 

Patkányokkal vég­zett kísérletből kiderült, hogy nagy erőkifejtést nem igénylő, de ismétlődő mozdulatsor fokozza a szervezetben a citokineknek nevezett fehérjék termelődését, és idegkárosodást okoz.

A citokinek a sejtet érő stressz után a harma­dik héten már felszaporodnak az idegsejtekben, majd az agyba jutva kiváltják a kórképet. A pat­kányoknál megfigyelték, hogy még mielőtt fájdal­maik lettek volna, szabályozni kezdték a munká­val kapcsolatos viselkedésüket. Amint bekerült a véráramukba a gyulladást okozó fehérje, pihené­si szakaszt iktattak be a feladatsorba. Öt-nyolc hét alatt tetőzött a citokintermelés, ekkor akár összegömbölyödve elaludtak munka közben.

Az emberek ehelyett meghatározhatatlan tüne­tekre panaszkodnak, lassul a munkatempójuk, és végül depressziósak lesznek. A kutatók szerint a citokinek afféle védő szerepet töltenek be, figyel­meztetik a szervezetet, hogy pihennie kell, mie­lőtt valami nagyobb baj bekövetkezne.

Link to comment
Share on other sites

Az a biokémiai oldala, de ott van a pszichés dolog is ami sokkal bonyolultabb és nehezebb szűrni. Pl.: gépsor mellet dolgozott egy egyedülálló 30 as nő, ahol csirkét kellet vagdosni, persze mindig ugyan azzal a mozdulattal. Elvolt ő meg élte az életét de egy baleset után elkerült dokihoz és kiderült hogy a nő életéből kiesett majdnem egy egész év. Aszem 3 évig dolgozott azon a húsfeldolgozó üzemben és a 3. év esett neki ki, mert hát magányos, meg szülei is alig vannak, na meg persze zárkózott volt. A munka annyira megterhelő volt hogy ne tudjon kikapcsolódni és a monotonitás miatt ez lett a következménye. Beált mint egy gép!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

de most itt a könnyű fizikai melóról dumizik vagy a szellemi munkáról?? mert az igaz, hogy mindkettő monoton, de ugyanaz a hatása??? :blink: szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...