Jump to content
PirateClub.hu

Mire jó a szűzhártya?


Millye
 Share

Recommended Posts

A szűzhártya, orvosi kifejezéssel hymen, nevét Hümén, ill. Hümenaiosz után kapta, aki a görög mitológiában a nász, a házasságkötés védelmező istene.

 

A szűzhártya a hüvely bemeneténél húzódó nyálkahártyaredő, fejlődéstanilag az úgynevezett Müller-dombból származik. Megjelenését tekintve leggyakrabban félhold alakú, álló emberen hátul, azaz a végbélnyíláshoz közelebbi részen szűkíti a hüvely bemenetét.

 

A másik viszonylag gyakori megjelenési forma a szeméremnyílás szélén körbehúzódó gyűrű alak, ami lehet sima szélű vagy fogazott, egyenetlen is. Ritkábban előfordul olyan is, hogy a szűzhártya keskeny lemezek, húrok formájában átíveli a hüvelybemenetet, akár rácsszerű alakzatot is képezhet a nyílás előtt. Néha a hártya visszahajlik, és kettős képletként előboltosul, azaz súlyánál fogva álló helyzetben lefelé türemkedik.

 

Lehet továbbá elülső vagy oldalsó helyzetű félhold is. Igen ritkán a hymen valódi elzáró hártyaként a bemenet egészét áthidalja. Szerencsésebb esetben több kisebb-nagyobb lyuk van a szűzhártyán, de az is elfordul, hogy egyáltalán nincs nyílás rajta.

 

Ez utóbbi állapot mindenképpen orvosi beavatkozást igényel, hiszen a teljes elzáró szűzhártya nem engedi a menstruációs vért távozni, ezért az felgyülemlik a hüvelyben, és később a méh üregében is, és komoly panaszokat okoz. Ilyenkor egyszerűen bemetszik a szűzhártyát, és az elzáródás megszüntetésével a továbbiakban zavartalanná válik a menstruáció és a nemi élet.

 

A hymen bemetszése akkor is szükséges lehet, ha túlságosan erős, masszív lemezként van jelen, és a közösülés kísérlete során nem szakad át, ezáltal lehetetlenné válik a szexuális együttlét.

 

Baleset volt!

 

7678.jpg

 

Normális esetben a szűzhártya az első közösülésnél megreped, ami fájdalommal és vérzéssel járhat – mind a két jelenség mértéke egyénenként igen eltérő lehet. Előfordulhat olyan szeméremtájéki ütés vagy feszülés – például sport közben –, amely szintén hymenrepedéshez vezet, azonban ilyenkor jellemzően a szeméremtest illetve a gáttájék egyéb részein is észlelhetők a trauma nyomai.

 

Ha tehát egy fiatal lány azt állítja, hogy sportolás közben megütötte a gáttájékát, és utána vérzést tapasztalt, azonban a szűzhártya átszakadásán kívül egyéb sérülés nem látható, az az esetek döntő többségében arra utal, hogy az illető ifjú hölgy nagyon is hagyományos úton vesztette el a szüzességét, csak nem akarja bevallani.

 

Végezetül: mi is a szűzhártya funkciója? Nem tudjuk. Többen vizsgálták már embernél és számos emlős állatfajnál a hymen szerkezetét, számos elmélet született annak feladatáról, azonban nincs egységes álláspont.

 

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy egy fejlődési maradványról van szó, amely tényleges biológiai funkciót nem tölt be.

 

Elképzelhető, hogy az evolúció során valamikor a hüvely védelmét szolgálta, ez azonban ma már nem igaz sem nálunk, sem a többi szűzhártyával rendelkező állatfajnál.

Link to comment
Share on other sites

Én úgy tudtam hogy a szűzhártya a kis lánykák (akik még jobban ki vannak szolgáltatva betegségeknek) szóval az ő miegymásukat védi mint vmi függöny :)

Amikor meg átszakad akkor úgysem olyan kicsik JÓ ESETBEN :D

 

 

Szal vmi ilyesmit tudtam.. de mindenképp hasznos kis szösszenet volt, köszi :)

Link to comment
Share on other sites

Szűzhártya

A külső húgycsőnyílás alatt a vestibulumban található a hüvelybemenet. A hüvelybemenetben egy körkörös, jelentéktelen, ismeretlen funkciójú hártya található, melyet a görög mitológiában szereplő mennyegzőisten, Hümenaiosz után neveztek el. Valószínűleg kevés olyan egyéb részei vannak a női nemzőszerveknek, melyek oly sok népies hiedelmet és félreértéseket mondhatnának magukénak, mint a szűzhártya.

A legtöbb ember nem is tudja, hol van, azt hiszik, valahol a hüvely mélyében, a méhnyak táján helyezkedik el. Általános az a hiedelem, hogy az első koitusznál beszakad bőséges és látható vérzés kíséretében, és minthogy a szüzet ezáltal defloreálják, a szüzesség elvétele különleges és romantikus csengésű nevet kapott. Ha nem jelenik meg vérzés, ez a köztudatban a szüzesség korábbi elvesztésének biztos jele.

Ugyanígy azt hiszik, hogy a menstruáció idején szűz nem viselhet vaginális tampont, illetve ha ezt teszi, a szüzesség elvesztését jelenti.Ez mind teljes ostobaság. Az érintetlen hymen a szüzességnek nem bizonyítéka, a beszakadt szűzhártya sem bizonyítéka a megtörtént közösülésnek, és senki, még az orvos sem tudja megmondani, a hüvely megtekintése által sem, megtörtént-e az első közösülés.

Általában pontosan meg lehet mondani egy nőről, hogy szült-e már, de lehetetlen megállapítani, szűz-e vagy sem. Ez annak következménye, hogy a hymen lehet:

vékony, mint a pókháló, vagy vaskos és húsos;

bőven erezett, jó vérellátással, vagy viszonylag erezetlen; nagy a változatosság a tekintetben, hogy a hüvelynyílás mekkora területét fedi;

néha annyira rugalmas és tágulékony, hogy még szülés után sem reped be, hanem kinyúlik.

A szűzhártya ritkán teljesen elzárhatja a hüvelybemenetet. Ezt imperforált (nem lyukas) hymennek nevezik, és általában serdülőkorban derül ki. Az ilyen, nem átjárható szűzhártyájú leány hónapról hónapra a hüvelybe menstruál, a vér meggyűlik a hüvelyben, ezt nevezzük haematocolposnak (hüvelyi vérgyülem).

Ha nem fedezik fel, a menstruációs vér kitöltheti a méhüreget és a petevezetéket is. A hymen bemetszése megoldja a problémát, és nincs további következménye.Másik variáns az osztott szűzhártya. Ha a válaszfal nem túl vaskos és eléggé tágulékony, a közösülést nem gátolja. Ilyen esetben a tampon felhelyezése sem ütközik akadályba, bár az eltávolításnál némely nehézségekkel számolni kell.

Szülés után a szűzhártya folyamatos szegélye általában megszűnik, és különálló maradványok formájában látható, kis résekkel. Ezeket hívják carunculae hymenalesnek. A szűzhártya az egész élet során megmarad, nincs funkciója, és jobbára csak fejlődéstani maradvány. Pszichológiai, szociológiai és kulturális jelentősége csak azok számára van, akik hisznek a mitológiában.

Link to comment
Share on other sites

hát nemtom mire jó de remélem kilyukasztok egyet a közeljövőben :D jannusz sztem még találkozhatsz eggyel! ki tudja mit hoz a jövő! :D nah respect

 

 

nem mindig olyan jó egy csajnak elvenni a szüzességét mint gondolod :P neked is fájhat :D elgörbül bent a műszered egy bizonyos ponton (de persze ez nem 100% és nem végig :P). legalábbis nálam meg pár ismerősömnél előfordult. nah az kvára fáj elhiheted :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 11 months later...
  • 3 weeks later...
nem mindig olyan jó egy csajnak elvenni a szüzességét mint gondolod :P neked is fájhat :D elgörbül bent a műszered egy bizonyos ponton (de persze ez nem 100% és nem végig :P). legalábbis nálam meg pár ismerősömnél előfordult. nah az kvára fáj elhiheted :D

 

Ez hülyeség!

Hogy görbülne már el benne?

A barátnőm szüzességét én vettem el de neked nem fádalmas ellentétben a lánynak.

Ezt csak akkor ronthatod el ha túl dúrva vagy vele.

Szépen óvatosan és tuti nem lessz semmi gubanc!

;)

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
Meg más kultúrákban így ellenőrizték a leendő menyasszony érintetlenségét :) Ha már érintett volt valamilyen huncutságban akkor annyi azt már nem sokan kérték :D

 

Igen az mai hasonlatra átfordítva olyan volt kb mint ha bemész egy nagy hipermarketbe és veszel mondjuk egy joghurtot amin van egy kis fólia. Ha az el van szakadva nem biztos hogy megveszed nem?! :) Akkoriban úgy tudom elég szigorúan vették azt hogy a menyasszonynak szűznek kellett lennie és ha nem volt az akkor volt hogy meg is ölték (?!) hallottam ilyenről is, de persze ez valami vad emberi fajnál lehetett :D

 

Ma már szerintem senki nem foglalkozik vele :) Max a nőgyógyászok :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szűzhártya-plasztika

 

A szüzesség igazolása a nászéjszaka előtt néhány országban különösen fontos, így sok helyen virágzó ipar a szűzhártya-plasztika. A hóbort most azonban az Egyesült Államokban is hódítani kezdett.

 

Az eljárás szinte rutinszerűnek mondható a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. Mindkét országban feltehetőleg a szigorúan vett vallási előírások az okai a virágzó sebészeti iparnak. A plasztika lényegében a szűzhártya pótlására irányul, amely mind a mai napig a szüzesség egyetlen bizonyítéka. Amerikai oldalról azonban a beavatkozás célja kicsit gellert kap: az ottani hölgyek elsősorban azért fekszenek sebészkés alá, hogy feldobják szexuális életüket.

 

A beavatkozásról, melyet már akár 1800 dollárért (kb. 360 ezer forint) el lehet végeztetni, már újsághirdetések is születtek. "Elveszíteni a szüzességünket olyasmi, mint elveszíteni egy családtagot. Mi újra megadjuk önnek az eredeti érzést" - áll egy hirdetésben. Sokan persze kritizálják a beavatkozást, elsősorban annak tisztességtelen és erkölcstelen voltára hivatkozva. Kétségtelen tény azonban, hogy amióta a házasság intézménye létezik, és a szüzesség fontos szempont, azóta létezik az igény a plasztikára is. Igaz, nem elsősorban a nemi élet fellendítése céljából.

Link to comment
Share on other sites

az ottani hölgyek elsősorban azért fekszenek sebészkés alá, hogy feldobják szexuális életüket.

 

Újból átélhetik a szüzesség elvesztésével járó különleges állapotot?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...