Jump to content
PirateClub.hu

Robotlegyet fejlesztettek kémkedéshez


davidom
 Share

Recommended Posts

Életnagyságú robotlegyet fejlesztettek a Harvard Egyetem tudósai. A hatvan milligrammos, három centiméteres szárnyfesztávolságú robot rovart valódi legyekről mintázták.

 

Ugyan sok a teendő még a robotlegyek fejlesztése körül, a mechanikus rovar fejlesztői szerint a jövőben remek kémek vagy vegyianyag-felderítők lehetnek belőlük. „A természet fejlesztette a legtökéletesebb repülő lényeket” – mondta Robert Wood a Harvard robotlégy projektjének vezetője, az egyetem alkalmazott mérnök professzora az MIT által szerkesztett Technology Review portálnak.

 

Az amerikai DARPA reményei szerint Wood kutatásai nyomán a harctéren és a városi közegben zajló küzdelemben is bevethető eszközök jönnek létre. A rendkívül pici méret teszi igazán jelentőssé ezeket a megoldásokat, hiszen míg egy legyet szinte senki nem vesz észre, addig egy sas például már elég feltűnő jelenség - teszi hozzá Wood.

 

A robotlény mozgásának kivitelezése jelentette a legnagyobb kihívást, mert a ma elterjedt gyártási technológiákkal nem lehet ilyen parányi, mégis rendkívül dinamikusan mozgó lényeket. A ma létező nagyméretű robottechnológiák ugyanis nem kicsinyíthetőek úgy, hogy abból használható mikro-robotok jöjjenek létre, ezek mozgatásához teljesen új megoldások és megközelítés szükséges – magyarázta Wood.

 

Némely nagyon parányi alkotóelemüket a mikormechanikai rendszerekből kölcsönözték, de az ilyen technológiák adaptálása rengetek időt, és forrást emészt fel. Wood és a kollégái a kaliforniai Berkeley Egyetemen épp ezért olcsó és gyors gyártási megoldást kerestek, mely könnyen adoptálható az eltérő célok eléréséhez, például kémlégynek, vagy kémiai anyagokat érzékelő elemző lénynek.

 

Így jött létre végül saját gyártási metódusuk, mely lézeres mikro gépeket használ a gyártáshoz. A kutatók vékony szénszálakat vágnak szét kétdimenziós minták szerint. Ezek mikrométer pontosságú tervrajzok. Hasonló módon polimer lapocskákat is kivágnak, s a szénszállal egyesítve alkotják meg a robotlény funkcionális részeit. Ezzel a módszerrel ma már rendkívül komplex mozgások végrehajtására is alkalmazható alkatrészeket gyártanak, melyeket összeépítve létrejöhet a robot-rovar.

 

Az elektronika beépítéséhez elektroaktív polimereket is bevetnek, melyek formát és irányt váltanak ha elektromosan töltődnek. A részletes gyártási folyamatról az ígéretek szerint a Journal of Mechanical Design című szaklapban írnak bővebben.

 

(forrás: hvg.hu)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Életnagyságú robotlegyet fejlesztettek a Harvard Egyetem tudósai. A hatvan milligrammos, három centiméteres szárnyfesztávolságú robot rovart valódi legyekről mintázták.

 

No, csak eljön Stanislaw Lem álmainak megvalósítása. Pont ilyesféle fegyverekről írt 'A XXI. század fegyverrendszerei avagy a tótágas evolúció' című könyvében... jó 22 évvel ezelőtt.

 

Amúgy Iránnak már van ilyenje. Csak nem légy-, hanem galambméretű, és nem automatizált: távirányítással működik. Valójában lebutított robotrepülőgép. Azért a Lem-féle felhasználástól még mindketten nagyon messze vannak... :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...