Jump to content
PirateClub.hu

Hullámvasút a levegőben?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Hullámvasút a levegőben

 

A lebegő madarak mindig csodálatot ébresztenek az emberben, mert szinte hihetetlen, hogy egyet­len szárnycsapás nélkül akár órákig keringhetnek odafönn a magasban. Ez a lenyűgöző teljesítmény elsősorban a légköri áramlatoknak köszönhető, amelyek a vitorlázó repülőgépek pilótái előtt is jól ismertek. Amikor a tenger felől fúj a szél, a lég­áramlat beleütközik a partvonalba, és felcsapódva folytatja útját.

 

Ugyanez történik a szárazföldön is, ahol akár egy nagyobb domb vagy lombos erdő is eltérítheti a légtömegeket. Ezek a felemelkedő áramlatok sodorják magukkal a kiterjesztett szár­nyú, mozdulatlan madarakat.

Aztán ott vannak még az önállóan felszálló lég­tömegek, a termikek. Hogyan keletkeznek? Nap­sütésben a talaj egyenetlenül melegszik, így a leve­gő sem marad tétlen felette: minél több meleget kap, annál jobban kitágul, majd a magasba emel­kedik. Először csak óriási levegőkémény keletke­zik, ezért a szakemberek sokáig azt gondolták, hogy a benne áramló levegő kéményhatása, a „hu­zat" emeli magasba a keringő madarat.

C. Cone amerikai kutató és munkatársai vizsgálatai azon­ban kimutatták, hogy ilyenkor a felemelkedő me­leg légtömeg idővel elszakad a földfelszíntől, és olyan alakot vesz fel, mint egy autógumi. A víz­szintesen lebegő meleg gyűrű hideg levegőburkot visz magával, s ez szüntelenül körbeáramlik: a gyűrű belső felén felszáll, külső felén pedig leszáll. Az egész levegőgyűrű úgy emelkedik láthatatlanul gomolyogva, mintha csak"egy fekvő óriás pöfékelő pipájából szállna fel.

Ebben a gyűrűben keringenek a madarak. Bár a siklórepülés következtében csavarvonal alakú pá­lyájukon egyre lejjebb süllyednek, a földről mégis úgy tűnik, hogy egyetlen szárnycsapás nélkül emelkednek. A jelenségben nincs semmi titok­zatos: a légkarika gyorsabban száll felfelé, mint ahogy a madár siklik lefelé.

A tenger nagyszerű vitorlázó madarai, az albat­roszok napokig is képesek leszállás nélkül lebegni az óceán felett. Csodálatra méltó képességüket W. Jameson vizsgálta behatóan, és érdekes törvény­szerűséget állapított meg. Minthogy a tengeri szél egyre inkább lelassul a vízfelszín közelében a hul­lámok súrlódási ellenállása miatt, az albatrosz ezeket a sebességi „lépcsőfokokat" használja fel arra, hogy egyetlen felesleges mozdulat nélkül vi­torlázzon a levegőben. Rendszerint hátszélben úszva, meredeken kezdi meg süllyedését, így mire a vízfelszín közelébe ér, siklási sebessége rendkí­vül megnő.

Ezt a mozgási energiát használja fel, hogy a szélben oldalt fordulva megkezdje kisebb meredekségű „felfutását". Minél magasabbra ér, annál sebesebb légrétegekkel találkozik, amelyek „felkarolják". Ezzel a módszerrel tehát nemcsak magasabbra jut a madár, hanem még sebesség­többletre is szert tesz, és újból kezdheti játékát a láthatatlan hullámvasúton.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

amióta elolvastam ezt a hírt, amikor leülök egy padra akkor figyelem a madarak szárnyalását. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...