Jump to content
PirateClub.hu

Az egyirányú higanyszál


Szipi
 Share

Recommended Posts

Az egyirányú higanyszál

 

 

Mindenki tudja, hogy a higany - ha melegítik - kitágul a hőmérőben, ezért mutatja testünk lázas állapotát. De lefelé már nem hajlandó magától vissúhúzódni: le kell rázni.

Ha a higany annyira könnyen szalad fel, miért nemmegy le ugyanígy? Nézzük meg hőmérőnket közelebbről!

A hajszálcsőben (a kapillárisban egy keskeny szűkületet (illetve egy csomópontot) látunk, ezen keresztül mozog a higany föl és le. Fölfelé nagy erő szorítja, hogy legyözze az ellenállást, és áthaladjon a szűkületen.

Egy táguló folyadék nyomása igen nagy lehet. Amikor kivesszük a hőmérőt a hónunk alól, és a hőmérő végén a higanygömb hőmérséklete csökken, a higanyszál nem folyik vissza, hanem az elért legmagasabb szinten marad.

A higany persze összehúzódik a gömbben, de nem tudja az egész szálat visszahúzni a hajszálcsőben. A higanyatomok közötti vonzóerő ugyanis túlságosan gyenge, ezért a szál elszakad a szükületnél.

A higany alsó része persze továbbra is összehúzódik, így légritka tér keletkezik az elszakadt szál két vége között. Amikor lerázzuk a hőmérőt, voltaképpen egy körív mentén mozgatjuk a karunkat. A centrifugális erő a kör széle felé lendíti a higanyt, amely ennek következtében a súrlódás és a szükület ellenére lefolyikaz üveggömbbe, így a higany két fele megint egyesüL.

Link to comment
Share on other sites

Ezt a hömérös dolgot már tudtam de azért tényleg érdekes volt anno :) Amugy a többi hömérö is így müködik. A nem higany alapu hömérökre azért van szükség mert a higayn mérgezö. De hogy a hömérök rendesen müködjenek más hasonló hötágulású anyagokat kerestek. Ott van pl az alkohol az is ilyen. De mivel színtelen ezért megfestik. De az eredmény ugyan az.

Link to comment
Share on other sites

a higany csak akkor mérgező ha közvetlenül érintkezel vele. ha nem töröd el a hőmérőt, akkor nincs gond. :) most már vannak digitálisak is, bár azokkal nem vok megelégedve :( szipi

Link to comment
Share on other sites

a higany csak akkor mérgező ha közvetlenül érintkezel vele. ha nem töröd el a hőmérőt, akkor nincs gond. :) most már vannak digitálisak is, bár azokkal nem vok megelégedve :( szipi

De ki nem tört el még életében 1 higany höméröt sem ? :D annyira gyakran történik ilyen baleset hogy az elöbbi mondatom példa gyanánt van feljegyezve a kémi könyvembe :D Amugy talán gyógyszertárban kapható kénporral vagy mi a rákkal semlegesíteni lehet :) Én inkább felporszívöztam de elötte 1 fél órát szípuztam meg lögdöstem. Hátha ellenálló leszek :D

Link to comment
Share on other sites

szia bio! én még nem törtem el egy hőmérőt sem :lol:

 

repülőgépre azért nem szabad felvinni higanyos lázmérőt, mert a repülőgépek elsősorban alumíniumból készülnek. Meglepő módon nagyon kevés higany is sok alumíniumot képes tönkretenni. Az alumínium hevesen egyesül a levegő oxigénjével. A reakció során vékony, erős oxidréteg alakul ki a fém felületén, amely leállítja a további oxidációt: megvédi az alumíniumot.

A higany megbonthatja a védőréteget, és az alumíniummal amalgámot képez, amely alulról törheti át az oxidot.

 

A higany a következő módokon kerülhet szervezetünkbe:

 

- Belélegzett levegővel, ivóvízzel, egyéb italokkal: napi 0,2

mikrogramm.

- Halakkal, tengeri állatokkal: 2,3 mikro gramm metil-higany.

- Egyéb élelmiszerekkel (permetezővel;anyagokkal) napi 0,3 mik-

rogramm (szervetlen higany).

- Fogtömésekből: napi 3,8-21 mikrogramm (higanygőz).

A nehézfémek normális úton (segítség nélkül), vagyis a veséken és bélrendszer en át nehezen vagy egyáltalán nem üríthetők ki, ezért elraktározódnak a szervezetben. Ha a vérben volnának, a szervezet megmérgezné önmagát, mivel megváltoznának a fehérvérsejtek. Ezért a vérből nem is lehet őket (valódi koncentrációjukban) kimutatni, csak amikor mobilizált állapotban vannak. Egy majomkísérlet során (Dániában, 1990-ben) radioaktívan megjelölt nehézfémeket alkalmaztak, és a legnagyobb lerakódásokat az emésztőszervekben, az állcsontban és a vesékben találták, de előfordultak maradványok a tüdőben, a májban és az agyban is.

A nehézfémeket elsősorban a fogtömésekből, és a táplálékból vesszük föl. Például régóta ismert tény, hogy szinte minden hal nehézfémmel fertőződött. A rovarirtó szerek nagy többsége is tartalmaz néhány nehézfémet, az oltóanyagokban is található nehézfém, többnyire higany , például a tetanusz elleni oltószerben, sőt a manapság használatos influenza elleni oltásokban is. Az " Influvacban ", " Infelxalban ", " Fluarixban " és " Mutagrip ben" mind szerepel higany tartalmú tartósítószer, a thiomersal. Nehézfémeket a bőrön át is föl vehetünk, például ha eltörik a lázmérő;, és bőrünk érintkezik a higannyal. A higany elpárolog, és légzés útján is föl veszünk belőle valamennyit. Igen sok gyógyszerben is van higany, például a vérnyomáscsökkentők szinte mindegyikében.

Link to comment
Share on other sites

De ki nem tört el még életében 1 higany höméröt sem ? :D annyira gyakran történik ilyen baleset hogy az elöbbi mondatom példa gyanánt van feljegyezve a kémi könyvembe :D Amugy talán gyógyszertárban kapható kénporral vagy mi a rákkal semlegesíteni lehet :) Én inkább felporszívöztam de elötte 1 fél órát szípuztam meg lögdöstem. Hátha ellenálló leszek :D

 

 

:D :D :D

 

Ez KO.... és így készült Biohazard új avatarja :D :D :D:lol:

Link to comment
Share on other sites

Folyadékhőmérők:

Egy zárt edényben táguló folyadék szűk csőben való viszonylagos gyors kiterjedése a hőmérséklet jelzésének alapja. A leggyakrabban használt hőmérőfolyadék a higany és az alkohol. A higanyos hőmérők -30 °C és 300 °C között használhatók. -100 °C-ig alkohollal, -200 °C-ig pentánnal töltött hőmérők alkalmasak, maximálisan kb. 750 °C-mérési maximum érhető el ezekkel.

 

Folyadékkristályos hőmérők:

Az ún. koleszterikus folyadékkristályok színe változik a hőmérséklettől függően. Melegítésre az anyagok színe a teljes látható színtartományban, a vöröstől az ibolyáig változhat. A mérési tartománya 1-2 °C-tól kb. 20 °C-ig terjed, pontossága néhány tized fok.

 

Hőérzékeny festékek:

Bizonyos anyagok színe hőmérsékletváltozás hatására ismert módon változik. Ilyen például az erősen mérgező ezüst-higany jodid, vagy a réz-higany jodid. Pontos mérésekre nem alkalmas, de nagy felületen is alkalmazható jelzőeszköz, például gépek hőmérsékleti szempontból kritikus területeit jelezheti.

 

Gázhőmérők:

Akár az állandó térfogatú gáz nyomásának, akár az állandó nyomású gáz térfogatának változása alkalmas a hőmérséklet mérésére. Körülményessége miatt a gázhőmérők többnyire csak laboratóriumokban használatosak, igen alacsony hőmérsékleteken, a termodinamikai hőmérsékleti skála megvalósításában azonban fontos szerepet játszanak. A héliumos gázhőmérőkkel például egészen – 270 °C-ig mérhetünk.

 

Fémrudas hőmérők:

Más néven lineáris hőmérő, egy fém lineáris hőtágulását használja fel. A mérőrudat közel zérus hőtágulású anyagból (invar) készítik, és maga a tartó nyúlása okozza az észlelhető különbséget. Nagy erő kifejtésére képes.

 

Ellenálláshőmérők:

Fémek és félvezetők elektromos ellenállása függ a hőmérséklettől. Mivel az elektromos ellenállást, illetve ennek változásait igen pontosan lehet mérni, az ellenállásmérést hőmérsékletmérésre használhatjuk fel. A félvezető ellenállások, más néven termisztorok két csoportba oszthatók: negatív hőmérsékleti együtthatójú ellenállások (NTK-ellenállások), illetve pozitív hőmérsékleti együtthatójú ellenállások (PTK-ellenállások).

 

Galilei hőmérő:

Ha egy folyadék hőmérséklete megváltozik, a folyadékban úszó tárgyak relatív sűrűsége is megváltozik, így vagy lesüllyednek, vagy felúsznak a közeg tetejére, mert érvényesül Arkhimédész törvénye (l. a mellékelt ábrát!).

A mérőeszköznek nagy a hőtehetetlensége, és több úszóval kb. fokonkénti hőmérsékletváltozás jelezhető, szűk tartományban. A hőmérsékletet a színes golyókon függő plombákról lehet leolvasni. A golyók súlykülönbsége mindössze kb. 2 / 1000 gramm. Ez biztosítja a kb. 1 °C-nyi különbséget. A golyók lesüllyednek, ha a hőmérséklet növekszik és felemelkednek, ha a hőmérséklet csökken. A folyadék sűrűsége ugyanis csökken, ha nő a hőmérséklet – az úszó testek tömege és térfogata gyakorlatilag állandó – a kiszorított folyadék súlya tehát kisebb lesz, az úszó súlya pedig növekszik, mert a felhajtóerő csökken. Az aktuális hőmérséklet a felső részen úszó legalsó golyón függő plombáról olvasható le.

 

Kontra hőmérő:

Egy negatív hőtágulású fémszál van megfeszítve, mely a megszokottól eltérően fordított skálázással jelzi a hőmérsékletet. Dekorációs célra használják...

 

Távhőmérők:

- Pirométerek:

A pirométerekkel a magas hőmérsékletű testek sugárzását mérik, ilyenkor a hőmérő nem érintkezik a mérendő testtel.

A hőenergiával rendelkező testek hőmérsékleti sugárzást bocsátanak ki, amelynek hullámhossza főleg az infravörös, a látható vagy ultraibolya tartományba esik (0,8...15 µm). A mérési módszerek a fekete testek hőmérsékleti sugárzására vonatkozó törvényeken alapulnak (ezeket Planck, Stefan, Boltzmann és Wien dolgoztak ki). Az ipari körülmények között speciális esetekben alkalmazzák, például izzó olvadékok hőmérsékletének mérésénél, pontatlansága, zavarérzékenysége miatt.

Száz éve a mérőeszközök és/vagy gázok hőtágulásának mértékét mechanikusan rögzítették, így tudtak következtetni a legmagasabb hőfokra

- Infravörös hőmérő:

Egy irányérzékeny elektronikus szenzor a rá ható infravörös sugárzástól függően változó feszültséget bocsát ki. -30 – +400 °C tartományban tud mérni, a szobahőmérséklet közelében több mint 2 °C-os pontatlansággal.

- Infravörös kamera:

A vizsgált területről hőtérkép készítésére alkalmas elektronikus eszköz. A felület hőmérsékletétől függő „hamis színezéssel” jeleníti meg egy képernyőn a vizsgált területet.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...