Jump to content
PirateClub.hu

Kisebb a Föld mint gondoltuk!!


SomeOne
 Share

Recommended Posts

Kisebb a Föld, mint gondolták

 

A Bonni Egyetem kutatói egy nemzetközi projekt mérései alapján megállapították, hogy a Föld öt átmérője milliméterrel kisebb, mint azt eddig hittük.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Föld zsugorodna, az új érték a jobb geofizikai modelleknek és pontosabb adatoknak köszönhetően tér el a 2000-ben mérttől - írja a New Scientist.

 

Precíz mérések

 

Az öt milliméteres eltérés elhanyagolhatónak tűnhet a 12.756,274 kilométeres átmérőhöz képest, de a kutatók szerint kulcsfontosságú lehet a tengerszint emelkedésének mérésekor, vagyis a globális felmelegedés következményeinek vizsgálatakor.

 

Ha ugyanis a műholdakkal kapcsolatban álló földi állomások helyzete nem milliméteres pontosságú, akkor a mérések nem lehetnek precízek.

 

Szintetizált adatok

 

A kutatók három különböző eljárás adatainak kombinálásával jutottak az új értékhez. Az első ezek közül a nagyon hosszú bázisvonalú interferometria (VLBI), ami a világűr távoli forrásaiból, például a kvazárokból a Földre érkező rádióhullámokat használja fel.

 

"Világszerte 70 rádióteleszkóp fogja ezeket a jeleket, de a különböző elhelyezkedés miatt némi időkülönbséggel" - magyarázta Axel Nothnagel, a Bonni Egyetem munkatársa, aki a kutatásnak ezt a részét vezette. "Ebből az időkülönbségből meg tudjuk állapítani a teleszkópok távolságát 2 milliméteres pontossággal 1000 kilométeren".

 

A második eljárás a lézeres távolságmérés (SLR) - ami lézerrel méri a Föld és körülötte keringő mesterséges holdak távolságát -, a harmadik pedig a gps-es mérési technika volt.

 

 

forrás: index

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...