Jump to content
PirateClub.hu

Felhők fajtái


Creoque
 Share

Recommended Posts

Ezzel a topikkal folytatnám Szipi által megkezdett "a csodás természet" című rovatot :D

 

 

A föld szine fölött nagyobb magasságban uszó vízhólyagcsák. Keletkezésöket a felhő felszálló légáramlásának köszönhetik, melynek lehülése következtében a benne foglalt vizpárák megsürüsödnek. A Felhő-képződés tehát abban a magasságban indul meg, melyben a felszálló levegő hőmérséklete a harmatpontot eléri s igy a levegő nedvességi és hőmérsékleti állapotához képest a Felhő-képződés különböző magasságban kezdődik.

 

A felhőzet nagysága vagy a borultság foka fontos klimatikus elem, mely rendszeres meteorológiai feljegyzések tárgyát képezi. A teljesen derült és a teljesen borus ég közötti fokozatokat rendesen szemmértékkel bizonyos skála szerint becsülik, aszerint, hogy az égnek felhőkkel borított része hányadrészét teszi az egész szemhatárnak.

 

Felhők fajtái:

 

 

1. Cirrus

 

A Cirrus (fodros, fürtös felhő), hol finom fehér fonalak alakjában jelenik meg, hol kuszált pókhálónak látszik, hol pedig szalag módjára huzódik a szemhatár egy bizonyos pontja felé. A Cirrus a legmagasabb felhő.

 

cirrusjr6.jpg

 

2. Cirro-Stratus

 

A Cirro-Stratus vékony fehéres fátyol, mely az eget bevonja s azt néha párásnak tünteti fel, néha a nap és hold körül fényes gyürüket mutat. A Cirrus és Cirro-Stratus finom jégkristályokból állnak s átlagos magasságuk Abercromby és Hildebrandsson szerint 9000 m.

 

cirrstrathalovalpf6.jpg

 

3. Cirro-Cumulus

 

Cirro-Cumulus névvel azokat a fehéres kerekded felhőcskéket illetik, melyek hol csoportosan, hol pedig sorban rendezve mutatkoznak és melyek között az ég kékje kilátszik. Népies nyelven báránykáknak hívják. Középmagassága átlagban 3000-7000 m.

 

cirrocumstratocumwi4.jpg

 

4. Alto-Cumulus v. Cumulo-Cirrus

 

Nagyobb bárányfelhők, melyeknél az egyes felhők jobban összefolynak és főleg a csoport közepén vaskosabbak mint a szélén, hol nem ritkán Cirrocumulusba mennek át. Középmagassága átlagban 3000-6000 m.

 

altocumcumhumlg9.jpg

 

5. Alto-Stratus (Strato-Cirrus)

 

Alto-Stratus (Strato-Cirrus) szürkés felhőfátyol, mely a nap és hold táján fényesebb foltot mutat ugyan, de nap- ill. holdgyürüt már nem. Középmagassága átlagban 3000-7000 m.

 

altostratcirrys0.jpg

 

6. Strato-Cumulus

 

Strato-Cumulus (réteges gomolyfelhők) nagyobb tömegü, sötétes, a szemhatár alján réteges felhőhalmaz, mely télen heteken át van az égen és annak egyforma szürke szint ad. Alacsony felhő, 1000-2000 m középmagassággal.

 

stratocumulusyx9.jpg

 

7. Nimbus

 

Nimbus (esőfelhő) sötét, sürü és alaktalan felhőtömeg, melyből eső vagy hó hull le; hézagaiban gyakran Altostratus réteg látható. Alacsony felhő, 1000-2000 m középmagassággal.

 

nimbostratuswa7.jpg

 

8. Cumulus

 

Cumulus (gomoly) télen egészen hiányzik, nyár idején pedig leggyakoribb felhőalak. A délutáni órákban fejlődik a felszálló légáramlatban és rendszerint folyton növekedik, mire este felé megint eltünik. Teteje gömbalaku, alapja vizszintes és körvonalai élesen határolják; teteje vagy 1800, alja pedig körülbelül 1400 m-nyire van a föld fölött.

 

cummediocriszf9.jpg

 

9. Cumulo-Nimbus

 

Cumulo-Nimbus (zivataros felleg), mint hatalmas, égnek tornyosuló felhőtömeg jelentkezik, melyből zivataros jelenségek kiséretében zápor, jég esik; felül cirrus-szerü fátyolt, alul pedig nimbus-szerü képződményt mutat. Teteje 3000-5000 m., alja körülbelül 1400 m. magas.

 

cumulonimbuscalvusok8.jpg

 

10. Stratus

 

Stratus (réteges felleg) alatt újabban a magas (1000 m) ködöt értik, tehát az alsó légrétegek kondenzációjának azt a termékét, mely sem esős időben, sem pedig közvetetlenül a földön nem létesül.

 

stratusjm7.jpg

 

 

És egy érdekes felhőkép :)

 

felho-felhok-22.jpg

Link to comment
Share on other sites

A legutóbbi időkig csak elvétve érkeztek hazai megfigyelések a nyári időszakban kora este vagy hajnalban látható világító felhőkről. Idén júniusban azonban érezhetően megszaporodtak hazánk felett a világító felhők, ami a globális felmelegedés újabb jele lehet.

Napnyugta után fél-másfél órával, amikor a sötétedő égbolton előbukkannak a fényesebb bolygók és csillagok, nyugati irányban a horizont felett időnként kékes, ezüstös színű, esetleg narancsos vagy arany szegélyű, feltűnően fénylő felhők tűnnek fel.

Erősen elütnek a többi felhőtől, melyek ekkor már csak sötét foltokként vetülnek az égboltra. A jelenség a keleti égen, hajnalban is megfigyelhető a csillagászati és a navigációs szürkület ideje alatt.

Az ún. világító felhőket 1885 óta tartja számon a tudomány. Mibenlétükről hosszasan vitáztak a tudósok. Ma már tudjuk, hogy ezek a szokatlanul nagy légköri magasságban, mintegy 80 km-en lévő, nagy kiterjedésű felhők igen ritkásan elhelyezkedő jégtűkből állnak.

Ezek a jégkristályok még akkor is visszaverik a Nap fényét, amikor az már mélyen a horizont alatt van, és amikor a szokványos felhők (amelyek maximális magassága 30 km lehet) már régen elsötétültek.

Kiterjedésük a 10–100 ezer km-es nagyságot is elérheti, azonban igen gyér szerkezetüknek köszönhetően össztömegük ilyenkor is csak 1–2 kg vízjégnek felel meg. Ennek köszönhetően a fényesebb csillagok fénye minden akadály nélkül áthalad rajtuk.

 

2007w27nagyfy3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nyár közepére gyakorlatilag eltűnt a hó a Kárpátok hegyeiről. A fehér szín azonban nem hiányzik felülnézetben: itt indul meg minden nap legkorábban a helyi gomolyfelhők kialakulása.

A Havasalföldet sújtó szárazság nyomai már Moldvában, kisebb mértékben Brassó környékén is látszanak.

A hegyvidékek nedvesebb erdői, illetve a hegyek által felszállásra kényszerített légtömegek miatt már kora délelőtt gomolyok alakulnak ki a Kárpátok felett. Műholdképünkön ezt a jelenséget láthatjuk, a Retyezáttól a Radnai-havasokig, illetve kisebb mértékben a Szigethegységben is. Délutánra e gomolyokból sokszor alakul ki zivatarfelhő is.

 

cikkek21525qw0.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
azt vettem észre hogy az összes nagyobb bárányfelhőböl ki tok hozni vmiformát...

én is azon kapom mostanában magamat, hogy az eget kémlelem, és belelátok vmi alakzatot. a napokban egy nyitott szárnyú madarat véltem felfedezni. olyan szép látvány volt. :) szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...