Jump to content
PirateClub.hu

Vulkánok működés közben.........


Szipi
 Share

Recommended Posts

sziasztok! feltettem egy pár képet nektek :lol: , hogy ti is szembesüljetek a vulkánok erejével, kitöréseivel, működéseivel. arra kérlek titeket, hogyha tudtok, ti is rakjatok be ide szép képeket, vagy esetleg jól jönne egy kis infó is róla. szipi

 

49586066ui7.jpg

59616486dw5.jpg

72317403xq2.jpg

12340321iv2.jpg

17235446ya9.jpg

30487733wf5.jpg

94106332yd1.jpg

26447263gx9.jpg

74160757lf9.jpg

10hi8.jpg

11mp8.jpg

12zt3.jpg

13pw4.jpg

14yn4.jpg

15zu9.jpg

16sz2.jpg

17ga1.jpg

18nv1.jpg

19by7.jpg

20ed7.jpg

21od6.jpg

22se4.jpg

23wg9.jpg

24ev0.jpg

25nw0.jpg

26js9.jpg

27sl6.jpg

28kv9.jpg

29pp2.jpg

30iv7.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

nekem a füstkarikás tetszik nagyon........

creoque! tényleg nagyon szépek...... szipi

Link to comment
Share on other sites

75 ezer évvel ezelőtt az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részén kitört a Toba tűzhányó. A vulkánkitörés az elmúlt kétmillió év legnagyobbika volt, a gigantikus robbanás legalább 7,7 billió tonna magmát szabadított fel. Tömegét tekintve ez több mint 19 millió Empire State Building. A vulkán helyén ma krátertó terül el.

A levegőbe került nagymennyiségű hamu, amely a nyári monszun szeleknek köszönhetően a Dél-Kínai tengertől egészen az Arab-tengerig szürke felhőt képezhetett, valószínűleg évekre elfeledtette a Napot bolygónkkal, és jelentősen csökkent az átlaghőmérséklet is. A vulkáni télben évszázadokon keresztül csupán 3-5 fok körül lehetett az átlaghőmérséklet.

A korábbi feltételezések szerint a környezeti katasztrófa nagy mértékben befolyásolta az emberiség történetét is: a DNS-vizsgálatok azt sugallták ugyanis, hogy a hatalmas pusztítást a mai embernek csupán néhány ezer őse élte túl.

A nemrégiben napvilágot látott régészeti leletek szerint azonban a pusztítás mégsem volt akkora, mint ahogyan azt korábban feltételeztük - nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek a Cambridge-i Egyetem archeológusa, Michael Petraglia.

 

7545ph5.gif

 

 

Ugyanolyan leletek, mint Afrikában

 

Petraglia és munkatársai a dél-indiai Jwalapuram falu közelében a Toba-vulkánból származó, két és fél méter vastag hamuüledéket fedezett fel. Több száz kőpengét és egyéb eszközt is találtak közvetlenül a réteg felett. Úgy vélték érdemes lenne megvizsgálni a hamu alatti részt is - ahol szinte ugyanolyan maradványokra bukkantak. A rendkívül hasonló leletek egy része tehát a kitörés előtti időkből, a többi pedig a kitörés utáni korból származik.

A régészek találtak vörös okker darabokat is, amelyeket őseink testfestéshez és barlangrajzokhoz használtak, valamint ezekkel ragasztották össze eszközeiket is. A dél-indiai településen feltárt 75 ezer éves eszközök nagy hasonlóságot mutatnak az Afrikából, ugyanebből az időszakból származó eszközökkel. A kutatásról a Science tudományos magazin legfrissebb száma számolt be.

„Az itt élő vadászó-gyűjtögető életmódot folytató lakosságnak igencsak szívós, rátermett lehetett, hogy megküzdött egy ilyen hatalmas katasztrófával - nyilatkozta Petraglia a LiveScience-nek. „Ha letelepedett embercsoportról lett volna szó, a tobai szuperkitörés hatalmas felfordulást okozott volna.”

 

7546om5.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Fú... erről a gigakitörésről a National Geographic-on láttam műsort.

Most a Toba helyén egy pár km mély tó van. Gyakorlatilag megsemmisítette saját magát a vulkán, hetekig egyfolytában csak dőlt belőle a magma, hamu és egyebek... 10 km magasságba is feljutott a törmelék és mindent beterített több ezer km hosszan...

 

A növények nagy része is kipusztult és tényleg szinte minden... elég brutál volt.

 

7,7 billió topnnát meg az agyunk nem képes befogadni hogy mekkora tömeg az... :blink:

Link to comment
Share on other sites

47-vulkan_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

F01.Vulkan_500x500_01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Rinjani_1994_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A Földön mintegy 600 tűzhányó aktív. (Indonézia körül több mint 100 működő tűzhányó van. A másik olyan hely, amely a világ egyik legaktívabb vulkáni területének mondható, a Pacifikus- és az Észak-Amerikai-lemez találkozásánál fekvő nyugat-amerikai partvidék.)

 

A legtöbbjük a földkéreg darabjai, azaz ,,tektonikus lemezek? érintkezési vonalánál található.

 

A kitörő vulkán vörösen izzó lávát lövell a levegőbe. Olvadt lávafolyamokat onthat lefelé az oldalán, vagy porfelhőkkel homályosíthatja el a napot.

 

De tulajdonképpen mi is az a tűzhányó?

 

A tűzhányó egy olyan lyuk a földben, amelyen át gáz, gőz, hamu és félig olvadt kőzet, azaz láva lökődik ki a levegőbe. A vulkanikus hamu darabjai a talajra hullanak, rétegesen felhalmozódnak és könnyű, szürke kőzetté keményednek. Évmilliók alatt a lávarétegekből vulkanikus hegyek lesznek.

 

Miért is törnek ki a tűzhányók?

 

A Földet egy kemény külső réteg, a litoszféra fogja körül, s ez a kéregből és a köpeny szilárd felső részéből áll. A litoszféra hatalmas merev tömbökre, úgynevezett kéreglemezekre oszlik. Ezek a lemezek mély árkokban az alattuk lévő óriási nyomás következtében állandó mozgásban vannak. Egyes helyeken a mozgás hegyláncokat hoz létre, máshol a táblák mély árkokba esnek vissza a föld belsejébe: ezt szubdukciónak nevezzük. A mozgó táblák néha találkoznak, néha elszakadnak egymástól; az ilyen a lemezszegélyek. Mind-mind gyenge pontnak számítanak a Föld kérgén, és ezeken a helyeken várhatók tűzhányókitörések.

 

A földkéreg alatt helyezkedik el az első réteg, a köpeny. A köpenyen belül, a litoszféra alatt több mint 100 km mélyen van az asztenoszféra. Itt akkora a forróság, hogy sok kőzet megolvad. Ezt a félig folyékony, vizet és gázokat is tartalmazó kőzetet nevezzük magmának; ez az izzó anyag a magmakamrában gyűlik össze. A magma forróbb és könnyebb, mint a körülötte lévő anyagok, és amikor felfelé tör, a felette fekvő kőzetek nagy részét megolvasztja. Ahogy a feszín felé közeledik, egy csatornát, kürtőt hoz létre. A gázok beszorulnak a sűrű magmába, és ahogy megpróbálnak kiszabadulni, lassan megnő a nyomás. Végül a magma a gázok hatására lávaként tör ki a Föld gyenge pontjain.

 

A vulkánok kitörési típusai

 

A vulkánok nem egyformán törnek ki. Kitörésük természetét a magmában lévő gázok típusa és a víz mennyisége határozza meg. Sőt ugyanaz a tűzhányó többféleképpen is kitörhet.

 

A hawaii, azaz pajzsvulkán tevékenysége az egyik legenyhébb kitörési forma, a ,,csendes? kitörés. Kitörő vörös-forró láva híg, viszkózus. A könnyen kiszabaduló gázok tüzes szökőkútként permetezik az égre a magmát. Ezt a fajta kitörést két hawaii vulkánról, a Mauna Loáról és a Kilaueáról nevezték el.

 

A Stromboli-típusú kitörésnél a gázok több egymás utáni kisebb robbanással szabadulnak ki. Minden egyes robbanásnál izzó, félig folyékony lávadarabok törnek fel, majd visszahullnak a földre, legurulnak a hegyoldalon, s a hegy lábánál kis darabokban záporoznak szét. Ezt a típusú kitörést az olaszországi, máig rendszeresen kitörő Stromboli tűzhányóról nevezték el.

 

Kitörések képekben:

 

http://www.vulkane.ch/GalerieHawaii.html
http://www.vulkane.ch/GalerieItalien.html
http://www.vulkane.ch/GalerieIndonesien.html
http://www.vulkane.ch/GalerieHegauvulkane.html
http://www.vulkane.ch/Caldera.html

 

 

Link to comment
Share on other sites

képeken nagyon gyönyörűek a vulkánok, de nem szeretnék ilyen környéken lakni, ahol arra ébredek, hogy megsülök :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

Ja vagy láva vagy a sár vagy a hamu vagy a tűz vagya földrengés... :D most hogy belegondolok nem is értem hogy élhet egy ilyet tul bárki is :) Nézzétek meg a Dante pokla c. filmet -nyugodt kisvárosban nagy kitörés- (1x nézhető fil, de érdekes).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...