Jump to content
PirateClub.hu

egy-két fagyirecept


Dj Nándorfalvi
 Share

Recommended Posts

Gyümölcsös fagylaltok

 

Sárgabarack-fagylalt

2,5 dl tejszín, fél kg sárgabarack, méz ízlés szerint.

Az őszibarackot pürésítem és a tejszínbe keverem, majd mézzel ízesítem. Egy dobozformába töltöm. Tálalás előtt 2 órára fagyasztom. (124)

 

 

 

Málnafagylalt

Egy málnapudingot készítek 1 liter tejjel és hozzáadok fél liter friss, szétnyomott málnát, illetve 20 dkg cukrot. A masszát beleteszem a 2-literes fagylaltgép edénybe, vagy a mélyhűtőbe. Megfagyasztom és poharakba osztom. Egy ostyát teszek rá és megszórom ezüst dekorcukorral. (307)

 

 

 

Málna-tejszín-fagylalt

1 csomag fagyasztott málna (cukrozatlan), 3 ek porcukor, vagy 1 ek méz, 3 dl tejszín.

A fagyasztott málnát mixerrel szétveretem. Hozzáadom a porcukrot, vagy a mézet. Maximumon mintegy 1 percig keverem, miközben hozzáadom a tejszínt. (124)

 

 

 

Eperfagylalt

Fél kg friss eper, fél liter víz, 2 g keményítő, 20 dkg cukor, 1 ek vaniliáscukor, 1-2 ek citromlé, 2 tojásfehérje.

Az epret szitán áttöröm. A vizet felforralom a cukorral és besűrítem a hidegen kikevert keményítővel. Utána hozzáadom az epret, a vaniliáscukrot, a tojásfehérjehabot és a citromlevet, majd állandó keverés mellett fagylaltgépben megfagyasztom. Az eperfagyit finomíthatom még 1/8 l tejszínnel is, amit a félig fagyott masszához adok. (302)

 

 

 

Eperfagylalt 2.

Egy eperpudingot készítek 1 liter tejjel és hozzáadok fél liter friss, szétnyomott epret, illetve 20 dkg cukrot. A masszát beleteszem a 2-literes fagylaltgép edénybe, vagy a mélyhűtőbe. Megfagyasztom és poharakba osztom. Egy ostyát teszek rá és megszórom dekorcukorral. (307)

 

 

 

Citromfagylalt

30 dkg cukor, fél l víz, 1 citrom héja, 3 citrom leve.

A cukrot felfőzöm a vízzel. Hozzáadom a nagyon vékonyan lehámozott citromhéjat és a citromlevet. A tűzről levéve egy óráig állni hagyom. Átszűröm, majd megfelelőképpen lefagyasztom.

 

 

 

Dinnyefagylalt

1 kis sárgadinnye, 25 dkg cukor, víz, 1 narancs leve, fél citrom leve, 1 tojásfehérje, 2 ek cukor.

Az érett dinnyét meghámozom, kimagozom és kis darabokra vágom. Kevés vízben puhára főzöm és átnyomom. Fél liter gyümölcsléhez 25 deka cukrot, fél liter vizet, a citruszok levét adva addig keverem, míg a cukor fel nem oldódik. A tojásfehérjéből kis cukorral egy kemény habot készítek és a léhez keverem. A masszát jégkockatartóba teszem és lefagyasztom.

 

 

 

Tejes fagylaltok

 

Teafagyi

5 dl erős tea, 3-4 ek cukor, 3 ek citromlé, vagy rum, 5 dl tejszín.

Az erős teát ízesítem a rummal, vagy a citromlével, majd össekeverem a tejszínnel. Jégkockatartóba teszem, vagy fagylaltgépben megfagyasztom.

 

 

 

Vaniliafagylalt

3/4 l tej, 1/4 l felvert tejszínhab, 4 tojássárgája, 1,5 dkg keményítő, 12,5 dkg cukor, 2 vaniliarúd, csipetnyi só.

A tejet a sóval és a kikapart vaniliával felfőzöm. Kevés hideg tejjel elkeverem a keményítőt és a tojássárgáját és a forró tejhez öntöm. A krémet nagyon kis lángon sűrűre keverem, de már nem forralom. Utána hidegre keverem és a fagyigépbe, vagy a jégkockatartóba téve lefagyasztom. (302)

 

 

 

Vaniliafagylalt 2

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 3/4 csésze cukor, 1 ek keményítő, 1 csomag vaniliáscukor.

Felverem a tojássárgáját, a cukrot, a vaniliáscukrot és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.

 

 

 

Puncsfagyi

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, késhegynyi piros ételfesték por (vagy pár cseppnyi piros ételfesték), 2 ek mazsola, 2 ek rum, 1 csomag vaniliáscukor.

A mazsolát előző napon beáztatom a rumba. Összekeverem a tojássárgáját, a cukrot, az ételfestéket, a vaniliáscukrot a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, belekeverem a mazsolát a rummal együtt, majd fagyasztom.

 

 

 

Vaniliafagyi alapra épülő fagyik

Egyszerűen készülhetnek a különféle fagyikreációk a vaniliafagyi alapra épülve. Csak az egyéb jellegzetes ízesítőket kell belerakni és máris meglepheted a családot az újdonsággal:

 

Alap:

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 1 ek keményítő, 1 csomag vaniliáscukor.

Felverem a tojássárgáját, a cukrot, a vaniliáscukrot és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm.

 

 

 

Kék álomnak is hívják a következő finomságot:

 

Curacaofagyi

1 adag vaniliaalap, fél üveg curacaoaroma, fél narancs leve.

Az alapba belekeverem az aromát és a leszűrt narancslevet, majd fagyasztom.

 

 

 

Konyakmeggy fagyi

1 adag vaniliaalap, 5 dkg reszelt csokoládé, 20 szem meggybefőtt, fél dl konyak.

Az alapba még melegen belekeverem a csokireszeléket, majd hűlni hagyom. Hidegen belekeverem a négyfelé vágott meggyszemeket és a konyakot, majd lefagyasztom.

 

 

 

Feketeerdő fagyi

1 adag vaniliaalap, 5 dkg reszelt csokoládé, 20 szem meggybefőtt, 3 kanál meggylekvár.

A meggylekvárt lefagyasztom. Az alapba még melegen belekeverem a csokireszeléket, majd hűlni hagyom. Hidegen belekeverem a négyfelé vágott meggyszemeket és a borsónyi darabokra vágott fagyos meggylekvárt, majd lefagyasztom.

 

 

 

Agatha Christie fagyi

1 adag vaniliaalap, kávéskanálnyi keserűmandula aroma, ugyanennyi zöld ételfesték, 5 dkg sárgabarackmag.

A barackmagot megtöröm, a "mandulákat" forró vízbe teszem, majd egy-két perc múlva ledörzsölöm a héját. Szárítom, majd megőrlöm. Az alapba még melegen belekeverem az őrleményt és a cseppeket. Kevergetve hűlni hagyom és lefagyasztom.

A nevét a benne lévő erős keserűmandula ízről kapta, mely emlékeztet a ciánkáli ízére, szagára.

 

 

 

Sztracsatella fagyi

1 adag vaniliaalap, 15 dkg durva csokireszelék.

A már kihűlt alapba belekeverem a csokireszeléket, majd fagyasztom.

 

 

 

Csokoládéfagylalt

1 l tejszín, 1 csésze cukor, 7,5 dkg csoki tortabevonó, csipetnyi só, a csomag vaniliáscukor.

A csokoládét feloldom egy csésze forró tejszínben és elkeverem a maradék habbá vert tejszínnel. Hozzáadom a cikrot, a sót és a vaniliáscukrot, majd megfagyasztom.

 

 

 

Fahéjfagyi

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 3/4 csésze cukor, 1 ek keményítő, 1 csomag vaniliáscukor, fél kk őrölt fahéj.

Felverem a tojássárgáját, a cukrot, a fahéjat, a vaniliáscukrot és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd tetszőleges módon fagyasztom.

 

 

 

Nagyon finom és különleges a Nugátfagyi.

 

Nugátfagylalt

3/4 l tej, 1 csésze cukor, 5 tojás, 1 tk só, fél-fél csésze csokireszelék, pisztácia, mogyoró, dió és mandula, 1,5 csésze tejszín, kis keserűmandula aroma, 1 ek vaniliáscukor.

A tejet, cukrot, tojássárgáját, csokit és sót összekeverem és vízfürdő felett sűrűre verem. Gyakori keveréssel hűlni hagyom. Hozzáadom a kemény habbá vert tejszínt, fehérjehabot, a vágott dióféléket és az aromát. Bombaformába teszem és a fagyasztóládában gyakori rázás és keverés mellett megfagyasztom.

 

 

 

Őszibarackbomba

25 dkg magozott őszibarackhús, 17 dkg cukor, 2 pohár tejszín.

Az érett gyümölcsöt a cukorral kis láng felett felmelegítem, áttöröm és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Bombaformába teszem és a fagyasztóládában gyakori rázás és keverés mellett megfagyasztom.

 

 

 

Sárgabarackbomba

Az őszibarackbombával megegyező módon készül.

 

 

 

Nem sós és nem lecsó a paradicsomfagyi.

 

Paradicsomfagylalt

30 dkg érett paradicsom, 15 dkg cukor, 2 pohár tejszín.

A paradicsomot fél percre forró vízbe mártom, héját lehúzom, elfelezem, zöld részét eltávolítom, kimagozom, a húsát pedig apróra vágom. A cukorral kis lángon felfőzöm, áttöröm és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Megfagyasztom.

 

 

 

Fagylaltos különlegességek

 

Fagylalttal töltött sárgadinnye

Két kisebb sárgadinnye, 12 gombóc fagylalt, 20 szem meggy, ostya, tejszínhab, Triple-sec.

A jól behűtött dinnyéket kettévágom, kanállal kikaparom a magjaikat, beleosztom a fagylaltot, meglocsolom a Tripli-sec-kel (vagy más likőrrel), tejszínhabbal díszítem, ráhelyezem a meggyeket és az ostyákat.

 

 

 

Fagylalt-flip

1 tojás, 1 kis adag fagyi, 2 tk porcukor, 1-2 stampedli konyak, szódavíz.

A tojást, a fagylaltot, a porcukrot és a konyakot lehetőleg néhány jégkockával együtt erősen összerázom és egy megfelelő pohárba szűröm. Szódavízzel öntöm fel. (179)

 

 

 

Habos fagylaltkávé

2 gombóc kávéfagyi, 1 mk Nescafé, 1 mk őrölt kávé, a díszítéshez tejszínhab, Nescafé.

Az őrölt kávéból egy hosszú - kb 1 deci - feketekávét főzöm és jól behűtöm. A turmixba beleteszem a fagyigombócokat, megszórom a Nescaféval és ráöntöm a kávét. 20 másodpercig turmixolom, majd az előhűtött pohárba töltöm. A tetejére tejszínhabot teszek és megszórom Nescaféval. (MK)

 

 

 

Fociszerető embereknek kínáld az alábbit:

 

Gól fagyikehely

Személyenként 2-2 gombóc vanilia-, illetve csokifagyi. 10-10 darab csoki-, illetve fehércsoki hatszögpraliné, tejszínhab, csokiöntet, konyak.

A vaniliafagyikat sötét, a csokifagyikat pedig világos pralinékkal borítom be (mint a foci ahogy kinéz). Ízlésesen kehelybe rakom, a résekbe konyakot, csokiöntetet és tejszínhabot teszek. A meccset néző férjednk, barátodnak, édesapádnak, fiadnak stb. kínáld!

 

 

 

Egygombócos, de nagyon dekoratív a következő. Kisgyerekeknek kínáld!

 

Pinokkió

Személyenként 1 gombóc fagyi. 1 kúpos tölcsér, díszítőelemek, tejszínhab.

A fagyit egy kis lapos tányérra (csészealátét) teszem, ferdén dőlve rányomom a tölcsér-kalapot és a díszítőanyagokkal (szines tortadarák, gyümölcs, ami van a háznál) kialakítom a pofiját. Tejszínhabbal rajzolom körbe. Imádni fogja a gyermek!

 

 

 

Zöldségfagylaltok, zöldségparfék

 

Miért is készítünk zöldségfagylaltot?

Sokan furcsának tekinthetik a sós fűszeres fagyik megjelenését. Pedig nincs benne semmi különös. Nyári hideg ételek (főleg hideg levesek) díszítésére, hidegen tartására találta ki a szakács, vagy jobban mondva az élet.

Ha valakinek ízlik, akkor pedig akár csak úgy fagyiként is fogyaszthatja ...

 

Natúr sós fagyi

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 1/2 kk só, 1 ek keményítő.

Felverem a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.

 

 

 

Rozmaringos sós fagyi

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 1 ek rozmaringlevél, 1/2 kk só, 1 ek keményítő.

Felverem a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Hozzáadom a megmosott, összevagdalt rozmaringleveleket. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.

 

 

 

Fűszeres paradicsomfagylalt

30 dkg érett paradicsom, 3 dkg cukor, fél mk só, 2 pohár tejszín, 1 kk ételízesítő, fél ek vágott zöldpetrezselyem.

A paradicsomot fél percre forró vízbe mártom, héját lehúzom, elfelezem, zöld részét eltávolítom, kimagozom, a húsát pedig apróra vágom. A cukorral kis lángon felfőzöm, sózom, áttöröm. Hűlés közben belekeverem a petrezselymet és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Megfagyasztom.

 

 

 

Zelleres paradicsomfagylalt

30 dkg érett paradicsom, 3 dkg cukor, fél mk zellerfűszersó, 2 pohár tejszín, 1 kk ételízesítő, 2 ek vágott zellerzöld.

A paradicsomot fél percre forró vízbe mártom, héját lehúzom, elfelezem, zöld részét eltávolítom, kimagozom, a húsát pedig apróra vágom. A cukorral kis lángon felfőzöm, sózom, áttöröm. Hűlés közben belekeverem a zellerzöldet és ha kihűlt, elkeverem a kemény habbá vert tejszínnel. Megfagyasztom.

 

 

 

Kapros fagyi

2 pohár tejszín, 3 tojás sárgája, 1/2 kk só, 2 ek zsenge kaporlevél, 1 ek keményítő.

Felverem a tojássárgáját, a sót és a keményítőt a tejszínnel. Hozzáadom az apróra vágott zsenge kaporleveleket. Kis lángon állandó keverés mellett felfőzöm. Időnként megkeverve hűlni hagyom, majd fagyasztom.

 

Hideg nyári levesek

 

 

BOLERO gyümölcsfagyi

6 dl víz, 3 ek zselatin, 1 tasak Bolero italpor.

A vizet felmelegítem és feloldom benne a zselatint és az italport. Lehűlés után megfelelőképpen fagyasztom.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...