Jump to content
PirateClub.hu

Itt a 3D-s web, a SpaceTime


blox
 Share

Recommended Posts

Egy New York-i cég hasonló nevű ingyenes böngészője a weboldalakat és a keresési találatokat szabadon lebegő objektumokként jeleníti meg.

 

Az objektumokat a 3D-s térben át lehet lapozni, rendszerezni lehet őket és keresni, navigálni lehet közöttük. A grafikus megjelenés szinte egy FPS-re emlékeztet, az ember gyakorlatilag egy virtuális térben közlekedhet. A SpaceTime használói egyszerűen "átrepülhetnek" az objektumok között, mehetnek jobbra vagy balra, le és fel, nagyíthatják az egyes oldalakat és azok tartalmát. "A SpaceTime azért különösen érdekes, mert amit látunk, az mindig újra felépül - éppen úgy, mint egy játékban, ahol a játékos bármilyen pozícióba kerülhet" - jelentette ki Edward Bakhash, a SpaceTime vezetője.

 

Az már a Vista használatkor kiderült, hogy a 3D-s megjelenítés nem újdonság, a Mac OS X új verzióját hasonló effektekkel látják el, például a Time Machine mentési programban és a Stacks nevű asztali szervezési segédszoftverben. Bakhash szerint a SpaceTime azért más, mert nem az operációs rendszerbe van beágyazva és emiatt egy sokkal dinamikusabb navigációt tesz lehetővé a felhasználók számára. A szoftver hó eleji bemutatása sikeres volt, amit az első hét nap 100 000-es letöltési száma is bizonyít.

 

0626eb4.jpg

A cél a meglévő számítógépek grafikus erőforrásainak eddiginél nagyobb mértékű kihasználása. Így a videokártyák már nemcsak a játékokban kapnak szerepet és nem csak a valósághű megjelenítésért felelnek. A szoftver egyaránt futtatható Windows XP és Windows Vista alatt, használatához 512 megabájt memória és 128 megabájt videomemória szükséges. A böngésző munkába állításával kisebb teljesítményű számítógépeken is lehet próbálkozni, azonban akkor nem működik tökéletesen.

 

A program elindításakor egy címlista tűnik fel, majd a képernyő felső részén egy keresőmező ugyanúgy, mint a Firefoxnál és az Internet Explorernél. A felhasználó maga döntheti el, hogy melyik keresőt (Google, Yahoo, Flickr, eBay stb.) használja. A weboldalakat és a keresési találatokat a szoftver a képernyő közepén lebegve jeleníti meg. A képernyő alsó felén egy kétdimenziós időrendi lista látható a már meglátogatott oldalakról és a keresett kifejezésekről.

 

0626eb3.jpg

A SpaceTime használata valóban erőforrás-igényes, ugyanis egy kereséskor azonnal tizenegy ablak nyílik meg. Az elsőben van a találati lista, a többi tízben pedig az első hivatkozások. Bakhash elmondta, hogy ez azért van így, mert a hagyományos böngészőkkel nagyon időigényes az összes link megnyitása, állandóan nyomkodni kell a Vissza gombot vagy külön ablakokat kell megnyitni, így viszont a felhasználó mindent azonnal lát és mindez gyorsan történik. Az eBayen való kutatáskor azonban ez nem áll fent, ott csak a fotók jelennek meg, amelyeket nagyíthatunk.

 

A fejlesztők közlése szerint a szoftver fejlesztése nyolc éven át tartott. A SpaceTime alapja egy már szabadalmaztatott technológia, amellyel egyszerre több mint hatvan oldalt és képet lehet megnyitni. A szakemberek kifejlesztettek egy rendszert is, amely megakadályozza a grafikus chipek túlterhelését, ezenkívül megalkottak egy felismerési rutint, amely arról tájékoztatja a felhasználót, hogy mit lát meg legközelebb, ha a 3D-s környezetben dolgozik tovább. A program előnye továbbá, hogy az egyes megnyitott ablakokat nem kicsinyíti le, ez ugyanis a 3D-s megjelenítés miatt nem szükséges.

 

0626eb2.jpg

A megoldások ellenére sok szakember kétségbe vonja, hogy a SpaceTime sikeres és népszerű lesz. Andries van Dam, a Brown Egyetem informatika professzora például abban látja a problémát, hogy az emberek azért nem fogják használni böngészés közben a 3D-s környezetet, mert úgy érzik feltartja őket, az idejüket vesztegetik vele. Csak akkor fognak örülni egy ilyen technikának, ha az felgyorsítja a tevékenységüket. A kutató ilyen 3D-s felülettel pedig még nem találkozott. "Számos felmérést végeztünk, a legkülönbözőbb korosztályok tagjai között. Minden résztvevő, különösen a játékosok élvezték a böngésző használatát" - védekezett Edward Bakhash.

 

A fejlesztők nem ülnek a babérjaikon, további funkciókkal (RSS-hírolvasó, kibővített kutatási és keresési találati összehasonlítási lehetőségek stb.) akarják ellátni a programot, emellett a szoftver új verziója már képes lesz megjegyezni a 3D-s pozíciókat, így minden ablak a helyén maradhat. Mindenesetre a projekt ígéretes és amennyiben a SpaceTime elterjed, a böngészés játékos folyamattá válhat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...