Jump to content
PirateClub.hu

Kisüsti otthon: "Ahogy Nagymamám szerette"


xyzzs
 Share

Recommended Posts

Sziasztok!!!

Először az aperitiff-al kezdeném...

Tehát: Gyümölcspálesz otthon készítve (kuktában):

1., Kissé munka- hely igényes és a korrekt leírás is elég melós ezért 1-2 támogató jelzést kérnék....

DE: Először is a CEFRE elkészítése: szerezz pár kg ( min. 3 kg) érett (pl.:cseresznyét)gyümölcsöt . kissé törd össze, majd a biztos cukorfok (amiből a szesz lesz) elérése érdekében önts hozzá 1l langyos vízben feloldott 0,5kg kristály cukrot+ 1 szelet (nem Tescós) kenyeret, vagy 1g élesztőt. Az ibriket csak könnyed letakarással védjük a külső szennyeződéstől és naponta kavarjuk, amíg ki nem forrja magát és le nem tisztul.(Idő:2-3 hét árnyékos kissé meleg helyen).

Link to comment
Share on other sites

Ha jól tudom légmentesen kell tartani a cefrét (Pl.: folpakkal lefedni).

Nem vagyok biztos az élesztő/kenyér szükségességében.

De kib'tt kívánsci vagyok hogy főzől kuktában pállinkát! ne csigázz soká mert bolti szeszre fanyalodom.

Link to comment
Share on other sites

OK! Folytatom, de ragadjunl le 1 kicsit a cefrénél, mert megérdemli!!!

Tehát:

1./ Cukor azért kell bele mert a gyümölcsöknek általában (kivéve a borszőlőt , amit igazán ajánlok mint alapanyagot!!!)kicsi a cukorfoka és ezért nem szapora, vagy nem képződik elég szesz... De: vigyázni kell: ha túl sok akkor nagyi szörpje lesz belőle!!!(Nem indul be az erjedés, vagy: mivel a répacukor nem gyümölcscukor, ezért más típusú alkohol képpződik belőle (fejfájós pálesz...) A pontos beállítást cefre cukorfok-mérővel végezhetjük (ott van a tésztaszűrő mellett....).

2./ Élesztő: Azért lell bele 1 kevés, mert ha túlnyomó többségbe kerülnek a "rossz" élesztőgombák, akkor fuccs, megecetesik az egész....

3,/ Letakarás: Ha mindennap kétszer megkavarod akkor légmentesen zárjuk, hiszen a termelődő gázok eltávoznak, és a szesznek minden cseppje kincs!!!

4./ Cefre mennyisége: Ahhoz, hogy a 2. (végső lefőzéshez 1 kuktányi (5l) matériánk legyen kb 16l cefre kell (az pl. 4 db 5l-es uborkás üveg vagy más egyéb alkalmatosság...)

Amikor a magok( cseresznye, szilva, barack) leülepedtek az edény aljára, (kivéve a szőlő, málna, ribizli stb...) nagy részét érdemes eltávolítani, mert így selymesebb ízű végterméket kapunk...

Folyt köv...

Link to comment
Share on other sites

Nos akkor, mielőtt belekezdenék a lefőzés mikéntjének részletezésébe, előtte azért nem árt tudni:

1. Az otthoni páleszfőzés szigorúan tiltott dolog....!!! (Állam- jöv.ADÓ!!!)

2. A szomszédok elől (a lefőzött cefre szaga miatt) nem igen titkolhatjuk, el, de 1-2 jó dumával.... (Na arra én is kíváncsi lennék...)

3. Eléggé munka- és energia (gáz, villany) igényes, de ne feledjük el, hogy az igazán jó (friss, nem évekig érlelt) pálesz literje 5000 Ft körül van... (viták elkerülése végett: tök jók a vidéki 50-53 fokos (1500-3000Ft/l ) lefőzetett szeszkók is , ha gyorsan böfögős, hányós, filmszakadásos kalandra vágyunk.

No de mi a szívünket is belefőzzük!!!

Tehát:

1. Aki nem akar a kuktával bajlódni:

Kémiai, borászati, üvegipari szakboltban beszerezhető: átfolyós desztilláló üveghenger, de nem ajánlom, mert "kémia órai" szesz lesz belőle....

2. A KUKTÁS:

Lehetőleg ne édesanyátok kedvenc kuktáját barmoljátok szét egyből, hanem egy már kiszolgált darabbal indítsunk.

- Szedjük le a "sípját" (de a kivezető cső megmaradásával!) és szerezzünk be egy új gumi fedő tömítőt.

- szerezzünk továbbá kb 30 cm hosszú hő és agresszív anyagnak ellenálló átlátszó hajlékony műanyagcsövet.

- Víztartálynak kell vmi műanyag vederszerűség, én spec 1db. 50 literes hodót ajánlanék, mert így nem kell a víz hűtésével nagyon foglalkozni....(20l-es dispersies???)

- Vörösréz cső: átmérő cca.:10 mm(külső), hossza : a komplett rendszer elhelyezési lehetőségeitől is függ és: a viztároló ibrikbe minnél sűrűbb spirális alakba kell elhelyezni az nemes ízt adó szerkezeti elemet! (a vörösrezet kézzel könnyen idomíthatjuk, de segítség képpen érdemes vmi nagyobb átmérőjű idomot használni a kellő forma eléréséhez.

A megmunkált rézcsövet a "vizeshordó" oldalán (lehetőleg az aljához közel) a vízvezeték- bótban beszerezhető "csőáttőrő" műanyag idommal. (A biztonság kedvéért kenderkóc, illetve siloplast használata ajánlott...)

Bilincsek a kuktafedő-műanyag cső, ill. a műacső-rézcső rögzítéséhez.

Hőforrás: Gáz,vagy elektromos "rezsó".

Folyt köv....

 

Link to comment
Share on other sites

Nos akkor a LEFŐZÉS:

Lefőzés előtt győződjünk meg a cefre minőségéről! Mérőeszközök hiányában: a cefrének alkoholos szagának, ízének (mert cca 10-15%-os alkoholtartalmú, mint a bor) kell lennie!!! Ha ecetes, vagy nagyon édes ízt érzünk: ki kell önteni, kár tovább foglalkozni vele !!!

A kuktát max. 3/4- ig töltsük fel a megérett cefrével (A cefrét "betöltés" előtt mindíg keverjük fel, hogy a sűrűjéből is jusson bele).

Az elején (kb,1/2 óráig mehet maxon a tűz, DE UTÁNA: nagyon lassú (TAKARÉK) tűzön PÁROLJUK, mert az alkohol forráspontja cca 80 C fok és ha megég a matériánk az nem jó...

Mintegy 1,5 óra múlva az átlátszó műa. csőnél víztiszta folyadék kezd el bugyogni...és pár perc múlva a rézcső alján is el kezd CSÖPÖGNI a szeszkó!!! FONTOS: maximum gyorsan csöpöghet, NEM FOLYHAT!!!!

Mintegy 2,5-3 óra múlva összegyűlik 0,75-1,0 l első főzetünk!!! A kissé opálos 35-40%-os szeszt öntsük külön edénybe és folyt köv. a fenntiek szerint!

Mikor összegyűlt kb. 5l-nyi kissé opálos ELSŐ főzetünk, akkor (minimális kóstolás után) érdemes indítani a MÁSOD (finomított) főzetet!!!

A kuktát kimossuk és mehet bele az 5l elsőfőzet! 15 perc után takarékon, szintén max gyors csöpögéssel főzzük addig amíg cca. 2,5 liter folyadékot kapunk (ez kb 6-8 óra)

Vigyázat: a kinyert szesz 75-85%-os alkohol!!! Ezt még bőven higítani kell desztvízzel, vagy szódavízzel (ásványvíz, csapvíz nem jó mert gusztustalanul zavaros lesz!!!)

A főzést leállíthatjuk akkor is, ha kanálba csöpögtetve (a kifolyó matériát) , azt már nem tudjuk gyufával meggyújtani (ez kb 45 alc%-nak felel meg...)

 

A higításról és utókezelésről folyt köv...

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A higításról:

Csak desztillált vízzel érdemes csinálni. Alkohol fokmérő hiányában: literes mennyiségenként kell bekalibrálni a végterméket. Eljárás : 1l-es üvegbe 0,5l eredeti pálesz, rá 1 dl víz... 1 evőkanálba kitölteni és meggyújtani. Ha ég, akkor még 1/2dl víz mehet bele, mert cca. 50%-os szesztartalom megléte esetén gyullad meg (szoba hómérsékleten).

Utókezelés:

Most csak az ágyaspálinka elkészítését javallom, mert ezt pl vodkából is meg lehet csinálni:

Végy egy kevés aszalt gyümölcsöt...(Lehetőleg ne diákcsemegét, mert az vegyes...) És pld. 1l szeszbe rakj 10 szem mazsolát, vagy 2 db szilvát, sárga barackot stb. izlés szerint... min 1 hét után szűrd le és hajráááááá!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Én és az apám gyümölcstermesztők vagyunk. Amikor lehullik a fárol bármilyen gyümölcs az egyből a cefrébe megy nekünk. A cefre nálunk úgy néz ki, hogy egy nagy vas hordó benne : alma, barack, megy, szeder, szilva, szőlő...stb. Nyár végére amennyi összegyűlik visszük kifőzetni. Mi semmit nem teszünk hozzá cukrot, vagy élesztőt csak úgy natur. Ja és le se zárjuk a hordó!!! Amikor a teteje összeáll és k**va sok rajta a muslica meg kell keverni az egészet pl. egy ásóval. A főzőbe amikor elvisszük csak leszűrik és már főzik is ki a cefrét minimum vagy háromszor hogy minél tisztább legyen. Minden megállásnál fokolják, mert minden egyes lepárlásnál erősebb és tisztább szeszt kapunk. Jó minőségő pálinkánál kb. 150l cefréből úgy: 10-15l pálinkát kapunk.

Link to comment
Share on other sites

Sokan így csinálják!!! De: célszerűbb 1 hordóba egyszerre szedett gyümölcsöt szedni, mert így egyenletesen forr a cefre...Cukor csak a szaporítás miatt rakható bele, mértékkel...Élesztő pedig: a biztos beindulásért felelős...A lefőzetést meg a kiforrás után azonnal célszerű megejteni, mert sokkal jobb a végtermék...Bár tudom, hogy a főzdékben előzetes bejejelentkezés után is sorba kell állni... és : Most mennyi a literenkénti adó 1000Ft???

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...