Jump to content
PirateClub.hu

Túlél-e egy atomtámadást a csótány?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Minek köszönhető a csótányok kiváló alkalmazkodóképessége?”

 

A kérdést minden részletre kiterjedően nehéz, sőt szinte lehetetlen megválaszolni. Kezdjük azzal, hogy nem csak a csótányok, hanem általában az ízeltlábúak – különösen a rovarok – igen kitűnően alkalmazkodnak egészen szélsőséges környezetekhez is. A csótányok talán azért kerülnek jobban a figyelem előterébe, mert a városlakó ember már régóta próbál megszabadulni tőlük, mindez ideig kevés sikerrel. A csótányok szívósságát az a közszájon forgó mondás is alátámasztani látszik, miszerint egy esetleges nukleáris világégést csak a csótányok élnének túl.

 

A csótányok nagy időelőnyben vannak velünk szemben. E rovarok mintegy 350 millió éve, még a karbon időszakban kezdték meg evolúciós fejlődésüket. E hosszú idő alatt szinte tökélyre fejlesztették a túlélési technikájukat. Ma mintegy 3500 fajuk létezik, de közülük csak néhány közismert kártevő. Ilyen például hazánkban a szinte mindenki által látott (és utált) közönséges vagy konyhai csótány (Blatta orientalis), a német csótány (Blattella germanica) és a nálunk ritkább amerikai csótány (Periplaneta americana).

 

A fürdőszobában és a konyhában is fölbukkanó német csótány egyetlen nősténye évente elméletileg 35000 utódot is világra hozhat. Ez a termékenység óriási evolúciós előny. Minél több utódot hoz világra, annál nagyobb az esély, hogy lesz közöttük olyan, amely ellenáll a környezeti veszélyeknek, így például azoknak a mérgeknek, amellyel megpróbálunk megszabadulni e kellemetlen lakótárstól.

 

A csótány rendkívül igénytelen. Noha meleg vidékekről származik, meglehetősen jól alkalmazkodott a hűvösebb éghajlathoz is. Természetesen itt is igyekszik jó meleg, nyirkos, zárt helyen átvészelni a telet. Ideális élőhelyet talált a sokemeletes lakótelepi házakban.

 

Mindenevő. A morzsáktól a fogkrémig, a ragasztótól a hajszálig mindent elfogyaszt, de sokáig bírja a koplalást is.

 

Lapos testével a legkisebb résekben el tud bújni. Éjszakai, fénykerülő életmódjával elkerüli a legtöbb természetes ellenségét. Ráadásul – méretéhez képest – igen gyors, sebessége eléri a 0,8 métert másodpercenként. Mozgásirányát is gyakran változtatja, ami szintén megnehezíti az elfogását.

 

Az is tény, hogy sokkal ellenállóbb a radioaktív sugárzásnak, mint az ember, de ezzel nem áll egyedül a rovarok között. Az ecetmuslicának például meg sem kottyan a csótányt már rég elpusztító, halálos sugárzás.

 

A csótány életrevalóságát Roger Gold amerikai entomológus szavai is alátámasztják: „Az utolsó élőlény a bolygón egy sziklán zuzmót "rágcsáló" csótány lesz.”

Link to comment
Share on other sites

az emlősöknek viszonylag gyenge az alakmazkodó kéepysége alószinüleg csak az üreg lakók élnék tul az atom katasztrófát. a csótáynank meg van za a előnye is hogy kegyetlen gyosran szaporodik és nagyon alkalmazkodó. évente uj vegyszerket kell bevetni elene mert emgszokja és imunis lesz rá.

Link to comment
Share on other sites

az emlősöknek viszonylag gyenge az alakmazkodó kéepysége alószinüleg csak az üreg lakók élnék tul az atom katasztrófát. a csótáynank meg van za a előnye is hogy kegyetlen gyosran szaporodik és nagyon alkalmazkodó. évente uj vegyszerket kell bevetni elene mert emgszokja és imunis lesz rá.

lángszóró...

Link to comment
Share on other sites

A növényeket nem igazán élőlényként szoták emlegetni.

 

Azta ........... Ez durva volt! :P

Szerintem a növények szintetikus anyagok :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Egyébként jah, a csotányok talán a legintelligensebb élőlények a Földön.

Módosította Nietzsche
Kerüld a trágár kifejezéseket! (a csillagozás és egyéb helyettesítő karakter se elfogadott)
Link to comment
Share on other sites

És szerinte a zuzmók nem élőlény? Amúgy tudja mindenki, hogy aki/ami igénytelen jobban elviseli a fizikai változásokat. Amúgy érdekes cikk volt, kössz. :)

Az a vicc, hoyg a csótány nem igénytelen, nagyon tiszta élőlény, egyik műsorban láttam a diszkoverin, hogy folyamatosan tisztítják magukat :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...