Jump to content
PirateClub.hu

Testvérek és szerelmek


Szipi
 Share

Recommended Posts

Testvérek és szerelmek

 

Az, hogy valaki hányadiknak született a családjába, az egész életét - így a párkapcsolatait is - meghatározza, állítja egy amerikai pszichológus

Minden gyerek más és más - még egy családon belül is, ahol a szülők ugyanolyan szeretettel és figyelemmel fordulnak a "kicsi", mint a nagyobb testvér felé. A családban elfoglalt pozíció (tehát egykeként nőtt fel az illető, vagy hányadik testvérként született) azonban az egyén egész életét, későbbi személyiségét is befolyásolja.

Egy amerikai tudós, Kevin Leman szerint a születési sorrend arra is nagy hatással van, hogyan viselkedik valaki egy párkapcsolatban: melyek azok a sorozatos hibák, amiket elkövet, ki illik hozzá, és kivel jön ki nehezebben.

 

Az elsőszülött

A legtöbb - és persze ideális - esetben, az elsőként született gyerekek szülei általában felelősségteljesek és megbízhatóak, de gyakran idegesek, következetlenek és "kísérleteznek" a gyerekkel. Ez azonban ahhoz vezethet, hogy túlságosan sokat követelnek a gyermeküktől, egyben mindentől megpróbálják megóvni. Az elsőszülöttek igazi vezetők, akik "sikerre vannak ítélve" - szervezettek, komolyak és könnyen alkalmazkodnak a legváratlanabb helyzetekhez is. Ugyanakkor az elsőszülöttek vágynak az elismerésre és az elfogadásra, így hajlamosak saját magukat háttérbe szorítani, és másokért élni. A legtöbb elsőszülött maximalista: a tökéletességre törekszik, és nehezen viseli a kritikát.

A párkapcsolatok szempontjából az elsőként születetteknek meg kell tanulnia spontánabbnak és könnyedebbnek lenni. Mivel készségesen kiszolgál másokat, meg kell tanulnia nemet mondani - de az is lényeges, hogy másokkal szemben se legyenek túl nagy elvárásai; ne akarja elérni, hogy mindenki úgy álljon az élethez, mint ő.Az elsőszülöttek legnagyszerűbben a játékos és könnyed legkisebbekkel jönnek ki - sok dologra megtaníthatják egymást. A legfiatalabb "lazíthat" az elsőszülött hozzáállásán, míg ő megtaníthatja a "kicsit" a felelősségvállalásra.

 

A középső gyerek

Ha megérkezik az első kistestvér, a szülők feszültsége csökken, hiszen tudják, hogy mikor mit kell tenni: gyakorlottabbak, így sokkal lazábbak a gyerekekkel - így a másodiknak, harmadiknak született gyerekek általában "tökéletes ellentétei" a legidősebbnek. A középsőnek született gyerekek a legtöbbször igen szociálisak, sok barátjuk van és nagyszerű diplomaták, hiszen hamar megtanulják a kompromisszumkötés művészetét. Mivel nem kapnak olyan sok figyelmet, legtöbbször keveset árulnak el saját magukról és a gondolataikról; ezeket megőrzik azoknak, akik igazán rájuk koncentrálnak - és igyekeznek nem támadási felületet nyújtani az idősebb és a fiatalabb testvéreknek. A középsőként született gyerekek általában igen hűségesek, és ragaszkodnak a barátaikhoz, kedvesükhöz.

Ha egy középsőnek született szerelmes lesz, meg kell tanulnia megnyílni a párja előtt, hiszen mindkettőjüknek szüksége lehet arra, hogy kifejezzék az érzéseiket. A középsőként születettek folyton másokhoz mérik magukat, ezért szükséges, hogy megtanulják becsülni a saját értékeiket és ne legyenek irigyek.A középsőnek születettek a legkisebbekkel alakíthatnak ki nagyon jó kapcsolatot: a legfiatalabbaknak könnyebb megnyílni, ráadásul ők azok, akik inkább szeretnek tündökölni, így a középső a háttérbe húzódhat.

 

A legkisebb gyerek

Mivel a legkisebbet már nem csak a szülei várják, hanem a testvérei is, általában mindig ő van a figyelem középpontjában - még akkor is, ha neki ez nincs túlzottan ínyére. Az utolsónak született gyerek viszonya a családjához legtöbbször ambivalens: egyik pillanatban még babusgatják, a másikban azonban kihasználják gyengeségét és tudatlanságát, és a testvérei gyakran vádolhatják azzal, hogy túlságosan elkényeztetett. Az utolsónak születettek ezért gyakran túl hevesek, türelmetlenek, és nem törődnek a következményekkel, hiszen mindig lesz valaki, aki "kimenti" őket a veszélyesebb helyzetekből. A legfiatalabb gyerek igazi "primadonna", aki mindenkit elbűvöl, és bármilyen csínytevésben vesz is részt, mindig megbocsátanak neki.

A legfiatalabb gyereknek meg kell tanulnia felelősséget vállalni a tetteiért, és nem szabad folyton másokat hibáztatnia, ha esetleg nem úgy történnek a dolgok, ahogyan azt ő szeretné. Az utolsónak születettek ugyanakkor készek mindent bevetni azért, hogy elérjék a céljaikat, így gyakran kaphatjuk őket azon, hogy megpróbálnak manipulálni másokat.

 

Egykék

Az egykék egyszerre viselik magukon a legidősebb és a legfiatalabb gyerek jellemzőit: mivel csak felnőttek vették őket körül, korán érnek, komolyak és megfontoltak, viszont a szülők, nagyszülők figyelme csak az övék, így gyakran hisztisek, elkényeztetettek és nehezen viselik a visszautasítást. Az egykék legrosszabb tulajdonsága az állandó megfelelési kényszer: mindegy, mit csinálnak, azt tökéletesen akarják csinálni - a maximumot pedig nemcsak másoktól várják el, hanem saját maguktól is.

Az egykék hajlamosak arra, hogy kritizálják a kedvesüket, bármennyire is szeretik őt. Sokszor túlságosan óvatosak, és nehezen teszik meg az első lépést.

Link to comment
Share on other sites

én elsőszülött vok, és sokminden igaz belőle......... :rolleyes: szipi

Link to comment
Share on other sites

hm igazat ír...^^

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

érdekesek az ilyen leiratok, hisz sokmindenre fény derül, amire idáig nem kaptunk választ vagy nem fedeztük fel magunkban. szipi :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...