Jump to content
PirateClub.hu

Két eltévedt bálna


Szipi
 Share

Recommended Posts

Egy kaliforniai hídnál torpant meg a két eltévedt bálna

Ismét utat tévesztett a kaliforniai Sacramento-folyóban azon két hosszúszányú bálna, melyek hetek óta a folyó deltájában köröznek. A két emlős egy nappal korábban már jelentős haladást ért el annak érdekében, hogy visszatérjen a Csendes-óceánba, ám egy forgalmas hídnál megtorpantak

Bár a folyó egy relative szűk részén álltak meg a múlt héten, hétfőn már egy szélesebb részen sikerült megtorpanniuk, ahol igen sok hajó jár. A váltás egy bátorító lépés után következett be, melynek során az állatok 24 óra alatt mintegy 44 kilométert haladtak.

Jelenleg csak úszkálnak, ám a szakemberek arra számítanak, hogy a bálnák meggondolják magukat, és tovább haladnak az óceán felé. Anya és borja a hétfői napot a Benicia-Martinez híd közelében töltötte, mintegy 83 kilométerre az óceántól. Először május 13-án szúrták ki a két emlőst a Sacramento-kikötőben. Mintegy 100 hajó szállította a bálnamegfigyelőket, a parti őrség pedig számtalan úszót tartóztatott fel, akik a bálnákat próbálták megközelíteni.

A biológusok abban reménykednek, hogy amennyiben sikerül több mint két hét elteltével az állatokat a folyó sósabb vizébe terelni, az megkönnyítené a fizikai terhelést, melyet az édesvízi tartózkodás ró a bálnákra. A kutatókat különösen azon sebek aggasztják, melyek a hétvége során az állatok bőrén megjelentek. A kutatók egyelőre a bőrminták teszteredményeire várnak, hogy megállapíthassák a sebek okát.

A hosszúszárnyú bálnák hosszú édesvízi tartózkodása komoly bőrkárosodáshoz vezetett, mely sérülékenyebbé teszi őket a kórokozókkal szemben, melyek természetes, sósvízi közegükben nem veszélyeztetné őket. A páros egészségügyi problémái ellenére, egyelőre nem tervezik a bálnákat a Golden Gate felé terelni. Ugyanakkor azt sem tudják előre vetíteni, hogy a bálnák mikor indulhatnak meg ismét.

A kutatók egyelőre azt sem tudják, hogy a bálnák vasárnap kora délután miért indultak meg, ráadásul pontosan ugyanazon időpontban, amikor egy héttel korábban elhagyták a kikötőt is. Mindkét bálna mély sebekkel rendelkezik, melyeket valószínűleg hajócsavarok okoztak. Az állatorvosok úgy hiszik, hogy a vasárnap az állatokba fecskendezett antibiotikum lelassítja a károsodást. A kutatók felkészültek egy második dózisra is.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

sajna nem tudok róluk semmi mást. de azért elképesztő, hogy egy sós és édesvíznek ekkora hatása legyen rájuk. nem is tudtam. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...