Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
Mosogatorongy

Lassít az „átkozott” vírusirtó?!

Recommended Posts

2021. 01. 20

 

Egy kényes témáról szeretnénk elfogulatlanul írni: néha megtörténhet, hogy a vírusirtó szoftver annyira leterheli a processzort, hogy a számítógép szinte használhatatlanná válik. Ilyenkor általában elszabadulnak az érzelmek, és nehéz logikusan meglátni a hiba okát. Cikkünkben ezért igyekszünk alaposan körbejárni a kérdést.

A vírusirtó szoftverek mélyen beépülnek az operációs rendszerbe: alapvető jogosultságokat szereznek, a legtöbb folyamatot átvizsgálják, felügyelik a különböző aktivitásokat. Éppen ezért bizonyos értelemben érzékenyek is: ha egy harmadik szoftver például másodpercenként kapcsolódni szeretne egy távoli szerverhez, és onnan le akar tölteni egy képfájlt, akkor a vírusirtó alapértelmezés szerint minden egyes kapcsolódási kísérletet és letöltést ellenőrizni fog, ez pedig nyilvánvalóan erőforrásokat is igényel.

lassit-a-virusirto-kiemelt.jpg

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minden egyes népszerű vírusvédelmi szoftver számítógépek millióin fut, így a hagyományos gyártók esetében ha egy általános hiba kerül a szoftverbe, az szinte azonnal kibukik és javításra is kerül. Így ha azt tapasztaljuk, hogy az X vírusirtó telepítése után a gépünk akadozik, és a telepített védelmi szoftver túlságosan sok erőforrást igényel, akkor az szinte soha nem egy általános hiba, hanem valamilyen egyedi technikai probléma.

A vírusirtó szoftver mellé nem szükséges más védelmi szoftvert telepíteni. A különböző böngésző-kiegészítők vagy ingyenesnek hirdetett kémprogramvédelmi alkalmazások gátolhatják a telepített vírusirtó működését. Megtörténhet, hogy egy ingyenes alkalmazással kéretlenül települ valamilyen védelmi kiegészítő, egész pontosan a felhasználó telepíti ezt, amikor a tovább gombot gyorsan megnyomja néhányszor egymás után, és nem ügyel arra, hogy milyen választási lehetőségek vannak bepipálva.

Forrás:  gdata_virusirto_logo.png

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×