Jump to content
PirateClub.hu

Don A. Stuart - Az izé (1992)


Recommended Posts

.:. Don A. Stuart: Az izé .:.

Írta: Don A. Stuart [John W. Campbell Jr.]
Fordította: Lukács Anita
Megjelenés: Analógia Sf és Fantasy Antológia. Valhalla Páholy, Budapest, 1992, 101-140. o.
Az epub lezárása: 2019. július 31.
File: Stuart_Don_A-Az_ize-ValhallaPaholy-Bp-1992.epub (428 kb)

Stuart_Don_A-Az_ize-ValhallaPaholy-Bp-1992-pici.jpg

1938. augusztusában Az Astounding Science-Fiction magazinban megjelent John W. Campbell Jr. amerikai sci-fi író „Who Goes There?” című kisregénye. A Don A. Stuart írói álnéven jegyzett művet ma már minden idők egyik legjobb fantasztikus kisregényének tartják. A történetben egy antarktiszi kutatóállomás személyzete egy évmilliókkal ezelőtt lezuhant és jégbe fagyott idegen űrhajtót talál. A jármű felolvasztott utasa - melyről kiderül, hogy képes imitálni bármely élőlény testét és személyiségét – gyilkolni kezdi a tudósokat...

A kisregény ötlete alapján 1951-ben bemutatták Howard Hawks és Christian Nyby rendező amerikai sci-fi-horror filmjét, a fekete-fehér „The Thing from Another World”-öt, mely Campbell novellájának első filmes feldolgozása. A legfőbb különbség az íráshoz képest, hogy az idegen lény humanoid, sejtszerkezete a növényekéhez hasonlít, és nem rendelkezik a novellában fontos szerepet játszó utánzó képességgel.

John Carpenter négyéves (1952), amikor egy vidéki moziban megnézi a filmet, amely óriási hatást gyakorol rá, melynek nyomán az általa rendezett filmet („The Thing” = A DOLOG) 1982. június 25-én bemutatják a Hollywood Pacific Theatre-ben. 2011. október 10-én bemutatják az 1982-es mű előzményfilmjét, ugyancsak „The Thing” címmel. A norvég Matthijs van Heijningen által rendezett film sztorija pontosan ott végződik, ahol Carpenter alkotása kezdődik, és alapvetően a korábbi filmben csak kiégett, halott helyként látott norvég bázison történteket meséli el. (Az ismertető forrása: Chief Brody)

Letöltési link:

https://data.hu/get/11960247/Stuart_Don_A-Az_ize-ValhallaPaholy-Bp-1992.epub

 

  • Like 3
  • Thanks 14
Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...