Jump to content
Sign in to follow this  
ica

Bűnösnek vallotta magát az orosz kibertolvaj

Recommended Posts

Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora kárt okozott, de egy bűnszervezet tagjaként Roman Szeleznyev legalább 170 millió dollárt lopott el.

 

A világhírűvé vált orosz kiberbűnöző, Roman Szeleznyev bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban – tudta meg a forrásként a vádlott 11 oldalas kézírásos vallomására hivatkozó Sputnik hírportál.

 

Valerij Szeleznyev parlamenti képviselő vlagyivosztoki születésű fia először 2011-ben került a hírekbe, amikor azzal vádolták meg, hogy a Track2 nicknevet használva sorozatosan követett el számítógépes bűncselekményeket: bankoktól és kártyatársaságoktól sok millió dollárt lopott el. Több évnyi üldözés után végül 2014. július 5-én az amerikai titkosszolgálat tartóztatta el a Maldív-szigeteken, majd átszállították először Guamra, utána pedig Seattle-be  – emiatt az orosz hatóságok panaszt is emeltek azzal az indokkal, hogy az amerikai ügynökök és a maldív kormány nem tartották be a nemzetközi szabályokat a letartóztatás során, és emberrablásnak minősítették az esetet.

 

 

szeleznyev.thumb.jpg
 

 

 

Seattle-ben Szeleznyevet bíróság elé állították, a vád pedig öt rendbeli banki csalás, nyolc rendbeli számítógépes rendszer veszélyeztetése bűncselekmény, valamint öt rendbeli személyazonossággal való visszaélés volt. Eredetileg az szerepelt a vádiratban, hogy Szeleznyev 3 millió hitelkártya adatait szerezte meg, de végül „csak” 1,7 millióra sikerült bizonyítékot találni, a csalási vádpontok száma viszont 38-ra emelkedett, és a bíróság tavaly nyáron ki is mondta bűnösségét.

 

A híradás szerint a férfi teljes egészében elismerte bűnösségét az ellene felhozott vádakban, és leírta, hogy fél ugyan a büntetéstől, de meg is könnyebbült („I do accept full responsibility for everything. I am afraid of my punishment, but I am relieved to have finally got caught as the life of criminal is no good life at all”). Azt is leírja, hogy sok rossz döntést hozott életében, és képességeit inkább az emberiség érdekében kellett volna felhasználnia, de önzése és kapzsisága a bűn útjára vezette.

Az ügyészek 30 év börtönbüntetést kérnek kiszabni a 32 éves Szeleznyevre, ítélethirdetés április 21-én várható.

http://www.thedailybeast.com/articles/2017/04/08/why-being-a-russian-superhacker-sucks.html

Forrás:itcafe

Téma megosztása


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Jelenleg olvassa   0 members

    No registered users viewing this page.

×