Jump to content
Sign in to follow this  
ica

Gonosz telefonos átverés egyszerű kérdéssel

Recommended Posts

Hall engem? Igen? Akkor köszönjük megrendelését!

 

A telefonos átverések korának még nincs vége, sőt. Egyik olvasónk azzal kapcsolatban keresett meg, hogy ismeretlen számról kap rendszeresen hívásokat. A vonal végén legtöbbször néma csönd fogadja, de nem mindig van ez így.

Először meg akartam nyugtatni, bejövő hívásért nem számlázhat a szolgáltató, ám válasza alapján, miszerint néha előfordul, hogy egy kedves női hang némi várakozást követően angolul megkérdezi, hallani-e a hangját, megpróbáltam alaposabban utánanézni a kérdésnek. A Daily Dot még február elején írt egy hasonló esetről, ahol valamilyen szolgáltatást próbáltak rásózni a vonal túlsó felén lévőnek, majd szintén feltették a kérdést: hall engem?

https://www.dailydot.com/debug/robocall-can-you-hear-me-scam/

 


 

A jelek szerint Magyarországon is felütötte a fejét az az alattomos módszer, amiről a Better Business Bureau jelentése is ír.
www.bbb.org/boston/news-events/bbb-scam-alerts/2017/01/beware-the-can-you-hear-me-scam/ 

 
Eszerint az USA és Kanada területén egyre gyakoribb, a kéretlen esetek több mint felében előforduló, egyébként a telefonhívások során nem ritka kérdést azért teszik fel az egyébként az előre felvett hanganyagban (robocall), hogy az áldozat hangját és igenjét bizonyítékként használhassák fel, mintha szolgáltatást rendelt volna. Amennyiben a készülék kijelzi a hívó számát, lehetőség van annak blokkolására, illetve jelenteni is lehet a szolgáltató felé, amelyik megfelelő számú bejelentés alapján intézkedni képes.
 
Többféle módon is védekezhetünk az ilyen típusú csalások ellen: vannak, akik nem veszik fel az ismeretlen, vagy rejtett számról érkező hívásokat, de ez nem minden esetben kivitelezhető. Ha mégis felvesszük a telefont és kiderül hogy robothívást kaptunk, semmiképp ne kezdjünk "navigálni a menüben" élő operátor után kutatva, hanem bontsuk a vonalat. A bejövő hívásokért belföldön nem kér pénzt egyik hazai szolgáltató sem, így attól nem kell félni, hogy indokolatlanul nagy számlát küldenének. Érdemes lehet feljegyezni a hívás pontos időpontját, ha esetleg a későbbiekben szükség volna rá. A számokat a mai modern telefonokon is lehet blokkolni, illetve a szolgáltatónál is kérhető ez az intézkedés.

 

Forrás:itcafe

Téma megosztása


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Jelenleg olvassa   0 members

    No registered users viewing this page.

×