Jump to content
PirateClub.hu

Hekkerekről készült a legélethűbb sorozat [Mr. Robot]


ica
 Share

Recommended Posts

A Mr. Robot szakít a hagyományokkal, és hülyeség helyett olyan megoldásokat mutat, melyek akár az életben, egy igazi támadásban is működnének.

9808431_56b70c0dac068ffcd682277c986a2a91

 

A hekkerek a moziban és a tévében általában a valóságtól annyira távol álló hülyeségeket csinálnak, miközben tűzfalakat és rendszereket törnek meg, hogy még az is nevetségesnek látja a dolgot, aki a rendszermérnökségben odáig jutott, hogy tudja, mi a különbség a Facebookon a privát üzenet és a falra kitett posztok között. A Mr. Robot című amerikai sorozatban azonban szakítanak ezzel, és szánt szándékkal a lehető legpontosabban akarták megmutatni, hogy is megy ez a hekkerkedés a valóságban.

 

 

mr-robot-banner.jpg

 

A számítógépes hekkerek a filmekben olyan figurák, akik a lehető legvarázslatosabb dolgokat művelik a számítógépekkel. Az ábrázolásukban fontos szerepet kap, hogy a készítők kiemeljék, ezek az emberek tényleg varázslók, azt tesznek a számítógépekkel, amit csak akarnak. A baj csak az, hogy ez a nagy számítógép-bűvölés egy egészen kicsit sem látványos, vagyis filmen nehezen eladható.

 

Ezért aztán a filmek általában egymásra licitálva próbálják a valóságtól a lehető legtávolabb álló filmes eszközökkel bemutatni, hogy is dolgoznak a hekkerek. Van pár alap dolog, ami rendszeresen előkerül. Az egyik a monitoron folyamatosan ömlő karakterek látványa, a másik meg a villámsebesen gépelő hekker. Ha hiszünk a filmeknek, mindkettő fontos dolog, sőt, fokozásukkal a hekker tudását is jellemezhetjük, minél több a villogás a képernyőn, és minél gyorsabban gépel a számítógépzseni, annál kivételesebb tehetségű emberről lehet csak szó. Ez nagyjából ebben a jelenetben csúcsosodik ki, mikor az NCIS-ben két idióta egy billentyűzeten áll neki gépelni, hogy még erősebbek legyenek. Szerencsére az okos főnökük kihúzza a gépet, puff, nesze neked, gonosz hekker.

 

http://indavideo.hu/video/NCIS_-_ket_idiota_es_egy_billentyzet

Lehet ezt máshogy

 

Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a film- és sorozatkészítők valamiféle versenyben vannak egymással, hogy ki tudja a lehető legbénábban és legpontatlanabbul bemutatni, milyen is az, mikor számítógépes szakemberek (most hagyjuk, hogy jólelkű vagy bűnöző arcok ők) betörnek egy rendszerbe. Az USA Network új, a héten véget ért sorozatában, a Mr. Robotban ezzel szemben olyan szintű élethűség van, hogy szinte gyanús, hogy valakik nem kifejezetten oktatni akarták a nézőket, hogy ők is képessé váljanak a sorozatban látottakra.

Biztonsági szakértők egész sora dolgozott a sorozat egyes jelenetein, és a végeredmény sokszor az lett, hogy szintre pontról-pontra végig lehet csinálni azt, amit a képernyőn látunk, és csak a legritkább esetekben kell azt mondani, hogy na jó, azért az életben ez nem egészen így megy.

 

 

9808435_d3ba5ded2b0e6f7bb4f756ec5e2fb074
Elliot
Fotó: usanetwork.com
 
 

A sorozat főszereplője Elliot, aki nappal egyszerű rendszergazda, éjjel viszont nagymenő hekker. Ez a nagymenő hekkerség általában kimerül abban, hogy Elliot mindenki leveleit elolvassa, mindenki gépét feltöri, és ha úgy látja, segít megoldani egy-egy problémát. Persze ez önmagában elég hamar kipörgethető alapötlet lenne, így a sorozat valójában arról szól, hogy Elliot néhány másik társával együtt hogy fekteti két vállra a világot tulajdonképpen a markában tartó mamutcéget, az E Corpot.

 

A dolog szépsége, hogy szinte minden, számítógépes jellegű részlet a lehető legvalóságosabb. Az egyik szakértő, a sorozat hihetőségéért felelős Michael Bazzell szerint ez pontosan azért volt, mert tudták, olyan már volt, hogy a hekkelést rosszul ábrázolták, ők azt akarták, hogy a nézők azért is maradjanak a képernyő előtt, mert tudják: ami ott történik, az kis túlzással a valóság. Sam Esmail, a sorozat rendezője külön kérte, hogy a szakemberek addig dolgozzanak a történeten, míg a megoldás valami olyan lesz, ami a valóságban is működhetne. Ezért van, hogy Elliot és társai csupa létező dolgot használnak. Sokszor fut a gépeken egy Kali nevű, létező Linux-disztribúció,

https://www.kali.org/

 a begépelt parancsok is léteznek, és az összes megoldás valós IT-biztonsági alapelvekre és azok alkalmazására épül.

 

96,56 százalékban működik

 

A végeredmény olyan jó lett, hogy a Redditen

https://www.reddit.com/r/MrRobot/

 már az a menő, ha valaki pontatlanságot vagy valószerűtlenséget talál a sorozat megoldásai között

https://www.reddit.com/r/programming/comments/3hz1n1/exploring_the_hacker_tools_of_mr_robot/ 

 Persze ilyenből is van pár, de ezek általában ésszerű indokkal megmagyarázható dolgok. Az egyik ilyen, mikor a történet szerint Elliot azt a feladatot kapja, hogy kenje rá egy rendszer támadását valakire úgy, hogy a támadás közben született adatfájlok egyikébe beleírja a célszemély gépének IP-címét. Az IP-cím az a számsor, amivel egyértelműen azonosítani lehet bármilyen számítógépet a hálózaton, így az interneten is. A baj csak az, hogy a sorozatban mutatott IP-cím egészen biztosan nem létezik, hiszen az egyik eleme nagyobb 255-nél, márpedig ezt a szabályok nem engedik. A show készítői szerint egyszerű a magyarázat: valós IP-címet nem mutathattak, mert azt a törvény tiltja, pont úgy, ahogy valós telefonszámot sem látunk soha a moziban vagy a tévésorozatokban (ezért kezdődik minden telefonszám 555-tel).

 

9808485_43569ebf152e29c8d6a5e736e9ddc588
Fotó: usanetwork.com
 

A másik sarkalatos pont a jelszavak feltörése. Elliot és barátai általában extrém gyorsan törnek fel jelszavakat, és bár a készítők pontosan tudják, hogy az életben azért ez nem így megy, kénytelenek voltak kompromisszumot kötni. „Ha azt akarnánk megmutatni, hogy megy igazából az ilyesmi, a teljes évad azt mutatná, hogy fut a John The Ripper”

https://en.wikipedia.org/wiki/John_the_Ripper 

– mondja Bazzell, aki szerint elég, ha ők azt mutatják meg, mi az a szint, ahol a megoldás még működik, de közben nem akasztják meg a történetet hetekre csak azért, hogy tényleg valószerű legyen a sorozat.

 

Hasonló történik, amikor a sorozat egy szereplője megtöri egy másik szereplő Androidos telefonját, amíg az zuhanyzik. Egy SD-kártyáról a telefonra másolt kis programmal látszólag alig fél perc alatt megy az ilyesmi. Sokan felrótták a készítőknek, hogy bár a képi megoldások alapján valóban így megy, mikor valakinek lehallgató programot telepítenek a mobiljára, azért a 30 másodperc kicsit kevés. Ezen lehet vitázni, bár a tévében valójában azt látjuk, hogy amíg valaki lezuhanyzik, megtörik a telefonját – ez már nem is tűnik annyira lehetetlennek.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...