Jump to content
PirateClub.hu

Kedvelt kirándulóhelyek Magyarországon.


Kebella
 Share

Recommended Posts

Lillafüred

 
 


Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, közigazgatási szempontból Miskolc része, földrajzilag a Szinva patak völgyében fekszik.
Turisztikai jelentősége kiemelkedő, hiszen az ország egyik legjobb adottságokkal büszkélkedő hegyvidéki üdülőhelye, számos látnivalóval, gyönyörű tájakkal.
Nem csak a túrázók, hegymászók, kirándulás szerelmeseinek egyik kedvelt célpontja Lillafüred, de a vadászok körében is nagy népszerűségnek örvend.
Azt illetően, hogy honnan is ered a település neve, megoszlanak a vélemények, mégis legtöbben azt a változatot tartják helyénvalónak, mely szerint gróf Bethlen András, feleségéről, báró Vay Lilláról nevezte el a helyet.

 


Lillafüredi vízesés

 

Magyarország legnagyobb esésű vízesése, amit a Palota-szálló építésekor alakítottak ki, tehát nem természetes képződmény.
A víz húsz méter magasról zúdul a mélybe.
Télen, amikor a vízesés befagy, olyan látvány tárul elénk, mintha egy mesében lennénk.

 


Palotaszálló

 

A szálló megépítésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, akit első látogatásakor elbűvölt a táj szépsége.
A szállóból a kilátás a Szinva patak völgyére és a Hámori-tóra nyílik.
A nagy teraszok, a főbejárat fölött emelkedő torony, az épület alatt kialakított függőkert mind a középkori hangulatot idézik.

 


Függőkert

 

A Palotaszálló egy meredek emelkedő tetején található, ennek megerősítésére alakítottak ki egy támfalakkal tagolt teraszos sétány-rendszert. Itt található az Anna-mésztufabarlang, a József Attila-szobor, és az ország legmagasabb (20 méteres) vízesése, valamint István főherceg látogatásának emlékoszlopa.
A függőkertet két oldalról a Szinva és Garadna patakok határolják, tetején a szálló helyezkedik el, az alján kőhídon át Hámor faluba sétálhatunk.

 
                      


250px-Vizeses-Lillafured-Miskolc-Hungary

                                                            


palotaszallo.jpg

 
 


Lillafüredi erdei kisvasút

 


Az erdészet épített 1920-tól kisvasutat (keskeny nyomtávú vasúti vonalat), elsősorban teherszállítási céllal. Jelenleg turisztikai célokra használják.
Indulási állomása Miskolcon, a Kilián városrészben van, és Garadnáig közlekedik, télen fűtött kocsikkal.
Megrendelésre egy szárnyvonalon Andó-kút felé is elmegy a vonat.
Lillafürednél két alagút található a vasútvonalon.

 
                          


lillafuredi-kisvasut-1.jpg

 
 


Lillafüredi barlangok

 

A hegyvidék szépségeiben könnyedén elmerülhetünk, annál is inkább, mivel a hegyek belseje barlangokat rejt, amelyeket az ide látogató turista (természetesen vezető segítségével) megcsodálhat.

A Palota-szállótól nem messze található három barlang mindegyikének van valami jellegzetessége.

Az Anna-mésztufabarlang mészkövei növényi mintákat őriznek, kialakulása miatt világritkaság.
 
Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak.
Járatainak összhossza 1043 m, ebből a bemutatott szakasz hossza 170 m.

A Szeleta-barlang Lillafüredről egy meredek emelkedőn közelíthető meg. Kadic Ottokár feltárása alatt több százezer éves pattintott kőeszközöket találtak, melyek készítőit a barlangról Szeleta-kultúrának (tudományos szóhasználatban seletien) nevezte el.

 
                                                      


barlang.jpg

 


Hámori-szikla

 


Lillafüred előtt, Miskolc felé egy kilométerrel a völgy szurdokká keskenyedik. Ennek mindkét oldalán sziklamászók által kedvelt, természetes fal található.
Január végén itt rendszeresen jégmászó versenyt rendeznek.

 


Hámori-tó

 


A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Először 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastó-ként. A jelenlegi nagyságú tavat a 19. század elején hozták létre a Szinva és a Garadna patakok vizéből a kohászat állandó vízellátása érdekében, melynél gátszakadás a nagy esőzések hatására előfordult. A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. Partján a Neptun Búvárklub épülete található. A tó egyik partján Bánkútra vezető autóút, a másikon festői sétány található.

 
                                      


hamori_to.jpg

 


Pisztrángtelep - A halak Lillafüreden

 


Mivel a lillafüredi pisztrángtenyésztésnek, és horgászatnak nagy múltja van, Lillafüredtől néhány kilométerre a Garadna völgyében pisztrángtelep található, egy bővizű forrásnak köszönhetően.
A látogatók itt friss sült halat is fogyaszthatnak, de kapható friss, illetve füstölt hal is (májustól, szeptember végéig).
Az őshonos sebes pisztrángot már csak itt tenyésztik nagyobb mennyiségben Magyarországon.
Hasonló telep működik a Szalajka-völgyben.

 
                 


pisztrang.jpg

 
 
                                                                                        


sult_pisztrang_telep.jpg

 
 
 


A hely ökoszisztémája, friss levegője tökéletesen alkalmassá teszi túrázásra, felöltődésre.

 


A túrautak tökéletes kiépítésének köszönhetően, a kezdő túrázók is bizalommal vághatnak neki a mesés tájnak, évszaktól függetlenül!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Látnivalók Székesfehérváron és környékén.

 

A Királyok Városa Magyarország egyik legnépesebb városa. Az egyik legnagyobb múltú, és talán a legrégebbi magyar város, a középkori Magyarország fővárosa, hajdani királyi székhely, belvárosa műemlékekben és látnivalókban gazdag.
 

Koronázó tér

 

A magyar műemlékek sorában kiemelkedő jelentősége van a középkori királyi bazilika maradványainak. A királyi bazilikát Szent István építtette. A többször megrongálódott, átalakított bazilika 1543-ig királyaink koronázási és temetkezési helyéül is szolgált. Öt  évszázadon át a magyar állam legfontosabb, legszentebb helye volt.  A romkert nemzeti zarándokhely lett.

 
          

Romkert-regi.JPG

        

Romkert-v1.JPG

1938

                    
 

Koronás Park

 

A középkori Magyarország életének és alakjainak megidézésével várja látogatóit a Koronás Park 2014-től Székesfehérváron. A hagyományos gyerekjátékok mellett kinectes játéksarok, középkort idéző programok, rendelhető színházi produkciók, jelmezes bemutatók kínálnak számtalan élményt. A Koronás Park a történelmi Belvárostól mintegy 5 percre, több mint 1,8 hektáros fás ligetes területen helyezkedik el, mely a romantikus Rózsaliget és a Csónakázó tó szomszédságában található. A történelmi játszópark elemeiben leképezi a középkori koronázó város helyszíneit, (falu, mocsár, erdő, labirintus vár) és legfontosabb eseményeit (koronázási szertartás, lovagi torna, csata). A játékok, a terek térbeli elhelyezése, megjelenése alkalmas arra, hogy a látogatók a park irányított útvonalán végighaladva a középkori várostérkép segítségével a külső részektől a városfalon túl egészen a koronázó dombig eljutva, egyfajta múltbeli városnézésen vegyenek részt. Az irányított útvonalon információs táblarendszer segíti a tájékozódást. A táblákon elhelyezett QR kódok segítségével az információ okos telefonokon is megjeleníthető. A táblák a középkori helyszínek leírásával, térképvázlatokkal, metszetekkel jelenítik meg az egyes helyszíneket - így válik a játék Történelmi túrává. Az egész évben nyitva tartó parkba a gyerekes családok mellett iskolás kiránduló és turista csoportokat is várnak.

  
                       

                                                                                                                                                                                                                                                    
 

Csitáry-kút

 

A Malom- és a Varga-csatorna által közrefogott parkban, a Rózsaligetben található Fehérvár egyik legkedveltebb alkotása, a savanyú íze és magas ásványanyag tartalma miatt nagy népszerűségnek örvendő vizet adó Csitáry-kút. A közel kétszáz méteres mélységből feltörő népszerű ásványvizet - a Csitáry vizet - gyakorlatilag véletlenül fedezték fel termálforrás keresése közben.
 

                                                                                         

csitarykut02.jpg

 
 

Csónakázó tó

 

A Vidámparki csónakázó- és horgász tó az 1960-as években épült meg. Mesterséges tó, melynek végleges kiépítése 1978-79-ben történt meg. A kitermelt földből szigetet hoztak létre mindkét tóban.
A Vidámparki csónakázó tó a város belterületén helyezkedik el, kedvelt pihenő helye a környéken élőknek és az ide érkezőknek is. A csónakázó tó jelenlegi környezete 1998-ban alakult ki.
 

                         

000981704_csonakazo.jpg.jpg_orig.jpg

 
 

 
Királyok parkja

 

Székesfehérváron Palotavárosban, a Palotavárosi tavak mellett található parkot, a Királyok parkjának nevezik. A nevét a Székesfehérváron eltemetett királyok életnagyságú fából faragott szobrairól kapta, melyeket egy fafaragó csoport készített. Láthatjuk itt Géza, Szent István, II. Géza, IV. István, II. Béla, III. Béla és Könyves Kálmán szobrát is.
A park bejáratánál gyönyörű székely kapu áll.
 

                                 

000981697_kiralyok_parkja.jpg.jpg_orig.j

 
 
  Bory vár

 

A város északkeleti határában, az Öreghegyen áll Bory Jenő (1879-1959) romantikus lovagvára, melyet a művész saját tervei alapján, az 1930-as évektől épített, gyakran két keze munkájával 40 nyáron keresztül.
A romantikus lovagvár kiállítóhely, ahol Bory Jenő szobrai és felesége, Komócsin Ilona festményei láthatók.
Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig..
A vár az örökké tartó szerelem és példamutató házasság szimbóluma.  Bory Jenő márványszobrai őrzik a bájos asszonyhoz fűződő szerelme emlékét. A termekben, az udvarban és kertben több mint 500 alkotásból álló műgyűjtemény tekinthető meg.

 
           

bory1.jpg

         

000171517_3.jpg.jpg_orig.jpg

                                              
 

Szerelmes lakatok

 

Romkert közelében található kovácsoltvas kerítést Orcsik Lajos saját költségén készítette a híressé vált, immáron több mint 20 esztendős pécsi kerítés mintájára, ahol már több mint ezer, különféle méretű, színű és gyártmányú lakat lóg.
 

 
Órajáték
 
Az órajáték figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek nevéhez legendák fűződnek. A történelmi alakok először délelőtt tíz órakor jelennek meg zenei kísérettel, majd a város templomaiban egyszerre megkonduló déli harangszó után láthatjuk őket ismét. Ezt követően két óránként, délután kettő, négy és hat órakor vonulnak fel a királyi alakok. A harangjáték zenéje az „Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga” című népének, mely István királyhoz fűződik, és egy középkori dallam, az „O Pastor ae

 
                                      

 
 

Az órajáték különlegessége a 24 órás beosztású számlap. A világos alapon lévő számok a nappali órákat, a sötét alapon lévők az esti és éjszakai órákat mutatják.

 

A 12 hónap nevét felsoroló körívhez kapcsolódik a csillagképeket ábrázoló tárcsa. Ez havonta fordulva a megfelelő ábrát a hónap nevéhez igazítja, így egy év alatt fordul körbe a számlapon.
A csillagtérképen az éjszakai égbolt látható, a hónapokhoz kötődő csillagképek, a Vízöntő, a Halak, a Kos, a Bika, az Ikrek, a Rák, az Oroszlán, a Szűz, a Mérleg, a Skorpió, a Nyilas és a Bak szimbólumaival, továbbá a Tejúttal.

 

 


  Virágóra

 

Székesfehérvár eme érdekes nevezetessége évről évre megújuló virágkertészeti alkotás, mely tavasztól őszig mutatja a pontos időt. Az óra mellett levő, szintén virágokból kirakott dátumot napról-napra átalakítják. A Virágórát 1960 tavaszán valósította meg a Székesfehérvári Szolgáltató Vállalat kertészeti részlege. A Fő utca és a Várkörút közötti parkban Horváth Jenő városi főkertész tervezte a Virágórát.

 
                                             

Szekesfehervar-Viragora.jpg

 
 
 

Mujkó - a király bolondja

 

2007. májusában került elhelyezésre Mujkó, az udvari bolond szobra a székesfehérvári Kossuth utca – Vasvári Pál utca kereszteződésében. Az alkotást Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész a Kortárs Művészeti Fesztiválra készítette, saját költségen. Kocsis Balázsban régen megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegőben lóg. Mujkó figuráját formálták meg végül.

 
           

b2d977235088325c83fecef49d09058a_1.jpg

 
 

Székesfehérvár volt a magyarság első, valódi városa. Ennek megfelelően történelmi nevezetességekben bővelkedik. Feltétlenül érdemes megcsodálni belvárosát, régészeti és képzőművészeti gyűjteményeit, különleges és értékes köztéri alkotásait.

Link to comment
Share on other sites

Én fejér megyei vagyok de nem csak Székesfehérváron van lárnivaló :)

 

Fehérvárcsurgó Károlyi kastély és kastély park is gyönyörű lett Bodajk Gaja völgy Iszkaszentgyörgy Piramite ahol egy piramis kőasztal és kilátó található :)

Fehérvárcsurgó Károlyi kastély

10952465_833264413419030_294523502729372

 

 

Ádám és Éva fa gaja völgyben

11701038_880985818646889_355310378408517

 

 

Gaja völgy

11828757_880985755313562_756206821262592

 

 

Iszkaszentgyörgyi Piramis

11828830_881156808629790_489309110949295

 

 

Gaja völgy Alba Regia forrás

 

10371893_661121500633323_810087837883068

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dunántúl északi részén, a Bécset Budapesttel összekötő M1-es autópálya mellett fekszik, 8 km-re a megyeszékhelytől, Tatabányától a közel 24 000 lakosú város Tata.
 
A Kisalföld keleti csücskében kedvező természeti környezetben épült fel. A XIX. századtól központi fekvése miatt- tizenegy településről vezet út a városba- róla nevezték el a környező községeket is magába foglaló Tatai-medencének.
 
Az Esterházy család több mint 200 éves uralma idején alakult ki Tata barokkos arculata. Fellentári Fellner Jakab városi főépítész tervei alapján épült többek között a  Szent Kereszt-plébániatemplom és az Esterházy-kastély.

 
 

200px-Tatai_Szent_Kereszt_pl%C3%A9b%C3%A

 

3180_20050809_230410.jpg

 

3180_20050809_231505.jpg

 



A tatai Öreg-tó partján álló, késő barokk kastélyt építészeti értékei, díszesen kialakított belső terei, valamint 18. századi eredetű szentimentális kertje és angolparkja teszi egyedi látnivalóvá. Fellner Jakab, neves tatai építőmester tervei alapján épült 1765 és 1780 között, ennek révén vált igazán elismert és keresett szakemberré a fiatal, Tatán letelepedett építőmester.

 



Az Öreg-tó

 

Mesterséges eredetű, az ország legrégebbi halastava. A tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át.

 

tata__var_az_oreg_to_partjan_679528_6363

 

eredetilead18281.jpg

 

 

A város még sok látnivalóval büszkélkedhet: pl.: a Kálvária-kápolna

 
 

Kápolna a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszó Fellner Jakab emlékét őrzi. Az egykori Keresztelő Szent János tiszteletére épült később megsemmisült templom alaköveire épült.

 
                                                                           

300px-K%C3%A1lv%C3%A1ria_k%C3%A1polna_(6

 

 

a Víztorony

 

A kápolnától keletre található a 1968-ban épített, a város vízellátását szolgáló 500 m³–es víztorony. Tervezője Csaó Imre volt, jellegzetes tömbszerű, sokszögű, vakolatlan tégla falazatú torony, 30 méteres magasságával hozzátartozik a domb látványához. Napjainkban a torony műemléki védettséget kapott, és az üzemeltető vízmű nemcsak műszaki létesítményként használja, hanem a toronybelső nagy terében alkalmanként kiállításokat, sőt - az épület kiváló akusztikájának köszönhetően - hangversenyeket is rendeznek.

 

DSCF1894_640.jpg

                                            

01-08.jpg

 
 



 a Kapucinus-templom

 
 

A templom igen egyszerű külseje lenyűgöző barokk belsőt rejt. A kapucinus szerzetesek Eszterházy József invitálására érkeztek a városba. A világtól elzárt atyák három szerzetesi fogadalmát – szegénység, tisztaság, engedelmesség – a barna csuhájukat összefogó fehér kötélöv is jelképezi.

                                                           
 

124_1untc2ti.jpg

 
 



 az Öreg vár

 

A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

          



250px-Tata_castle_04.JPG

                                                                                            

24483_315x235.jpg

 
 

 

Még a főbb látnivalók közé sorolható, az Angolkert

 

 

Angolkert vagy Angolpark, Tatán, a tóvárosi városrészben, az Öreg-tóhoz közel található, egyik bejárata az Erzsébet térről nyílik.
Az Angolkertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A kert kialakításának kedvezett a feltörő források (Kék-forrás, Najád-forrás) vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. A tavat az ott működött Jenő-malom tulajdonosáról nevezték el.1803-ban Kazinczy Frerenc is megtekintette az angolkertet, majd 1831-ben újból visszatért, és gyönyörködött a szép platánsorban. A látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot a Cseke-tó partján. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 1955-től természetvédelmi trület. Az 1960-as években a források működésének megszűnése után itt fedezték fel az Angyal-forrási-barlangot és a Tükör-forrási-barlangot.  Ezek zártak, a nagy közönség számára nem látogathatóak.

              
 

tatai_angolkert_1.jpg

                                                               

tatai_angolkert_3.jpg

              

tatai_angolkert_4.jpg

 
 



a Cseke-tó

 

Tata, a vizek városa, nem véletlen e hangzatos cím, a mindenki által ismert Öreg-tó mellett érdemes felkeresni a város keleti felén fekvő romantikus Cseke-tavat, és az azt körülölelő, gyönyörű ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolparkot.
 

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre. A tavat tápláló források a közeli bányák karsztvízkitermelése miatt az 1960-as években jórészt kiapadtak, a tó vízszintje rohamosan süllyedni kezdett, megmentésére az Öreg-tóból szivattyúzták át a vizet. A tó igazi horgászparadicsom, a hatalmas platánfák, vízre lógó szomorúfüzek között a tó teljes hosszában sorakoznak a kapásra váró horgászok.
Az egész Angolparkot átszövik a hangulatos kis sétautak, a mindig zöld gyep, a fenséges platánóriások, szomorú füzek elképesztő nyugalmat árasztanak.

 

P1010883%20(Medium).JPG

 

                                          

P1010893%20(Medium).JPG

 


a Török mecset

 


A szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves kis épület érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt.

 

 

                               

P1010902%20(Medium).JPG

 

 

a Vízimalmok

 


A valamikor „vizek városaként” emlegetett Tata varázsát a bőven fakadó, kristálytiszta forrásvizek jelentették. A hajdani mezőváros gazdasági életében fontos tényező volt a molnármesterség.Az angolkertben feltörő források táplálta Kristálypatak számos vízimalom kerekét hajtotta. A jórészt 18. századi, barokk malomépületekben azonban nemcsak lisztet őröltek. A csapómesterek az ún. kallómalmokban szűrposztót ványoltak, vagyis a megszőtt gyapjút vízben sulykolták. Még a 19. században is Tata csapómesterei látták el a Dunántúlt posztóval. Sétáink során a patak mentén tíz lisztőrlő illetve kallómalmot találhatunk, ma már mindegyik műemlék (Cseke-kalló, Jenő-malom, Sándor-malom, Miklós-malom, Czégényi-malom,Tóvárosi-malom, Öreg-kalló, Pötörke-malom, József-kalló, Nepomucenus-malom). Utunk utolsó állomása a tóból kifolyó patak által hajtott, négy kerékre járó Cifra-malom, amely – faragott, „cifra” gerendájának tanúsága szerint –1753-ban épült.

 


000961159_potorke.jpg.jpg_orig.jpg Pötörke-malom      

                                      



53888_315x235.jpg Cifra-malom

 
 

 

a Kiskastély, és a Pálma ház (mely rendezvényházként működik).

 
 

Az Angolpark legkorábbi épülete eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi.

                      
 

000961148_kiskast.jpg.jpg_orig.jpg

 

 

A Hattyúliget utcai bejárathoz közel építette fel Esterházy Ferenc a Pálmaházat. Nyáron a kastélyból idehozták a citrom-, narancs- és pálmafákat.

Az épület kioszkként (étterem zenével) működött, és átjárható volt a Kristály uszodába. Az 1930-as évek végén a tatai egyetemi és főiskolai hallgatók itt rendezték meg a híres Anna-bálokat.

         



000961151_palmahaz.jpg.jpg_orig.jpg             

                                                       



angolkert-palmahaz.jpg

 



Valamint az 1510-ben Tatán lezajlott országgyűlés emlékét őrző Harangláb is.

 
 

000961144_haranglab.jpg.jpg_orig.jpg

 
 

 

Tata második legismertebb jelképe. Fellner Jakab építész és Éder József tatai ácsmester alkotása az Óratorony. 1763-ban készült el, jellegzetessége, hogy faszerkezete tisztán ácsolással, vasszögek felhasználása nélkül, zsindelyfedéssel épült. Az I. világháborúig a haranglábban elhelyezett harangokkal harangoztak temetéskor.
 

Ugyanis a 18. század végén és a 19. század elején a későbbi honvéd laktanya helyén volt a temető. A háború alatt a harangokat leszerelték és beöntötték. 2004. augusztus 20-án adták át a felújított tornyot. Digitális vezérlésű műszer forgatja a mutatókat, melyek minden óra előtt öt perccel megszólaltatják a 495 harangjáték valamelyikét.

 

 

Tata%20Kossuth%20t%C3%A9r6.jpg

                                                                                      Szent Kereszt templom tetejéről.

 

 

Gerecse hegység nyugati lábánál elhelyezkedő a Vértes hegység ölelésében található város Tata számos látnivalóinak és természeti értékeinek köszönhetően kedvelt úti cél a turisták körében.
Minden évben színes programokkal várja az ide látogató turistákat. Ilyen program a Tatai Sokadalom, a Víz Zene Virág fesztivál, Barokk fesztivál, a szabadtéri színpadon rendezett nyári színházi napok. Ősszel pedig az Öreg-tavi Nagy Halászat és a Vadlúd Sokadalom várja az idelátogatókat.

Népszerű a sportolók körében is, az Olimpiai Edzőtáborban készülnek fel olimpikonjaink a versenyekre. Az Öreg-tó a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma, ahol kajak-kenu szakosztály, evezős klub és vitorlás egyesület is működik.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Mezítlábas park, ami mindig nyitva van és ingyenes! 

Fantasztikus élmény akár egyedül, akár családdal!

 

mezc3adtlc3a1bas-4.jpg?w=660&h=492

 

Tabajd

( kis falú, Tabajd, 45km-re Budapesttől )

 

Mi az, hogy Mezítlábas park? Ott mezítláb lehet ?
 
Igen mezítláb lehet sétálni nyárban kellemes árnyékot nyújtó fák között egy patak mellet. 
Egy kis dombról, mely ugyan a Szabadsághegy nevet viseli remek kilátásban gyönyörködhetünk, akár a Vértes-hegységet is láthatjuk a távolban, vagy elleshetünk néhány pillanatot egy nyugalmas kis falu életéből. Lovasokat láthatunk a határban, de előfordul egy-egy fogat is vagy szekér. Eközben a jó levegő biztosított, hiszen ameddig a szem ellát, és még azon túl sincs ipari környezetnek nyoma.
 
Rendben, ez nem hangzik rosszul de miért éppen mezítláb?
 
Nem megkönnyebbülés levenni a cipőt egy fárasztó nap után? Szóval azért mezítláb, mert ebben a parkban kialakítottak egy útvonalat, ahol 21 féle járófelületen kápráztathatjuk el vagy dolgoztathatjuk meg talpizmainkat. Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van bebátorkodhatunk a patakba is, érzékelhetünk itt a hűvöset a vagy éppen a téglaburkolat melegségét. És, hogy nem szoktunk járni kukorica csutkán vagy fenyőtobozon? De lehet! Gyere próbáld ki!
 

mezc3adtlc3a1bas-park-1.jpg?w=660&h=492

 

mezc3adtlc3a1bas-park-2.jpg?w=660&h=492

 

 

 
Maga a séta nem túl hosszú, kisgyerekkel is végigjárható fél óra alatt, vagyis úgy érdemes idejönni, ha más programmal is összeköti az ember. Igazából szerintem ez tényleg gyerekekkel ideális, mert nekik különösen nagy élmény maga a séta is, a park végén pedig egy játszótér várja őket. Ingyenes, és egész évben, a nap 24 órájában nyitva van! Hóban persze nincs túl sok értelme, és most is szakad az eső, de biztos lesz még idén egy-két melegebb nap, amikor be lehet iktatni egy mezítlábas kirándulást. Jó móka, próbáljátok ki!
 

mezc3adtlc3a1bas-5.jpg?w=660&h=492

 

mezc3adtlc3a1bas-6.jpg?w=660&h=492

 

Forrás:
 

http://mezitlabaspark.hu/

mezter_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...