Jump to content
PirateClub.hu

Leáll az Android 4.0 támogatása


ica
 Share

Recommended Posts

Megkezdődött az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) támogatásának leállítása - jelentette be a Google. Első körben a cég a friss böngészőt vonja meg a rendszer felhasználóitól, a Play Services viszont marad.

 

Nem kap több frissítést az Android 4.0-n futó Chrome - jelentette be a Chromium blogon a Google. Eszerint a Chrome 42-es sorszámú kiadása lesz az utolsó, amely fut a sokéves rendszeren, a soron következő, 43-as kiadás már csak Jelly Bean, KitKat és Lollipop operációs rendszerekre lesz elérhető. A 43-as verzió megjelenésétől fogva biztonsági frissítések sem érkeznek majd a böngészőhöz, annak támogatása tehát ugyanúgy lejár, mint tavaly a Windows XP-é.

 

A Chrome-csapat ütemterve szerint a 42-es végleges kiadása április közepén lesz esedékes, ez a verzió május végéig, a 43-as kiadásig számít támogatottnak. Ettől a ponttól fogva a támogatással rendelkező rendszerekre megérkezik a frissítés, Ice Cream Sandwich-re viszont már nem fog. Ezzel egyidőben a böngészőből véglegesen eltávolításra kerül az ICS-specifikus kódbázis is.

 

 

A Google döntése rendkívül aggasztó, a rendszeresen (sőt, vallásosan) frissített Chrome ugyanis a Firefox mellett az Android-felhasználók legmodernebb és legbiztonságosabb böngészője volt. Mivel a szoftverhez a későbbiekben nem jönnek majd biztonsági frissítések, különösen ajánlott Chrome-ról valamilyen egyéb böngészőre, például a fent említett Firefoxra váltani. Az Android Dashboard adatai szerint az androidos telefonoknak mintegy 5,9 százalékán fut jelenleg Ice Cream Sandwich, így konzervatív becslés szerint is sok tízmilliós felhasználói bázisról beszélünk.

 

A Google azzal indokolja a döntést, hogy az Android 4.0 támogatása egyre nehezebbé és költségesebbé válik, amit a rendszer gyorsan zsugorodó felhasználói bázisa mellett már nem érez a cég kifizetődőnek. A Google adatai szerint az elmúlt év folyamán az ICS-felhasználók száma egyharmadával csökkent. "A rendszer támogatása idővel egyre nehezebbé és komplexebbé vált. Minden új funkciót és webes képességet, amit a Chrome-ba építettünk, implementálni és teszteli kellett ICS-re is. Ez gyakran azt jelentette, hogy egyedi megoldásokat, egyedi, rendszerspecifikus kódot kellett írni, ami növeli a komplexitást, csökkenti a teljesítményt és megnyújtja a fejlesztési periódusokat" - mondja a vállalat.

 

Az első lépcsőfok

 

Az androidos Chrome első verziója 2012. február elején jelent meg, még béta állapotban. Az új böngésző nagy zavart okozott, mivel kizárólag az akkor néhány hónapos Android 4.0-n volt hajlandó futni, ami akkor gyakorlatilag csak a Nexus telefonokon volt elérhető. Ezzel a Google kizárta a Gingerbreadet használó tízmilliókat az új böngésző használatából, számukra a Chrome később sem vált elérhetővé. A Google idővel teljesen leselejtezte az Android Browsert, alapértelmezett böngészőként az újabb rendszerekben már a Chrome működik.

 

A Google egyéb szolgáltatásaival továbbra is támogatja az Android 4.0-t, sőt, az azt megelőző verziót, a Gingerbreadet is. Például mindkét verzió megkapja a Play Services hamarosan esedékes 7.0-s kiadását, amely a Play Store mellett a különböző Google szolgáltatások API készletét implementálja. A támogatás megvonása tehát egyelőre kizárólag a Chrome-ra vonatkozik - nem mintha ez nem lenne elég nagy csapás az ICS-en ragadt felhasználókra nézve.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...