Jump to content
PirateClub.hu

Filléres neppertrükk: mikroszálas törlőkendő


ica
 Share

Recommended Posts

Úgy voltam vele, hogy a nanotechnológia, mint hívószó már lecsengett. Jöhet a mikroszál, az új csodaszer, aztán jövőre majd talán a pikobevonat lesz a menő. Nem szoktam hinni a varázslatban, egy rongy meg pláne mit tudhat, amit a kiszuperált alsógatyám nem? De Sipos úr, szerkesztőségi piperkőcünk annyira hitelesen bizonygatta, hogy mikre képes a mikroszálas törlőkendő, hogy már csak a kíváncsiság kedvéért is ki kellett próbálnom. Azóta megváltozott az életem.
 

Eredetileg arról beszélgettünk, mivel érdemes megpucolni a tetőkárpitot. Valamilyen undorítóan koszos Prius-padlószőnyegek is előkerültek a beszélgetésben, amikből szinte tökéletesen kijött a dzsuva némi dörzsölés után, és bizonyos tetőkárpitok is hasonló anyagból készültek, főleg a japán autókban. Én márpedig nemrég beújítottam egy Mitsubishit, amire finoman szólva is ráfért egy alapos takarítás.

 

6809677_edddd59a22d2f30ad1678167e2ffdfea
Bő víz, semmi más
 

Az instrukció úgy hangzott, hogy dörzsöljem be a tetőkárpitot a bő vízzel felitatott kendővel, majd jól csavarjam ki, és majdnem szárazon húzzam ki a koszt. A mikroszálas törlőkendőről tudni kell, hogy első tapintásra nagyon fura, mintha láthatatlan tépőzárral tapadna a bőrünkhoz, ha végighúzzuk rajta – amint ezt megtapasztaltam, hetven százalékkal nőtt a bizalmam benne. A koszkihúzás értelmezhetővé vált, kezdtem megérteni a lényegét. Bemártottam hát a vödörbe, és benedvesítettem a tetőkárpitot a legkényelmesebb helyen, a csomagtartóban ülve.

 

6809679_8392ea92344d3c7d6d9e9141486a4429
Három másodperc eredménye
 

Már az első húzás után gazdagabb lettem egy megvilágosodással: egy halom eddig láthatatlan kutyaszőr tapadt ugyanis a kendőhöz. Egyből megértettem, hogy került a pótkerékvályúba annyi tűlevél, és miért olyan retkes a csomagtartó. Csak ezután esett le, hogy a mikroszál valóban működik, és olyan koszt hoz ki, amit előtte nem is láttam. Elkezdtem dörzsölgetni a tetőt, és csomókban gyűlt össze a kendőn az undorító szőr.

 

Mivel időközben kezdett besötétedni, elhalasztottam a tetőkárpit tisztítását, mert legalább egy fél óra kellett volna, amíg végigérek, és erre most nem volt idő, de vérszemet kaptam, és elkezdtem suvickolni a csomagtartót. Itt már eszembe jutott, hogy csináljak előtte-utána fotókat, bár az alkonyatban elég szégyenletes minőségben sikerültek.

 

6809681_d976bf306ce4e11addeba9f929198b17
A csomagtartó sarka kezelés előtt
 

Én viszont az eredménytől annyira fellelkesedtem, hogy majd' körbetáncoltam az autót. Amit eddig habfújkálással, hosszas porszívózással, spéci kárpittisztítókkal hosszú és verejtékes órák árán tudtam elérni, a mikroszál fél perc dörzsöléssel megcsinálta. A beragadt sarat, és ismeretlen eredetű szürke koszt, az üléstámlára felkenődött fekete valamit két menetben kilencven százalékos hatékonysággal hozta ki a rövid műszálas szőrből, ami a csomagteret borítja. Megrészegülten dörzsölgettem a kárpitot és a szememet felváltva. Nem vagyok biztos benne, hogy az utolsó tíz százalékot, a teljesen vállalható enyhe elszíneződést bármi kihozná.

 

 

6809683_297d6f3761c92fd992c587d43ba2bc20
Kábé tíz perc alatt kész volt a csomagtartó
 

Besötétedett, de én csillogó szemmel vettem célba az utasteret. Lámpafénynél mentem végig az üléskárpiton, döbbenetes eredménnyel. Újszerű lett a plüss. Nem tudtam megállni, csurgattam egy kis tisztítószert a lecserélt vízbe, és átdörzsöltem a műszerfalat is. Máig nem tudok betelni a változás látványával. A barázdás textúrájú műanyagokból is két suhintással kiszippantotta a hónapok alatt rárakódott koszt. Egy szűk óra alatt lényegében újjávarázsolta az utasteret a mikroszálas törlőkendő, körülbelül egy gyűszűnyi vegyszerrel.

 

 

6809687_05bd0652a6cff4580a10e2881c124325
Az oldalkárpit is újszerű lett
 

A mikroszálas törlőkendő nyilván a nepperek álma, de ebben a trükkben kivételesen nincs átverés – tényleg tiszta lesz tőle az autó belseje. Amióta kipróbáltam, fanatikusként terjesztem az igét, és minden kosznak a mikroszálassal megyek neki. Mivel azóta már három is van a háztartásban, érzem a minőségi különbségeket is – a drágább egyelőre tényleg sokkal jobbnak tűnik. De az ötszáz forintos a hipermarketből is más dimenzió egy sima rongyhoz képest.

 

 

Totalcar

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...