Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
ica

Filléres trükk a matt fényszóró ellen?

Recommended Posts

Az utóbbi évtizedben elterjedt műanyag fényszóróburákkal együtt megjelent a tökéletesen lemattult fényszóróbura-jelenség is. Különösen érinti ez a probléma a kevésbé ápolt, dédelgetett autókat. Sokan sokféle megoldással próbálkoznak, hogy megint átlátszóvá tegyék a fényszóróikat.
 

Már írtunk a hagyományos polírozós eljárásról, amikor szakemberhez visszük a lámpást. A műhelyben mechanikai úton tisztítják meg, és polírozzák fényesre az általában polikarbonát burákat. Nincs minden sarkon műhely, meg előfordul, hogy az ember maga szeretné megoldani a problémáit. Vagy csak egyszerűen sajnál/nem tud annyi pénzt kiadni, amennyit egy szakember ezért elkér. Mert vannak, műhelyek, ahol ez a művelet 4-8000 Ft/db.

 

5483676_c65f1b769a9de0902d9296080e31d526
A Ducato lámpa közepén meghagytuk az eredeti állapotot. Ronda, de még nem tragikus
 

A napokban érdekes megoldással találkoztam valamelyik netes fórumon. Az a szerző állítása, hogy 30 másodperc alatt újjá lehet varázsolni egy fényszórót. Nix polírozás, nix szerelés, csak mikroszálas törlőruha meg festékhigító kell hozzá. Sokat modelleztem, így nagyjából ismerem a különböző műanyagok és az agresszív oldószerek egymáshoz való viszonyát, ezért egyszerre voltam szkeptikus és bizakodó. Tehát ki kellett próbáljam.

5483682_6b1c7f1a0b9e126a7b93c617e45b2e78
A kép jobb oldalán a Matiz lámpa eredeti állapota, bal oldalon a nitrós ronggyal áttörölt rész
 

Egy bontóból vettem egy pár Daewoo Matiz meg egy Ducato fényszórót, hogy ne csak egyféle anyagon teszteljünk. A Matiz-lámpák botrányos állapotban voltak, a Ducatóé még a messziről nézve vállalható kategóriába esett. A baj ezekkel a műanyag burákkal az, hogy kívülről (illetve egyes típusoknál belülről is) egy UV-védő lakkréteggel vonják be. Ami idővel, a nap, illetve a fényforrások (különösen a xenon izzók) UV sugárzásának hatására besárgulnak. Azok a burák, amik belülről is megsárgultak, illetve elkezdtek anyagukban repedezni, gyakorlatilag menthetetlenek.

 

1-1.jpg

Első lépés a tisztítás volt, majd a kétféle oldószerrel való kezelés. A szimpla nitrohigítóban nem bíztam, ezért vásároltam acetont is, ha valami megoldja a műanyagot, majd ez. Mert az eljárás lényege az lenne, hogy az agresszív oldószer megmarja a műanyag felületét, és mivel jó sok oldószert kenünk fel a burára, a feloldott műanyagot nemcsak megmarja a kemikália, de meg is folyasztja, majd a folyékony oldat szépen kiterül.

 

5483684_edc198ea867cbfdb0f8cb801437d05e5
A Ducato fényszóró a nitrohigítótól bemattult, csíkos lett
 

A videó tanulsága szerint a dolog működik, de nem tökéletes. Illetve nitróval gyakorlatilag egyáltalán nem működik, tisztább lesz ugyan, de homályos marad.  Az aceton viszont a bura egyenetlenségeit tényleg elsimítja, de sajnos a törlőrongy szálainak nyoma is meglátszik. Ami nagyobb baj, hogy a lakkréteget bár megoldja az aceton, de a műanyagot jobban marja, ezért mire a lakkot letörölnénk, tönkretesszük a burát. Így viszont csúnyán foltos marad ott, ahol még maradt a védőlakkból.

 

5483686_803aeda76b5ae0efcaad5a06a4cf406a
Messziről, hunyorítva egész jó lett az acetonos törölgetés után
 

Ha viszont a hagyományos polírozással próbálkozunk, nagyságrendekkel szebb lesz a végeredmény. Még akkor is, ha kézzel csiszolja meg az ember a burát (excenteres csiszológéppel sokkal egyenletesebb felületet kapunk), és csak pár percig polírozzuk egy alapvetően fényezők által használt géppel. Nem tökéletes, de vállalható így is, és ha pár perccel tovább simogatjuk a szivacskoronggal, abszolút hibátlan felületet lehet elérni.

 

 

5483688_3eaedd08867e1a021e5ac3fea77028d7
Lámpabura javítás nitrohigitóval
 

De nincs otthon mindenkinek polírozógépe. Meg polírozó szere sem. Egyelőre úgy tűnik, ha tartós megoldást akarunk, érdemes egy kimondottan erre a feladatra szakosodott műhelybe vinni a fényszórókat. A bontós, akitől a burákat vettem, elmesélte, hogy neki egy vidéki műhely újítja fel a fényszórókat, darabját 1500 forintért, ráadásul új védőlakk-réteggel is ellátja azokat. Ennyiért már tényleg nem biztos, hogy megéri vesződni otthon (igaz, a neten én csak ennél magasabb árakkal találkoztam).

 

 

5483690_980a637a95781428c405d3ff83901f89
A két Matiz fényszóró. A jobb oldalit felpolíroztam, a bal oldali közepén látni, milyen volt eredetileg mindkettő
 

Totalcar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×