Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
ica

Filléres neppertrükk – lánggal a karcok ellen

Recommended Posts

Filléres neppertrükkel lenyűgözni a sokat látott neppert – na, ez az igazi sikerélmény. Az orra előtt tűnt el a műanyag kárpit karcolása.

 

Az utastér és a csomagtartó műanyagjain éktelenkedő karcokat sokszor semmilyen kencével nem lehet eltüntetni. Ha a lökhárító felújításánál működött a lángszórós trükk, itt is sikerrel járhatunk? De még mennyire!
 

 

A múltkori neppertrükkben megmutattuk, hogy lehet egy megszürkült, lemattult lökhárítót vagy díszlécet egy gázos forrasztókészülék lángjával újjá varázsolni. Igazán látványos javulást lehet produkálni, és mint általában, a sikeren felbuzdulva az ember elkezd gondolkozni: mire lehetne még használni a kezünkben lobogó lángot. Valahol még biztos hasznát vesszük, hiszen műanyag nem csak a kocsi külsején, de a beltérben is akad, igaz, azt általában nem viselik meg a természeti elemek, lényegesen jobb állapotban vannak sok év után is, mint a kaszni külső plasztik alkatrészei.

 

7319349_4725dd8b15b89173c1bc19510c1e6398
Elég egy óvatlan mozdulat, máris ott a ronda karc a műanyagban
 

UV sugárzás kevésbé, víz, sár, mindenféle környezeti hatások szinte egyáltalán nem érik ezeket az elemeket, de a tulajdonos és családja, ismerősei annál mélyebb nyomokat tudnak hagyni a műanyag kárpit elemeken. Véletlenül belerúgunk a térképzsebbe, pakolás közben a kisszekrény hegyes sarkával árkot vésünk a csomagtér peremét védő műanyagdarabba, esetleg valakinek a gyűrűje karistolja meg az ajtókapaszkodót. Ilyenkor egyes műanyagok felülete a karc mellett kifehéredik, és hiába kezeli az ember műanyagápolóval, az anyag színelváltozásán nem segít, ráadásul nem csak a karc mar bele mélyen az anyagba, de mellette is kitüremkedik a műanyag.

 

7319351_d0c1c17de9ed6db3692a88d65add530b
Ilyen kis felülethez nem kell nagyobb lángszóró
 
 

Bár reménytelennek, vagy csak sok munkával, esetleg komplett cserével helyreállíthatónak tűnhet a sérülés, egyes műanyagoknál csodával felérő eredményt lehet elérni egy kis pirózással. Amikor a múltkori kisfilmben is szereplő Octavián megmutattam mindannyiunk kedvenc Becsületes Nepperének a trükköt, egészen a hatása alá került. Azanyád, mutassad csak, hogy csináltad – ennyiből már nem nehéz levenni, hogy újat mutattam neki, és az eredménnyel elégedett volt.

 
7319353_84e141f1a9b437dbaf147b12b22ed113
Ha elég ügyesen használjuk a lángot, szinte láthatatlanná bálik a mély karc
 

Ismét előre bocsájtom, nem minden műanyagnál működik a módszer, mindenki saját felelősségére próbálkozzon, nekem senki ne jöjjön, hogy a kétéves S-klasse komplett műszerfala az én idióta ötletem miatt égett porrá. Tessék ésszel használni a trükköt, kipróbálni egy kevésbé látható helyen, ilyesmi. Én eddig csak kemény műanyag elemeken használtam sikerrel, igaz, a puha műanyagok nem is könnyen karcolódnak.

A videón is jól látszik, a trükk az, hogy nincs trükk, csak egy jól működő zseb-forrasztókészülék kell, ami kellőképpen kis pontra koncentrálja a hőt. Ide a múltkori gázos forrasztó berendezés overkill lenne, egy párcentis karistnál sokkal nagyobb felületen melegítene, és megvolna minden esély egy csinos gépjármű tűzre. Ez a pici készülék erre a feladatra pont ideális, csak gyorsan, megfelelő tempóval áthúzza az ember a szúrólángot a kariston (annak irányával megegyezően), és kész.

 

 

Videó:

http://auto.indavideo.hu/video/Neppertrukkok02
 
Szúrólánggal az autó kárpitjának karcai ellen. Pofonegyszerű és működik.

Ideális esetben a sérülés környékét alaposan megtisztítottam volna, de most a kapkodásban a karistolás után szinte azonnal használtam a mikro-lángszórót. A térképzseben sokkal halványabbá vált a karc, a csomagtartó peremén alig láthatóvá, az ajtófogantyún pedig láthatatlanná varázsolta a felületeti hibát.

Ha sikerült a trükk, befejező lépésként lehet használni valami jó minőségű műanyagápolót is, a kettő együtt már biztos, hogy észrevehetetlenné teszi a hibát. Az alig látszó karcolás sokkal kevésbé fáj az embernek, mint mondjuk a kesztyűtartón, vagy más, szem előtt lévő alkatrészen éktelenkedő karist.

  Mire figyeljen?

– Először is, korántsem biztos, hogy minden kemény műanyag kárpit elem anyaga így reagál a kezelésre. Próbálják ki egy nem látható területen, vagy egy kidobott alkatrészen.

– Gumiszerű anyagokon, poliuretánon, puha műszerfalon meg sem próbáltam alkalmazni, ezek az anyagok nekem ránézésre sem lennének barátai egy sok százfokos lángcsóvának.

– A műanyag melletti szövetkárpitokra, üléshuzatokra, satöbbire vigyázzanak, ezek büdösen égnek, és a tűz pattogását nagyon hangos szitokszavak kísérik. Talán már mondtam, tessék óvatosnak lenni.

– Csak rövid időre szabad egy adott pontra tartani a lángot, különben randán megolvad a műanyag, ez is hangos káromkodással és csapkodással jár. Inkább többször, gyorsan húzza át a felületen a lángot.

– Ahogy ezt múltkor is megjegyeztem, nagymamám aszonta, aki a tűzzel játszik, bepisil. Mielőtt lefekszik, könnyítsen magán, hátha a nagyinak volt igaza.

 

 

Totalcar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×