Jump to content
PirateClub.hu

Klasszikus forralt bor


M0rt
 Share

Recommended Posts

Klasszikus forralt bor

 

kepatmeretezes_hu_forraltbor3_www.kepfel

 

1. Klasszikus forralt bor recept:

  • 1 l vörös vagy fehérbor
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szegfűszeg
  • 2 szegfűbors
  • fél citrom

A citrom kivételével minden hozzávalót tegyünk egy edénybe, majd hevítsük fel forráspontig (a legjobb, ha nem forraljuk sokáig, hogy megmaradjon a bor különleges aromája). Ha ezzel végeztünk, karikázzuk bele a citromot és már fogyasztható is!

 

A recept innen származik:

http://noipont.hu/tuti-forralt-bor-receptek/
Link to comment
Share on other sites

Hello

 

Nagyapám borász volt, és ő mondta mindig, hogy a bort sosem szabad forralni! Se hosszú, se rövid ideig! Annyira kell felmelegíteni, hogy aránylag hamar elolvadjon benne a cukor, és kész! Ez kb olyan 60 °C fok körül lehet. Gondoltam megírom, hogy tudjátok! :)

 

 
Link to comment
Share on other sites

Egy fórumtársam megcsinálta, ő  azt mondta, hogy ezzel könnyebben meglehet gyógyulni a náthás időszakban, a baj az ivásnál kezdődik, mert amikor még meleg a forralt bor, akkor nem érzed annyira, de hidegen :D

 

Én egyébként almás-fahéjast, almás-narancsost szoktam csinálni, de egyszer a kínai édes-savanyú mártás elvén alma-lime citromos forralt bort csináltam, messziről kerüljétek!!! Én is csak kísérleti jelleggel próbáltam ki.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

0e039251e8ca5f1be6a10f81188587ccefabeaec

  • Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.

  • „Ütős” forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.

  • Pikáns forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.
 

Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről.
 
Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chili paprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszel, amelyre süvegcukrot és rumot öntesz, majd meggyújtod. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a „borkölteménynek”.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...