Jump to content
PirateClub.hu

Szuperkompakt telefontöltőt fejlesztett ki két szlovák egyetemista


hankock
 Share

Recommended Posts

Az Apple-nek nem jutott eszébe, így szlovák fejlesztők aratnak sikert szuperkompakt mobiltöltőjükkel. Nem csak iPhone-nal, androidos telefonnal is működik.

Pofonegyszerű alapötlete ellenére eddig egyetlen cégnek sem jutott az eszébe, hogy a CulCharge nevű minitöltőhöz hasonló kiegészítőt gyártsanak. Egy kulcstartóként hurcolható, vagy akár a pénztárcában is elférő kütyüről van szó, amelynek egyik végét a számítógép vagy más eszköz USB-portjába, a másikat pedig a telefonba lehet bedugni a töltéshez.

Egy töltő a lakáskulcsod mellé

A minitöltő több változatban is kapható, az új és régi iPhone-okkal működő változatban, illetve bármilyen micro-USB-n vagy mini-USB-n tölthető telefonnal - ilyen a legtöbb androidos és windowsos készülék - kompatibilis modellként. A töltésen kívül a kütyü adatkábelként is használható, és hat centiméteres hosszúságával ez a világ legkisebb mobiltöltője/adatkábele. Ha valaki irodában, számítógéppel dolgozik, bőven elég neki a kulcstartó méretű töltő, ami mindig nála van, mert a PC-ről mindig rá tud tölteni a telefonjának akkumulátorára egy kis energiát.

 

 

20140716culcharge.jpg?w=666&h=444

A CulCharge kulcstartóként

Forrás: CulCharge

A szuperkompakt telefontöltő két szlovák egyetemista, Jozef Zemla and Viktor Reviliak ötletén alapul, akik tavaly az Indiegogo nevű közösségi finanszírozó oldalon gyűjtöttek pénzt a gyártáshoz. Eredetileg 15 ezer dollárt, vagyis nagyjából három és félmillió forintnak megfelelő összeget akartak összekalapozni a neten a gyártáshoz, de a felhasználóktól végül 94,5 ezer dollár, vagyis nagyjából 21,5 millió forintos tőkét tudtak begyűjteni. Jozef Zemlától megtudtuk, hogy tavaly tavasszal készült el a töltők első, saját tervezésű prototípusa, a közösségi tőke birtokában pedig egy kínai üzemmel szerződtek le az összesen négyféle típus gyártásáról. Jelenleg már egy másik fejlesztésen dolgoznak, de erről semmit nem voltak hajlandók elárulni az Origónak.

Bedughatom a laptopodba?

Az iPhone-nal kompatibilis minitöltők majdnem kétszer annyiba kerülnek a micro-, és mini-USB-s modelleknél: ennek az az oka, hogy a szlovák fejlesztőknek be kell építeniük a töltőbe az a chipet, amely az Apple eszközei esetén a kiegészítő eredetiségét garantálják. Hasonló megoldásra a többi töltő esetében nincs szükség. Ennek ellenére az iPhone-osok számára is leég praktikus lehet az új kütyü, mert általában ők tudnak a legnehezebben töltőhöz jutni egy társaságban vagy irodában: az Apple-mobilja viszonylag kevés embernek van, és ezekhez is drága a töltő, ezért sokan nem tartanak többet belőle.

 

20140714culcharge-mimi-telefontolto-mini

Így lehet rádugni a laptopra a telefont

Forrás: CulCharge

A számítógép felőli USB-csatlakozó a pendrive-okból ismert, vékony érintkezős típus. Ez a telefonba csúszó csatlakozóhoz egy flexibilis szalagkábelen keresztül kapcsolódik, ez gyakorlatilag akár félbe is hajtható. Önmagában a minitöltőt nem lehet konnektorba dugni, csak USB-csatlakozóba, így alapvetően arra való, hogy laptopról lehessen telefont tölteni vele. Manapság azonban az újabb autókban és a tévék oldalán is található USB, ezekről is működhet a töltés.

Szerencsére a legtöbb mai kütyühöz eleve olyan hálózati adapter jár, amelyhez bármilyen USB-s eszközt csatlakoztatni lehet: ilyenekkel is használható a CulCharge. Sajnos az USB-csatlakozók nem egységesen használnak ugyanolyan feszültséget és áramerősséget, ezért előfordulhat, hogy egy régebbi laptopról nem lehet például egy tepsimobilt vagy táblagépet feltölteni, vagy a töltés folyamata lassú lesz.

Rákapnak a magyarok is?

A CulCharge-ot nemrég kezdte forgalmazni egy magyar cég, amely tavaly ősszel szállt be a projekt finanszírozásába. A társaság az IndieGogón meghirdetett, több ezer dolláros csomaggal vált jogosulttá a töltők hazai forgalmazására, de a forgalmazóknak szánt csomag egyben 750 darab töltőt is tartalmaz.

20140716culcharge-mini-telefontolto-mini

Ennél kisebb töltő nincs is

Forrás: CulCharge

Itthon a micro-, és mini-USB-s kábel, illetve az iPhone 4S és régebbi modellekhez való töltő 2990 forintba kerül (kulcstartóval együtt), míg az új, Lightning-csatlakozós iPhone-töltőért ötezer forintot kérnek el. A kütyüt forgalmazó Trendit Kft. egyelőre az első darabokat adta el, de azt tervezi, hogy a mobilszolgáltatók üzleteiben is kínálja a töltőket - ezt egyébként a szlovák fejlesztők már a helyi piacon megvalósították.

http://www.culcharge.hu/webshop/

 

origo

Módosította Venheidem
Áthelyezett téma!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...