Jump to content
PirateClub.hu

Szalagos farsangi fánk


GirlPower
 Share

Recommended Posts

fankok.jpg?itok=fxdWFl0H  

 

Szalagos farsangi fánk Hozzávalók  A fánkhoz:

  • 500 g búzaliszt (BL55)
  • 200 ml tej (2,8%-os)
  • 40 g élesztő (friss)
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj (olvasztott)
  • 5 db tojássárgája
  • Kicsi só

A sütéshez:

  • étolaj

A díszítéshez:

  • sárgabarack dzsem
  • porcukor

Elkészítés

1
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
szalagos_fank1.JPG?itok=5ZSuCi-v
2
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
szalagos_fank2.JPG?itok=26pK31V8szalagos_fank3.JPG?itok=tb6sOiWXszalagos_fank4.JPG?itok=yFhUqY2F
3
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
szalagos_fank5.JPG?itok=wL285VBMszalagos_fank6.JPG?itok=DZSEMHIoszalagos_fank7.JPG?itok=ThU1cjbH
4
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
szalagos_fank8.JPG?itok=8OcM9S4Hszalagos_fank9.JPG?itok=M1RugLAQ
5
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
szalagos_fank10.JPG?itok=hGRJvoCeszalagos_fank11.JPG?itok=Hywx8XJ7szalagos_fank12.JPG?itok=FkO5Tnwiszalagos_fank13.JPG?itok=ukk386wn
6
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
szalagos_fank14.JPG?itok=x8nZlrifszalagos_fank15.JPG?itok=kuWGXuc5szalagos_fank16.JPG?itok=YY7nKyU1
7
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
szalagos_fank17.JPG?itok=_UlZ42LLszalagos_fank18.JPG?itok=8rfjG78y
8
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
szalagos_fank19.JPG?itok=RMEj_Gj9szalagos_fank20.JPG?itok=O-hEi9vD
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...