Jump to content
PirateClub.hu

Tökéletes téli fogások: narancs a konyhában


GirlPower
 Share

Recommended Posts

1322663-20140120-0AgBpd.jpg

 

Hol vannak már azok az idők, amikor egy zacskó banánért, narancsért kilométeres sorok kanyarogtak a boltok előtt, megszoktuk, hogy egész évben kaphatóak a déli gyümölcsök. A narancsot akár vödörszám is vehetjük a szupermarketekben, és még a pénztárcánk se nagyon bánja. Úgyhogy nyugodtan vigyük csak be a konyhába, és főzzünk vele.

 

Most kell jönni a dolog egészséges részének: a narancs, röviden összefoglalva, komplett téli egészségőr. Nagyon magas a rosttartalma, és kifejezetten C-vitamin bomba. Bioflavonoidokat és értékes antioxidánsokat is tartalmaz. Napi egy narancs elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember 24 órás C-vitamin szükségletét. (Feltéve, hogy nem dohányzik, vagy éppen nem nyelt be valami vírust, baktériumot.) Immunerősítő és antibakteriális hatású.

 

Mindez persze a nyers gyümölcsre vonatkozik. Ne tévesszenek meg bennünket a 100%-os dobozos gyümölcslevek színes-szagos hasba akasztós reklámjai! Ezek a gyümölcslevek pasztörizálva vannak, így sajnos a legtöbb értékes tápanyag az eljárás során odavész belőlük. Így vagy szintetikusan előállított vitaminokkal turbózzák fel, sok esetben cukrot is hozzá adva, vagy vizet, különböző adalékokat, jobb esetben más zöldség-gyümölcs kivonatot tartalmaznak. Így ne legyünk lusták, és a narancslevet magunk facsarjuk ki, vagy használjunk gyümölcscentrifugát. A legjobban akkor járunk, ha megtisztítás után a gyümölcsöt hártyástól, vékony fehér héjával együtt elfogyasztjuk, mert így jutunk a legtöbb vitaminhoz és rosthoz. Ez mind szép és jó, de a konyha még érintetlen maradt. Lépjünk tovább.

 

Tippek

-          A sütőtökkrém vagy a sárgarépakrém levest egzotikusabbá teheti, ha a főzés befejezése előtt 1-2 dl narancslevet öntünk hozzá.

-          Minden halfajtához, tengergyümölcseihez kiválóan illik a narancs, de vadhúsokkal és szárnyasokkal is harmonizál.

-          Grillpácok, szószok, mártások készítéséhez a kifacsart narancslevet, a lereszelt narancshéjat egyaránt felhasználhatjuk. (Ha lehet, kezeletlen héjú narancsot vegyünk, illetve mindig alaposan mossuk le a gyümölcsöt.)

-          Az egyszerű majonézt is feldobhatjuk, ha egy karika naranccsal és két evőkanál tejszínnel összeturmixoljuk.

-          A jázminrizst – főleg, ha halhoz, szárnyashoz szánjuk köretnek – is ízesíthetjük reszelt narancshéjjal, vagy a főzőlé egy részét helyettesíthetjük narancslével.

-          Ízesebbé teheti a forralt bort is kevés narancslé vagy narancshéj, számos koktél ízesítője is.

-          Pár narancsgerezddel a legegyszerűbb kevert zöldségsalátát is egyedivé tehetjük.

-          A narancs kedvenc fűszere a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a menta.

 

1322665-20140120-KUaEEh.jpg

 

Narancskrém leves

2 db narancs

5 dl habtejszín

3 evőkanál méz

8 dl frissen facsart narancslé

1 evőkanál vaníliaesszencia

1 csomag vaníliás pudingpor (főzni való)

2 dl száraz fehérbor

4-5 szegfűszeg

1 egész fahéjrúd

Csipet frissen reszelt szerecsendió

A díszítéshez mentalevél, és tejszínhab

 

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasba öntjük a narancslé felét, belereszeljük 2 narancs héját, hozzáadjuk a mézet és az egészet jól elkeverjük. Fűszerezzük, ráöntjük a többi narancslevet és felforraljuk. A pudingport simára dolgozzuk a tejszínben és óvatosan, folyamatosan kevergetve a leveshez adjuk. Hozzáöntjük a bort is, és lassú tűzön addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Tejszínhabbal, hártyátlanított narancsgerezdekkel, -kockákkal, mentalevéllel tálaljuk. Melegen, langyosan és behűtve egyaránt nagyon finom.

 

-----------------------

 

Céklás-narancsos fogas filé vajban sütve

60 dkg fogas filé, felszeletelve (más fehérhúsú halfiléből is elkészíthető)

2 db narancs

2 db lime (vagy citrom)

25 dkg főtt cékla

10 dkg vaj

Frissen őrölt fekete bors

 

Elkészítés:

Egy sütőtálat kikenünk vajjal. Belehelyezzük a fogas filé felét, vékony réteg vajat teszünk rá, sózzuk, borsozzuk, majd rétegezzük a karikára vágott naranccsal és citrommal, erre jön egy sor vékony karikára vágott cékla. A rétegezést megismételjük, a rakomány tetejét még megpötyögtetjük kevés vajjal. Letakarjuk alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd az alufóliát levéve 180 fokon további 10 percet. Rizzsel tálaljuk.

 

---------------------------------

 

Narancsos lilahagyma lekvár

12 közepes fej lilahagyma

2 narancs reszelt héja

2 dl frissen facsart narancslé

1 dl balzsamecet

0,5 dl vörösborecet

15 dkg cukor

1 dl olívaolaj

1 kávéskanál apróra vágott friss rozmaring (helyettesíthetjük szárított, morzsolt változattal)

 

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, és fedő alatt lassú tűzön, időnként megkeverve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a cukor felét és állandó keverés mellett további 7-8 percig főzzük, majd beletesszük az összes többi hozzávalót. Lassú tűzön felforraljuk, majd addig hagyjuk rotyogni, amíg sűrű, lekvár állagú nem lesz.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...