Jump to content
Sign in to follow this  
ica

Digitális ujjlenyomatot hagy okostelefonunk

Recommended Posts

Nemrég esett szó arról, hogy milyen módon válhat árulónkká a saját SIM-kártyánk. Mint azonban nemrég kiderült, bizonyos helyzetekben már SIM-re sincs ahhoz szükség, hogy nyomon tudjanak követni valakit telefonja segítségével. Az okostelefonok ugyanis önmagukban is olyan „digitális” ujjlenyomatot hagynak, amely lehetővé teszi az azonosításukat.

 

Egy mobiltelefon lokalizálása ma már bevett módszernek számít, sok esetben használják is a bűnüldöző szervek. Léteznek azonban persze fogások, amelyekkel ez a lokalizáció alaposan megnehezíthető. Ilyen például a SIM-kártyák cserélgetése, illetve a készülékekbe beépített azonosító kód módosítása.

 

 

Úgy tűnik azonban, hogy mindez a jövőben már nem lesz elég az álcázáshoz. A drezdai egyetem kutatói kimutatták ugyanis, hogy minden egyes okos telefon olyan egyedi fizikai sajátosságokkal bír, amelyek már önmagukban elegek ahhoz, hogy jó eséllyel be lehessen azonosítani egy készüléket. Bár a kísérletet alapvetően 2G-s készülékeken végezték, a kutatók szerint hasonló működési eltérések mutathatók ki a 3G-s és a 4G-s készülékeken is.

 

A dolog lényege, hogy a telefonok rádiójeleket sugárzó alkatrészei soha nem képesek teljesen egyenletes kibocsátásra. A jelek közötti apró eltérések pedig általában minden egyes telefonnál sajátos karakterisztikával bírnak. E karakterisztika az, ami alapján lehetőség nyílik az azonosításra.

A 13 telefonon végrehajtott kísérlet során 97,62 százalékos pontossággal sikerült azonosítani az egyes okostelefonokat. Persze a valóságban még számos olyan tényező bezavarhat, ami a bemérést megnehezítheti. A meleg befolyásolhatja például a jelkibocsátást, vagy sűrűn lakott területeken is gondot okozhat egy-egy készülék pontos „kiemelése”. Persze nyilvánvalóan csak idő kérdése, hogy kiküszöböljék ezeket a bizonytalanságokat, ahogyan az is, hogy találékony koponyák rájöjjenek, hogyan lehet az új azonosítási módszereket is kijátszani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×