Jump to content
PirateClub.hu

Nem kellene már országunknak egy új himnusz?


donote
 Share

Nem kellene az országunknak egy új himnusz?  

14 fórumtag szavazott eddig

  1. 1. Nem kellene az országunknak egy új himnusz?

    • Nem, jó a mostani.
    • De, már eléggé ránk férne egy új.


Recommended Posts

Nem kellene új (hatalmas felháborodás lenne, főleg az idősek körében) DE szerintem egyébként a Székely Himnusz milliószor szebb mint a miénk. Ők is ugyanazokat szenvedték el mint mi, sőt még talán többet is és mégsem egy temetésre való zene a himnuszuk. (tudom, hivatlaosan nem a himnuszuk de sokan úgy kezelik) Egyébként meg senkinek sincs ennyire búskomor himnusza. Komolyan, érdekes mindenki elő tudja szedni a jó dolgokat a történelméből egy himnusz erejéig, egyedül mi éneklünk csak a negatív dolgokról... Nem elég, hogy depressziós nemzetnek tartanak minket még a himnuszunkra is eret lehetne vágni.

Link to comment
Share on other sites

Svájcban ez a kérdés épp aktuális, mert januárban kiírnak egy pályázatot egy új szövegű, esetleg dallamú himnuszra. És ami a legundorítóbb, hogy olyan okkal teszik ezt, mert túl sokszor említi Istent, és mert TÚL PATRIÓTA! Egyetlen okot nem találok rá, hogy egy himnusz miért ne lehetne nemzeti! Mi más kötődése marad az embernek a hazájához, ha nem az az egy himnusz, amit ha meghall, büszkévé teszi, hogy épp oda született, ahova?!

És persze előjön a hitkérdés, mint Németországban, ahol nem szabad karácsonyfát állítani a nagyvárosok főterein, mert sérti a muszlim és zsidó bevándorlókat... És már a himnusz is. Nem lehetsz német, mert az sért engem, te nem lehetsz magyar, mert az sértő a kisebbségre, de én lehetek én, mert én ide jöttem letelepedni és neked tiszteletben kell tartanod a színes kultúrámat...

Továbbá, azt is kifogásolták az ottani szabadgondolkodásúak, hogy a franciák, németek, olaszok meg sincsenek említve benne! Hát hogy várhatják el egy szuverén államtól, hogy a gondolata is felmerüljön egy ilyen lépésnek? Majd az uniós himnuszban, abba zsúfoljanak mindenkit, az úgyis az önállótlanság fellegvára.

 

Elképesztő a gondolata is, hogy ezeket bárki is kifogásolhatja. És milyen alapon változtatnánk mi a himnuszunkon? Hatalmas a kivándorlás, egyre kevesebb magyar gyerek születik. Mi egy percig nem harcoltunk érte, mint sokan abban az érában, amikor a himnusz született. Nem érdemeltük ki, nem hagytunk semmi nyomot a történelemben. Miről szólna? Be- és kivándorlásról, könnyűdrogokról? Globális válságról?

Mi is közösködjünk a himnuszunkban "más népekkel"? Minek? Mi országunk, mi alapítottuk, a miénk. De azt még az oldal cenzora is tiltja leírni, mikkel kellene teleírni egy "új himnuszt". "Új honfoglalókkal", akik bejöttek ide lakni, és mindjárt fennhangon magyarnak vallják magukat, de nem tesznek érte semmit.

Nem vagyok mélyen vallásos, de ha a Keresztény Európában nem említhetjük meg Istent egy himnuszban, hát megette a fene.

Link to comment
Share on other sites

A Himnuszunkban az a baj, hogy túl sajnáltatóra sikeredett a szöveg... elég ha a régi orosz himnuszt hallotta valaki, amúgy tényleg nehéz kérdés. Ha kicsit vidámabbra csinálnának egy új himnuszt s 1-1 mondatot lecserélnek talán még jó is lenne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...