Jump to content
PirateClub.hu

Szenzor a sprayflakonból


Konrad_90
 Share

Recommended Posts

Szenzor a sprayflakonból

 

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói a képalkotó szenzorok új generációját fejlesztették ki elektromosan vezető műanyagokból.

 

A Müncheni Műszaki Egyetem1 tudósai a képalkotó szenzorok új generációját fejlesztették ki elektromosan vezető műanyagokból, melyek a hírek szerint a szilíciumlapkáknál nagyobb fényérzékenységgel rendelkeznek, s előállításuk egyszerű és egyben költségkímélő.

 

fujdra1.jpg

Leheletvékony: az organikus szenzorokat kis és nagy felületű CMOS chipekre egyaránt fel lehet vinni, de alkalmazásuk lehetséges hajlékony műanyag fóliákon, vagy üvegfelületeken egyaránt. (Kép: U. Benz / TUM)

 

Összeszedtük az egyetem sajtóközleményéből a fontosabb részleteket: Az elektromosan vezető műanyagot vékony filmrétegben kell felvinni a lapka felületére. A műanyag réteg vegyi összetételét az adott célnak megfelelően módosítani lehet, így akár a szabad szem számára láthatatlan fényspektrum is leképezhető. Prof. Dr. Paolo Lugli2 és Dr. Daniela Baierl, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói, olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek köszönhetően a hagyományos CMOS szenzorok teljesítménye olcsón és hatékonyan növelhető. A speciális műanyag folyadékot leheletvékonyan kell felvinni a képérzékelő felületére, ami költséghatékonyan és precízen oldható meg szórásos eljárással.

 

fujdra2.jpg

Nagyteljesítményű: a tesztelés során beváltak az organikus szenzorok, melyek akár háromszor akkora fényérzékenységgel rendelkeznek, mint a hagyományos CMOS lapkák (Kép: A. Hedergott / TUM)

 

További előnye a műanyag szenzornak: a rögzíthető fényspektrum attól függően változik, hogy milyen vegyi anyagokat alkalmaznak az eljárás során. A megfelelő vegyület használatával például sokkal olcsóbban lehet akár infravörös érzékelőket is előállítani, melyek így sokkal szerteágazóbban terjedhetnek el ipari- és konzum körökben (például éjszakai digitális sofőr-asszisztens a jövő autóiban). A téma tudományos része, avagy a kutatók publikációja itt olvasható3.

 

Forrás:

http://prohardver.hu/index.html

 

Cikk:

http://prohardver.hu/hir/szenzor_a_sprayflakonbol.html

 

Linkek a szövegben:

1.:

http://www.tum.de/

2.:

http://www.nano.ei.tum.de/

3.:

http://www.nature.com/ncomms/journal/v3/n10/full/ncomms2180.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...