Jump to content
PirateClub.hu

Félig élő, félig elektromos szövetekkel kísérleteznek


steve802
 Share

Recommended Posts

Ugyanúgy működnek, mint az igazi szívizomsejtek, a Harvard Egyetem petri csészéjében található patkány kardiomiociták azonban egy igen fontos dologban különböznek. Vezetékek és tranzisztorok kígyóznak közöttük, figyelve minden egyes sejt elektromos impulzusait. A jövőben a vezetékek a sejtek viselkedését is kontrollálhatják.

 

Ezeknek a "kiborg-szöveteknek" létezik agysejtekhez, izomzathoz és vérerekhez készült változata. Alkalmazhatók gyógyszerkísérleteknél, vagy a jelenlegi implantátumok, mint a pacemakerek biológiai változatának alapjaként. Ha sikerül jeleket küldeni a sejtekhez, a kiborg-szövet protézisek, vagy parányi robotok előállításához is felhasználható lehet. "Lehetővé teszi az elektronikus, szervetlen rendszerek és a szerves biológiai rendszerek közötti határvonal hatékony elmosódását" - mondta Charles Lieber, a kutatás vezetője.

 

Mesterséges szövetek már jelenleg is növeszthetők biológiai anyagokból készült háromdimenziós vázakon, ezek azonban elektronikusan nem aktívak, az elektromos komponenseket a már kitenyésztett szövethez adják hozzá, nem integrálódnak be a szerkezetbe, ezért csak annak felületéről képesek információt kinyerni. Lieber csapata egy elektromosan aktív vázat alkotott. Létrehoztak egy háromdimenziós vezető nanovezeték-hálózatot, amit szilícium szenzorokkal tűzdeltek tele. A technika kulcsa, hogy a vezetékeknek hajlékonynak és rendkívül kicsinek kell lennie, hogy ne gátolja a szövet növekedését. A vázban természetesen hagyományos biológiai anyagok is helyet kaptak, mint például a kollagén.

 

 

post-26113-1346761813_thumb.jpg

Konfokális fluoreszcens mikroszkóp felvétel a nanovázról (x és y tengely mentén), a bekeretezett részek a tranzisztorok

 

A kutatóknak sikerült ezekben a hibrid hálókban patkány agysejteket, szívizomsejteket és izomsejteket növeszteniük. A szívizomsejtek esetében ugyanúgy létrejött az összehúzódás, mint a hagyományos sejteknél, a kutatók pedig a hálózat alkalmazásával ki tudták olvasni a dobbanások gyakoriságát. Egy szívizomsejt kontrakciót stimuláló szer befecskendezésével gyorsulást tapasztaltak a ritmusban, ami a szövet normális működését bizonyította, illetve azt, hogy a hálózat képes érzékelni a változásokat.

 

Lieber csapatának sikerült emberi sejtek és nanovezetékek alkalmazásával egy teljes, körülbelül 1,5 centiméter hosszú ér növesztése is. Az ér külseje és belseje elektronikus jeleinek rögzítésével - korábban ez elképzelhetetlen volt - a csapat olyan elektromos sémákat észlelt, ami elmondásuk szerint utalhat különböző gyulladásokra, a daganatos megbetegedések kockázatának növelését előidéző elváltozásokra, vagy egy közelgő szívbetegségre. "Használhatjuk a gyógyszerek hatásainak közvetlen mérésére anélkül, hogy egy tényleges emberi lényt tennénk ki a kockázatoknak" - magyarázta Daniel Kohane, Lieber csapatának tagja, aki szövet "tapaszokat" is el tudna képzelni, melyek például a szív felszínéhez csatolva, figyelemmel kísérhetnék a működését.

 

post-26113-1346761776_thumb.jpg

a/ Konfokális fluoreszcens mikroszkóp felvétel egy hibrid nanováz/kollagén mátrixról (zöld a kollagén, sárga a vázat alkotó epoxy, a nyíl a nanovezetéket elhelyezkedését jelöli) b/ Nanováz/alginát mátrix felül- és oldalnézetből (a barnás színben az epoxy szálak)

 

Vladimir Parpua, az Alabama Egyetem neurobiológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, parányi biomimetikus robotok vagy implantátumok megalkotására használná a szöveteket, amik elektromos impulzusokkal javítanák ki a sérült területeket. Eddig azonban a kutatók az elektromos vázakkal csak rögzítették a jeleket, utasításokat még nem adtak a sejteknek, ezért Lieber következő lépésként olyan komponenseket akar hozzáadni a nanovázhoz, amik képesek kommunikálni a neuronokkal. "A cél a szövet elektromos összekapcsolása, és a vele való kommunikáció, mindezt ugyanolyan módon, ahogy azt egy biológiai rendszer teszi" - mondta.

 

 

forrás : SG.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...