Jump to content
PirateClub.hu

Növénytermesztés ledekkel


Gregory House
 Share

Recommended Posts

Akár Magyarországon is olcsón lehet déligyümölcsöket termelni holland kutatók módszerével, ha a természetes fény kizárásával, pink LED-es megvilágítás alatt folyik a növénytermesztés. A csúcstechnológiás eljárással nem kell fölöslegesen költeni az üvegház fűtésére, hűtésére, és nincsenek fölösleges levelek sem.

 

20120312-novenytermesztes-rozsaszin-led-mesterseges-feny-hitech.jpgNövények a hi-tech melegházban

 

Eddig a LED-es megvilágítást legfeljebb kiegészítésül használták a növénytermesztésben. Új kutatások szerint egyenletesebben fejlődik a növény kizárólag LED-ek alatt, és hosszú távon a termelő számára is gazdaságosabb: a lényeg a megfelelő hullámhossz és a számítógépes vezérlés. A Plantlab holland kutatócsoport szerint a jövő növénytermesztése napfénytől és más külső hatásoktól elzártan, vörös és kék LED-es megvilágítás alatt, többemeletes termelőcsarnokokban folyik majd, ahol precízen szabályozott hő-, fény- és páraviszonyok serkentik a fajtára jellemző optimális fejlődést. (A Plantlab laborjában már folyik is zöldségtermesztés.)

 

A termelés szén-dioxid-lábnyoma lényegesen csökken, egyrészt a kőolaj-alapú műtrágya kiváltásával, másrészt azért, mert a módszer lehetővé teszi, hogy például akár Magyarországon is lehessen déligyümölcsöt termelni, nem kell tehát az árut kilométerek ezrein keresztül utaztatni. Számítógépes vezérléssel a vízfelhasználás is 90 százalékkal csökkenthető. Az ily módon termelt növény műtrágya- és növényvédőszer-szükséglete töredéke a szabadföldi termesztésűének a holland kutatók szerint.

 

A földfelszínt elérő napfény 55 százalékban tartalmaz fénysugarakat, a többi hő- és ultraibolya-sugárzás. A fényspektrum színskálájából a növények a kék és a vörös fényt hasznosítják: a növény növekedéséhez 440-460 nanométer közötti hullámhosszú, azaz kék fény szükséges.

 

Ahhoz, hogy szervetlen anyagból (szén-dioxidból és vízből) szervest állítsanak elő, tehát fotoszintetizáljanak, 620-660 nanométer hullámhosszú, azaz vörös fény kell, ami egyúttal a virágzást is serkenti. A növény növekedése átlagosan naponta 12-16 óra megvilágítást igényel a fejlődési szakasznak megfelelő hullámhosszon, ezt az 1995 óta gyűjtött adatsorok elemzésével a Plantlab kutatói növényfajtára lebontva tervezik meg.

 

Precízen beállított ananászméret

 

Az a cél, hogy a növény mielőbb elérje a megfelelő levélmennyiséget, hiszen azzal végzi a fotoszintetizálást, aminek eredménye a szaporodás és a terméshozatal. Az optimálisnál több és nagyobb levél (vagyis növényméret) a fejlődő terméstől vonja el a tápanyagokat és az energiát, valamint növeli a növény vízigényét is. Hasonlóképpen, a fény intenzitása egy bizonyos szint fölött már nem növeli a tömeggyarapodást - azaz szintén fölösleges.

 

A kék és vörös diódákat egyaránt tartalmazó pink LED a növény növekedését, szaporodását és terméshozását segíti elő, de nem bocsát ki hősugárzást, amely akár károsíthatná is a növényt. Hagyományos üvegházakban megfigyelhető a napfény hatására kialakuló magas hőmérséklet és páratartalom, amelyek szabályozása jelentős energiát igényel. Amennyiben a napfényt kizárják a termelőcsarnokból, elkerülhető ez a probléma.

 

20120312-novenytermesztes-rozsaszin-led-mesterseges-feny-hitech4.jpg

Csak annyi fényt kap az uborka, amennyi éppen szükséges

 

 

Világszerte a mezőgazdaság vízigénye a teljes édesvíz-fogyasztás 70 százalékát teszi ki. A Plantlab számításai szerint az ellenőrzött hőmérsékleti és fényviszonyok mellett termesztett növények a korábbi vízmennyiség egytizedével is beérik, amennyiben azt újrakeringetéssel állandóan megkapják. A kiegyensúlyozott körülmények között azonos méretű növények termeszthetők, amelyek az adott fajtának megfelelően ideális mennyiségű és tápanyagtartalmú termést hoznak az év bármely hónapjában.

 

Elképzeléseik szerint kiiktatható válik tehát a szeszélyes időjárás, amely kiszámíthatatlanná teszi a termelési folyamatot. Az emeletes csarnok ráadásul egységnyi alapterületen többszörös termőterületet eredményez, amely megszünteti a területért folytatott vetélkedést az energia- vagy bioüzemanyag-növényekkel.

 

 

 

 

Forrás:

http://www.origo.hu/idojaras/20120313-magyar-narancs-rozsaszin-ledfennyel-csucstechnologias-novenytermesztes.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...