Jump to content
PirateClub.hu

Ubuntu


matee100
 Share

Recommended Posts

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, az Ubuntu 12.04 LTS, fejlesztői kódnevén a Precise Pangolin. A rendszer hosszú távú támogatással érkezik: a felhasználók 5 évig, vagyis egészen 2017 áprilisáig kapnak majd hozzá biztonsági frissítéseket és javításokat.

Az új Ubuntu többek között a magyar közösség oldaláról is letölthető!

 

http://ubuntu.hu/ubuntu1204lts

 

;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Én a Gnome Shellt még nem próbáltam, egyelőre elvagyok az Unityval, bár azért kacsintgatok a KDE felé is, kíváncsi vagyok, mennyire sikerült gatyába rázni.

Viszont a kipróbálásának sajna az időm szab határt mostanság. :(

 

Ha időm is lesz ezzel foglalkozni, valószínűleg először a laptopra teszem fel a 12.04-et.

Link to comment
Share on other sites

Figyelmedbe ajánlom még ha KDE felé nézelődsz akkor ott van a Chakra project ,lényegében ez egy Arch KDE disztró ,elég pofás az is :)

Nekem adódtak gondok a Unity felülettel ezért váltottam,viszont másnak biztosan megfelelő :)

Link to comment
Share on other sites

Igen, köszi, a Chakra disztróról is olvastam már, és ha már említetted, az Arch Linuxszal is kacérkodom egy ideje. Ami visszatart, az az, hogy sajnos mostanában kevés az időm arra, hogy behatóbban foglalkozzam a dologgal.

 

A Unity felület a régebbi laptopomon a 2D felülettel gond nélkül működik, csak azon meg kellene ejtenem az LTS-re való frissítést - még a 11.10 fut rajta -, erre szintúgy nincs időm. Az asztali gépen viszont már az új LTS megy, azzal sincs (kopp-kopp) probléma.

 

Mik voltak a gondjaid a Unityval?

 

Link to comment
Share on other sites

Nem rossz választás se az Arch se az új LTS,én csak próbálgattam a Chakrát,a telepítés kicsit furább mint a megszokott Ubié,viszont letisztult és átlátható kis disztró . A Unityvel nem voltam kibékülve,valahogy nekem nem volt felhasználó barát ,másnak persze biztos hogy jó nem is szólom le.

KDE mostanában picit kiforrottabbnak látszik mint az új gnome és a unity felület. Stabilitás szempontjából viszont az LTS nagyon hozza a formáját :)

Eddig én is lekopogom semmi probléma vele,megjelenés óta megy folyamatosan ,semmi hiba eddig :)

Link to comment
Share on other sites

A Kubuntut (és amúgy a KDE-t) mostanában nem néztem, mit tud, pedig anno amikor elkezdtem Linuxozni, a KDE-re szoktattak rá - az akkori Gnome ablakkezelő nem is tetszett. UHU-Linuxra, életem első Linuxára is azt tettem, aztán később Debianra is.

Azt hiszem, meglesem, ha időm engedi, hogy milyen lett az új KDE. Máshol is olvastam, hogy dicsérik.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Nem egész két hét és elstartol az Ubuntu 12.10 kódnevén ' Quantal Quetzal ' . Tartalmaz majd néhány újítást,új kernel, Unity felületen belül az úgynevezett Dash is kapott néhány kiegészítést.

Új alapértelmezett háttér is helyet kapott.

 

Néhány kisebb újítás (lesz még azért ) :

 

A Dash előnézethez, és az ablak minimalizáláshoz új ablakkezelő animációk érkeztek.

Az eltávolítható eszközök és a munkaterület váltó ikonjai felhelyezhetőek a launcher-re.

Új megjelenítést kaptak a hiányzó albumborítók a Zene Lencsében.

Az "unity --reset" funkciót eltávolították.

 

Megjelenés : 2012.10.18

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, az Ubuntu 12.10, fejlesztői kódnevén a Quantal Quetzal. Az új Ubuntu ingyenesen letölthető az ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából. Azok számára pedig, akik az Ubuntu korábbi kiadását használják, a rendszer fel fogja ajánlani a frissítés lehetőségét. A frissítésnél minden adatunk és beállításunk megmarad, egyszerűen a rendszer és az alkalmazások frissülnek az aktuális verzióra.

Link to comment
Share on other sites

Én mondjuk csináltam biztonsági mentést és tiszta telepítést választottam . Legalább nem marad annyi szemét x)

 

Szerk. : Bár én már csak tesztként használom a bubit,áttértem kicsit Arch vonalra,tanulgatjuk a KDE felületet . Most a Chakra Claire van fent és egész kis pöpec "dizájnos" disztró . Bár ez már picit off és nem ide tartozik.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

http://elementaryos.org/

 

A főoldalon egy visszaszámlálás látható, valószínűleg ez lesz az Ubuntu alapú Elementary OS végleges változatának bejelentésének az időpontja.

Legalábbis sokan ezt várják. Majd kiderül.

 

 

Néhány videó róla:

 

http://www.youtube.com/watch?v=meQLbWrtqbY

 

http://www.youtube.com/watch?v=CmBGVYSX-Rg

 

http://www.youtube.com/watch?v=qOLYpZm5Rx4

 

Szerintem nem is néz ki olyan rosszul!

Link to comment
Share on other sites

Én még eddig nem ismertem, a sok disztró között elkerülte a figyelmem.. De most már mindegy is, mindenesetre azért letöltöm... :)

Már hetekkel ezelőtt feltettem az Ubuntut, és most a következő kiszemelt áldozat az Arch lesz. Újabb gépet vettem, mint amit eddig használtam, és erre került az Ubuntu, ill. kerül majd az Arch.

Link to comment
Share on other sites

Arch-al nem lehet melléfogni ha gyors és letisztult rendszert akar (belsőre értve). Viszont arra készülj hogy hetente rosszabb esetben többször is hegesztened kell majd és látogatni a hivatalos oldalt, hogy mivel mit kell majd állítani. Mostanság, azaz az elmúlt pár évben, nagyon rossz irányba megy ilyen szempontból, sajnos lassan a használó van már a rendszerért...Én ezt úgy mondom, hogy az Arch az egyik legnagyobb kedvencem, mert hihetetlenül kifejlett wiki-je és egyszerű valamint informatív működése van, de asztali rendszerként sajnos nagyon húzos az az állandó babrálás amit el kell vele végezni ha naprakészen akarod tartani.

Elementary OS tényleg jól sikerült, még annó a bétát kipróbáltam, az is elég stabil volt már, de 1-2 olyan hibával rendelkezett ami miatt egyszerűen a sírba vitt a mindennapos használata, így lekerülta gépről. Most feltettem újra a Mint mellé második rendszernek, majd kicsit tökölök vele, meglátjuk, hátha megér később egy próbát ha egyszer a Mint-el valami történik.

Link to comment
Share on other sites

Igen, ezt sok helyen olvastam már, hogy néha hegeszteni kell az Archot, de amúgy kezesbárány. Az Ubuntuval már elég régóta úgy vagyok, hogy fölteszem, használom.. és ennyi. Nincs kihívás. :)

Persze ha valami elhasalna, nem biztos, hogy időm lenne faragni a rendszert, így nagy előnye, hogy csak használni kell. Archtól is pont emiatt tartok azért, hogy ha esetleg vmi baja van, eltelik egy kis idő, mire ráérnék foglalkozni vele. Viszont amikor időm van, nincs semmi, amit hegeszteni kellene Ubuntun, ilyenkor pl. Virtualboxban játszok különböző rendszerekkel.

Egyelőre Arch is Virtualboxban létezik, de már csak addig, amíg megint nem lesz annyi időm, hogy élesben is feltelepítsem.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, az Ubuntu 14.04 LTS, fejlesztői kódnevén a Trusty Tahr.

Azok számára, akik az Ubuntu korábbi kiadását használják, a rendszer fel fogja ajánlani a frissítés lehetőségét. A frissítésnél minden adatunk és beállításunk megmarad, egyszerűen a rendszer és az alkalmazások frissülnek az aktuális verzióra.

 

A hír forrása és a rendszer letöltése:

http://ubuntu.hu/
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 months later...
  • 1 year later...

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása, az Ubuntu 16.04 LTS, fejlesztői kódnevén a Xenial Xerus.

 

A Canonical a mai napon kiadta a hatodik Ubuntut, a 16.04 LTS-t. Az új kiadás, az LTS jellegéből megszokott stabilitás mellett számos új funkcióval jelentkezik. Több saját fejlesztés mutatkozik be az új kiadásban. Bekerült a cég újdonsült csomagformátuma a „snap”, az LXC konténerek kezelését megkönnyítő hypervisor, az LXD, illetve felhő- és IoT-fronton is számos újítás történt.

A most megjelent kiadás hosszan támogatott (LTS), azaz a Canonical öt évig tartja karban és biztosít biztonsági frissítéseket a 16.04-hez. Így egy stabil, megbízható, biztonságos és költséghatékony Linux platformot nyújt a hosszabb távú, skálázódásra építő fejlesztésekhez.

 

Forrás és további információ:

http://ubuntu.hu/

Képernyőképek:

http://ubuntu.hu/ubuntu1604/screenshots

Az Ubuntu letöltése:

http://ubuntu.hu/letoltes

Az Ubuntu alapértelmezetten Unity felületet használ, de más asztali környezettel is elérhető:

 

Kubuntu (KDE):

http://kubuntu.org/

Ubuntu MATE (Gnome 2):

https://ubuntu-mate.org/

Xubuntu (XFCE):

http://xubuntu.org/

Lubuntu (LXDE):

http://lubuntu.net/
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sziasztok. Nekem mar eleg reg Ubuntum van edidg minden ok volt de most neha amikor inditom a gepem kiad a  egy uzenetet, hogy nem talalja ahonnan bootolja most nem tudom ,a gep hibaja vagy a Linux hibaja. Nehany ujra probalkozas utan betolti es minden OK.Valaki tudna  ,hogy miert csinalja ezt_

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • 2 years later...

Az Ubuntu 16.4 volt egyik kedvencem. Nagyon sokáig használtam, amit felfüggesztették a frissitéseket hozzá. Igy váltottam Ubuntu 18.4-re. Teljesen jól működött a gépemem. Ezek után jött a Linux Mint, jelenleg pedig szinte 2 éve már Linux Lite fut a gépemen. Szerintem el leszek még egy jó ideig a Lite-al, tekintve hogy nincsenek gondjaim vele, meg amúgy a gépem is régi már, újra meg nincs pénzem. Ha lenne is pénzem új gépre, azon is csak Linux futna, nem egyéb. Ha pedig szükségem lenne Windozra, ezt tudok telepiteni VBoxba, ugyebár.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...