Jump to content
PirateClub.hu

Ubuntu


matee100
 Share

Recommended Posts

hát nekem se volt wifin á netem 8.04alatt..felismerte meg minden még látta is a hálozatot, aztmutatta csatlakozott isközbe meg nem igy nem volt netem!

de az Ubuntu 7.10 ben midnen rendesen müködött szoval én azt ajánlanám neked, főleg hogy már liveként megtudod ézni lesz e net:)

Link to comment
Share on other sites

Valamelyik hatterben futo process zabalja valoszinuleg a procidat. Ki kene deriteni, hogy melyik az. Ezt a legegyszerubben ugy tudod megvalositani, ha konzolba beutod a top parancsot. Alapertelmezesben asszem processzorhasznalat szerint rendez, mindenesetre a %CPU oszlopot ha megnezed, ra fogsz valoszinuleg jonni, melyik folyamat a problemas.

Link to comment
Share on other sites

davadane!

 

Attól tartok ezek, főleg az xorg a linux grafikus megjelenítője és a python is egy nagyon nagyon alap dolog a rendszerben. Amikor én régebben a deluge-t használtam, nálam a deluge seedeléskor okozott az xorgnál olyan valamit, amitől az xorg nagyon magas CPU terhelést produkált. Ezért dobtam a deluge-t. Azóta nincs baj. Azureust használok.

Lehet, hogy nálad is valami más (bugos) progi okozza az xorg magas CPU használatát.

Link to comment
Share on other sites

Compiz fut? A kubuntutol ne vard amugy se, hogy kevesebb eroforrast eszik, mint a sima ubi, mivel a KDE megnagyobb etku ilyen teren. Vegso megoldaskent probald meg a Xubuntut vagy a Fluxbuntut, azok minimalistak, nem hajthatjak a Xorgot egy ilyen gepben.

Milyen mas processek futnak meg? A python nem onmagaert zabal, hanem valami egyeb alkalmazas mukodesehez lehet szukseges (pl. Exaile)

Link to comment
Share on other sites

Igen a Compiz fut,és rájöttem mi volt a gond.A Szolgáltatások menüpontból kivettem a bluetooth-ot

Így már kb 10-15 %-al megy,ezért kérdeznék tőletek,hogy mit kapcsolhatnék még ki ami nem fontos.

 

Ezek szerepelnek nekem a Szolgáltatások-ban:

-Autómatikus programösszeomlás-jelentés támogatása (apport)

-Billentyűkombinációk kezelése (hotkey-setup)

-Bluetooth eszközök kezelése (bluetooth)

-Braiile eszközök kezelése (britty)

-CPU frekvenciakezelő (powernowd)

-Energiagazdálkodás (acpid)

-Energiagazdálkodás (apmd)

-Feladatütemező (anacron)

-Feladatütemező (atd)

-Grafikus bejelentkezéskezelő (gdm)

-Hangbeállítások kezelése (alsa-utils)

-Multicast DNS Szolgáltatásfeltérképezés (avahi-daemon)

-Nyomtatószolgáltatás (cupsys)

-Rendszerkommunikációs busz (dbus)

-Számítógép aktivitáának naplózása (klogd)

-Számítógép aktivitáának naplózása (sysklogd)

 

A gépem meg:

Atholn 64 X2 4000+

2X1 GB DDR2 800MHZ

8400 GS 256 mb videókártya

Link to comment
Share on other sites

Nálam nem megy és nem is hiányzik a -Braiile eszközök kezelése (britty)

Bár ilyen bika gépnél szerintem mégy így is sok az a 10-15%. Fut valami egyéb a háttérben? Az én gépen szinte pontosan fele ekkora, mint a tied és még a CPU ventije is csak olyan 25-26 fokos szobahőmérséklet felett indul el. Persze kivéve ha éppen a gyerekek a böngészőben a flash-es játékokat nyomják, mert akkor pörög rendesen :-)

Link to comment
Share on other sites

Braiile eszközök kezelése (britty) ezt biztosan kikapcsolhatod.

 

Korábbi kiadásokat is próbáltál már? Azok is pörgetik a procit? Az alaplap BIOS-ában beállítottad az ACPI-t?

 

ACPI-t? Az micsoda? Leírnád mi a jelentése,ezzel még nem foglalkoztam.

 

Ja igen és ha kikapcsolom nem lesz baja a gépnek? A win xp nek sem fog hiányozni? Mert az is fel van rakva.

Link to comment
Share on other sites

Vedd elő az alaplapod használati utasítását. Olvasd át. Az alaplap BIOS-ának valamelyik menüpontjában kell (lehet) ezt az energiatakarékos funkciót bekapcsolni.

Ez azt csinálja, hogy ha nincs olyan folyamat ami valamiért CPU erőforrás igényes, akkor visszaveszi a CPU frekvenciáját (a tápfeszültséget) ezért nem melegszik a proci, így nem pörög annyira a hűtő, ezért csendesebb lesz meg energiatakarékosabb. De ez így nagyon konyhanyelven, csak pár szóban elmondva.

Azt hiszem, mintha úgy lenne, hogy az ubuntu amikor live-ban elindul, majd kiválasztod, hogy te fel szeretnéd telepíteni, akkor a menüben ki lehet választani, hogy ACPI support-tal vagy a nélkül települjön. De nem emlékszem már régen telepítettem az ubuntut. Amikor ez lefutott, de szerintem előtte is lehet, a BIOS-ban a megfelelő menüben engedélyezni kell. Igen nálam a windows már használta, majd amikor feldobtam az ubit, akkor már eleve engedélyezve volt. Nem lesz baja a gépednek, bár az is lehet, hogy nálad ez már be is van kapcsolva :-) Nálam az op.rendszer 1 GHz-en fut, egyébként 1,8 GHz-es hivatalosan a AMD64 2800+ azt hiszem (nem húzva).

 

Használd a google-t

http://www.google.hu/search?hl=hu&client=firefox-a&rls=com.ubuntu%3Ahu-HU%3Aunofficial&q=ACPI&btnG=Keres%C3%A9s&meta=

http://wiki.hup.hu/index.php/ACPI

 

Persze lehet, hogy ettől még a te gépednek nem ez a baja. Sőt biztos is. Ettől még az xorg meg a python nem lesz jóllakottabb erőforrással. De hogy mi lehet a baja pontosan? Hogy tetted fel a compiz-t? Lehet a 3D-s VGA driver is a hiba forrása. Vedd le és használd a 2D-st, mint én. Nincs csilli-villi, de csendes a gép. A KDE jóval erőforrás-igényesebb, mint a gnome, bár egy ilyen bika hardvernél ez szerintem mindegynek kellene lennie. Szerintem a compiz meg a 3D VGA driver a bűnös. Nincs ez még teljesen pengére megcsinálva, de ehhez nem értek.

Link to comment
Share on other sites

Aha értem,megnéztem és nincs bekapcsolva az ACPi,tehát ez nem okozhat gondot.

 

A 2D 3D-s közötti különbség sem csinálhatja,mert amikor újra raktam az ubuntut alapból 2D-ben volt és akkoris ugyanennyit fogyasztott a CPU-ból.

 

Viszont találtam egy elég érdekes cikket,miszerint 50%-al! tudjuk a programokat gyorsítani,de mivél én még

kezdő ubuntu-s vagyok,és angolul sen nagyon tudok ezért légyszíves írjátok már le a vélemyényeteket

 

Itt a link:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=74197

 

Itt pedig még több tipp van:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=189192

Link to comment
Share on other sites

Áruld már el hogyan bűvészkedted rá a gépre a 3D-s drájvert, mert eddig nekem még nem sikerült. Bár lehet, hogy a 9600XT miatt, mert azt nem szereti. Az ubuntu saját ATI-s meghajtója nekem kapásból fehér képernyőt okozott. Az ATI gyári drájverét meg nem mertem feltenni, még az Envy-vel sem.

Link to comment
Share on other sites

Én csak simán rámentem a zárt meghatjók kezelésére (vagy eszközmeghajtók a neve ) és bepipáltam a 3D-s gyorsítást.Ezután megkérdi hogy indítsam újra a gépet,és utánna simán ment nekem.

 

De nekem nem ATi,hanem NVIDIA kártyám va,pedig rühellem az NVIDIA-t.

Link to comment
Share on other sites

Nekem realtek AC'97es hangkarim van,és majd most akarok linuxot,volt már live cdm,de akkor nem akart megmukkanni :( valaki tudna erre a problémára segítséget?

 

én az ubuntut és a PClinuxos 2007-t probáltam ki és müködöt, automatikusan felismerte :D

Link to comment
Share on other sites

Üdv mindenki,

ma felpakoltam a Hardy server kiadását egy régi p3-as configra. Itthonra szeretném beállítani elsősorban file servernek. Eddig csak a tűzfalat configoltam be, aztán belefutottam egy olyan problémába, ami már egyszer-kétszer előjött előző telepítések alkalmával, mégpedig, hogy nem lehet szabályosan leállítani a gépet. Mivel most nincs grafikus felület felpakolva, ezért a sudo init 0 és a sudo shutdown -h v. -H v. -P now parancsokkal próbálkoztam. A shutdown és bármelyik felsorolt kapcsolóval használva elindítja a kikapcs folyamatát a végén kiírja, hogy The system halt now (vagy valami hasonló),ezek után kellene kikapcsolnia, de sajnos nem ez történik hanem kb. az mint ami egy AT-s gépnél régen mikor a win kiírta, hogy most már kikapcsolhatja a számítógépet. :S Az alaplap atx-es, win és suse alatt nem is volt ilyen gondom, de párszor volt rajta debian és *ubuntu és azokkal valahogy nem akar összejönni a szabályos leállítás.

A másik, hogy az init 0 hatására ugyanúgy elindul a leállítás el is jut a kikapcsolásig, hallani, hogy lekapcsolnak a winyók és a ventilátorok, de a következő pillanatban újraindul a gép.

A probléma azért elég idegesítő, mert a gép a lakás egy távoli pontján (garázs) van beüzemelve és éjszakára azért jó lenne leállítani néha-néha és este legtöbbször már nincs sok kedvem elmenni a gépig és ott gépészkedni vele amíg végre leáll. Sokkal egyszerűbb lenne mondjuk be ssh-zni, kiadni a shutdown parancsot és kész is.

Valaki tud esetleg segíteni? Szerintetek szoftveres vagy hardveres a probléma?

 

Előre is köszönöm a segítséget.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hi!!!!

 

Egy kis problémám lenne , jó lenne ha vki tudna segíteni, nos az történt, hogy xp mellé felpattintottam az Ubuntut...első pillantásra vagány háttér, minden kafa..de nem tetszett vizuálisan a boot logon kívűl..tehát h elővarázsoljam a többi effektet fel kellett raknom VGA drivert..gondoltam nvidia.com...leszed.(linuxos verzsön-t!!!) és erre azt írta h mindent meg képes nyitni..ha az nem bináris fájl..mondom apád...erre ő felajánlja hogy letölti a megfelelőt..mondom OK nagy mosollyal az arcomon..erre felteszi..már örülök/vigyorgok mint a vadalma...1280x1024 re beállítom a felbontás...utána észrevettem..hogy szúr a szemem...gyorsan vissza mentem, hogy beállítsam Hz-t..erre a megszokott 75Hz helyett 46Hz-en van és NEM LEHET ÁLLÍTANI....ááááá...az gond, hogy nem tudom mit kell csinálni, ez lenne a kérdésem, hogy mit kell tenni h 75Hz-s legyen mint itt xp-n?

Amint ubuntura megyek kifolyik a szemem, és a gond....h csak 640x480-ba van 75Hz...1024x768 ba is csak 56Hz....

 

Előre is THX!

 

Üdv, Feca77 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Elvileg az Ubuntu több Hz-et ad le,mint amennyi oda le van írva,viszont pl:nekem is 56hz-et ad le 1024x768 felbontásban,de megnéztem a monitor menüjében is és ott nekem 72hz-et ír.

 

De amúgy itt egy elfogadott módszer:

 

A terminálba írd be: sudo nvidia-settings

 

így mostmár lehet állítani a Hz-et a felbontást stb.. Ha kész vagy a beállításokkal,akkor Aply és Save.

 

Ha netán a parancsra command not found ot kapnál akkor elősször ezt írd be:

sudo apt-get install nvidia-settings

Ezzel a parancsal feltelepíti az NVIDA Settings Manager-t.

 

Sokan azt is írják,hogy a Linux 50hz-eket ír ki,de a monitor mégis megy 75hz-el vagy afelett. Sajnos sokan elfelejtik hogy a linux-nak nincsen joga a különböző videókártya és más drivereit használni,ezért max ők csinálnak eggyet (ezért is nem lehet annyira játszani linuxon)

Link to comment
Share on other sites

így van,de az NVIDIA és az ATI se adja ám oda az illesztőprogramuk licencét sajnos.

 

Ezért is van végülis feltüntetve,hogy a zárt meghajtók nem garantálnak 100%-os működést,mert az Ubuntu fiúk,vagy pár segítő emberke maszekosan megcsinálja.

 

Viszont az talán egy jó hír,hogy mostmár végre van pár windows-os program,játék emuláló (wine,cedega) amik elég jól működnek.

 

Na meg persze rengeteg alternatíva van ilyen win programok az Ubi-ra is.Microsoft Office-OpenOffice.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
0.png
Megjelent a várva várt Ubuntu 8.10-es kiadás, az Intrepid Ibex.
További információk:
http://hup.hu/cikkek/20081101/frissitettem_hardy_heron-rol_intrepid_ibex-re


http://ubuntu.hu/hirek/2008oct/az-ubuntu-810-ujdonsagai


Letöltés:

http://torrent.ubuntu.com/releases/intrepid/release/dvd/


Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

CD-label.jpg

 

Az Ubuntu egy nyílt forráskódú, ingyenes, Linux alapú operációs rendszer laptopokra, asztali számítógépekre és kiszolgálókra. Minden fontos alkalmazást megtalál benne, amire szüksége lehet – internetböngészõt, szövegszerkesztõt, táblázatkezelõt, adatbáziskezelõt, prezentáció készítõt, levelezõ- és csevegõklienst, grafikai programot, multimédiás alkalmazásokat és még sok mást. A telepítéshez mindössze egyetlen CD-re van szüksége. Ha esetleg olyan alkalmazást szeretne használni, amit nem talál meg az alaprendszerben, néhány kattintással telepítheti. Nem kell az interneten vadásszon telepítõkészletek után, nem kell drága szoftvereket vennie a boltból, és megfeledkezhet az elkallódott telepítõ CD-krõl is: Ubuntunál egy központi alkalmazásból, a csomagkezelõbõl végezheti el a programok telepítését. Szinte minden feladatra megtalálhatja az ingyenes megoldást.

 

hardy-rc-mirror.png

 

Az Ubuntu ingyenes és mindig az is marad. Szabadon letöltheti, használhatja és megoszthatja barátaival, ismerõseivel. Az Ubuntu teljesen hû a szabadszoftver-fejlesztés alapelveihez; bátorítjuk a nyílt forrású szoftverek használatát, tökéletesítését és továbbadását.

A "szabad szoftver" nem csak arról szól, hogy nem kell érte fizetni (noha az Ubuntu az ingyenesség mellett is elkötelezett), de azt is jelenti, hogy bármilyen módon fel lehet azt használni: a szabad szoftvert felépítõ kód mindenki számára elérhetõ, azt bárki letöltheti, módosíthatja, javíthatja és tetszõleges módon felhasználhatja. Így a szabad szoftver ideológiai elõnyei mellett ez a szabadság technikai elõnyökkel is jár: programok fejlesztésekor mások fáradságos munkája felhasználható, lehet rá építkezni. A nem szabad szoftverek esetén ez nem történhet meg, programok fejlesztésekor a semmibõl kell kiindulni. Ezért a szabad szoftverek fejlesztése gyors, hatékony és érdekes!

 

Az Ubuntu Linux félévente új kiadással jelentkezik, ezeket pedig legalább 18 hónapig ellátja biztonsági frissítésekkel. Egyes kiadásokhoz még hosszabb ideig biztosít támogatást. Ezeket LTS kiadásnak nevezik, melyekhez asztali felhasználóknak 3 évig, míg kiszolgálókon 5 évig biztosít támogatást. Az új kiadásokra is ingyenesen frissíthet. A frissítésnél megmaradnak a beállításai, adatai, csak a rendszer és az alkalmazások lesznek újabbak. A frissítéshez mindössze néhány kattintásra van szükség, az Ubuntu automatikusan elvégzi a szükséges csomagok letöltését és telepítését.

 

Az Ubuntu elérhetõ 32 bites és 64 bites változatban. A Desktop CD elindításához legalább 256 Megabyte memória szükséges. A telepítéshez legalább 2 Gbyte szabad tárhelyre van szükség.

 

Az Ubuntut egy gyorsan növekvõ közösség tartja karban. A projektet a Canonical Ltd. (http://www.canonical.com/) támogatja, egy Mark Shuttleworth által alapított társaság. Az Ubuntu fõ fejlesztõi a Canonical alkalmazottai, amely terméktámogatást és konzultációs szolgáltatásokat kínál az Ubuntuhoz.

 

ubuntu-wallpaper-easy.png

 

 

Látványos grafikus kezelõfelület (Compiz Fusion biztosítja a látványt):

http://www.youtube.com/watch?v=E4Fbk52Mk1w

 

 

Rendszerigény:

 

  • 700 MHz-es vagy jobb processzor
  • 3GB szabad hely a merevlemezen
  • 256MB RAM memória
  • CD-ROM meghajtó
  • Hálózati kártya vagy modem
  • VGA grafikus kártya

 

 

Hasznos oldalak:

 

 

 

Kapcsolódó letöltések:

 

 

Megjegyzés:

 

Telepítésben, kezelésben szívesen segítek! :wink:

 

Letöltés:

 

32 bites változat:

 

törölték

 

 

64 bites változat:

 

törölték

Módosította Gabi89
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...