Jump to content
PirateClub.hu

Miből van a kutya orra?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Milyen szövetből épül fel a kutya orra, és mitől fekete?”

 

A kutya és az ember orrának felépítése között valójában nem sok különbség van. Belülről kifelé haladva ugyanúgy megtalálható a nyálkahártya, a porcréteg, a bőr alatti kötőszövet és a többrétegű elszarusodó laphámból felépülő bőr.

 

A két igen jelentős eltérés van azonban: a kutya orra fekete illetve nedves. A színért a hámsejtek melanin, azaz fekete pigment tartalma felelős, ez védi az orrot a leégés ellen, a nedvesítést pedig az orr felszínén nyíló mirigyek végzik.

 

Előfordulnak olyan állapotok, amelyben a kutyaorr nem, vagy nem teljesen fekete. Az albínó ebeknél a melanintermelés zavara miatt nem keletkezik pigment, a vitiligo öröklött betegség, amely azonban a születéskor még nem felismerhető, csak később válik rózsaszínűvé a kutya orra. A Discod-féle lupus nevű autoimmun betegség, valamint a nagyon gyakori napoztatás is az orr foltos kivilágosodásához vezethet.

 

A kutyaorr nedvessége különböző állapotokban csökkenhet illetve megszűnhet. Ha a kutya nem iszik eleget, kiszárad, a mirigyek leállnak a folyadék-kiválasztással; ugyanez történik, mikor az eb túlságosan száraz és meleg helyiségben alszik. Folyadékpótlással illetve hűvösebb, párásabb helyiségben újra nedves lesz az orr. A szopornyica nevű vírusos kutyabetegség olyan mértékben károsíthatja a mirigyeket, hogy a gyógyulás után sem tér vissza működésük, a blöki orra egész hátralévő életében száraz marad.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Amikor a kutya beteg, akkor nagyon gyakran száraz és meleg az orra, de fordítva ez nem mindig igaz! Az orr nagyon gyakran száraz akkor is, amikor a kutyának semmi baja nincs. Ez rengeteg mindentől függ, pl. mikor ivott utoljára, milyen a hőmérséklet, milyen a páratartalom, milyen a z állat kedélyállapota, stb, stb. Szóval csak ezt kiragadva nem szabad a kutya egészségi állapotát megítélni....

Link to comment
Share on other sites

sziasztok! ez a kutyanózis dolog nagyon érdekes. az én vaumnak az orra akkor nedvedzik, ha odajön hozzám kunyizni, mert vmi fincsit eszek. :) szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...